سنجار

لغت نامه دهخدا

سنجار. [ س ِ ] ( اِخ ) قلعه ای است در نواحی موصل و دیاربکر. گویند: تولد سلطان سنجر در آنجا واقع شد. ( برهان ) . سنجار از دیار ربیعه است و از اقلیم چهارم. دور بارویش سه هزار و دویست گام است از سنگ و گچ کرده اند و بر روی کوهی نهاده است بر جانب قبله و چنان افتاده است که بامهای هر رسته خانه ها زمین کوی یک رسته دیگر است. باغستان فراوان دارد و سماق و زیتون و انجیر و میوه های فراوان دارد و حقوق دیوانیش صد و چهل و هفت هزار و پانصد دینار است. ( نزهة القلوب ص 105 ). نام شهری است میان نصیبین و شهر دارا و مردم آنجا ایرانیان از قبیله اکراد باشند. ( از ابن بطوطه ). بفاصله سه منزل از موصل . ( غیاث ). شهری است مشهور به سه روزه راه از موصل به بین النهرین. محمد ابراهیم بن ساعد بخاری از آنجا است. ( منتهی الارب ). آشوری سَنجار در متون قدیم سنجارا در قدیم شهری بود از نواحی الجزیره و بین آن و موصل سه روزه راه بود اکنون قضایی است در عراق ( سوای موصل ) دارای 40511 تن سکنه ، شامل دو ناحیه سنجار و شمال. مرکز آن هم سنجار دارای 12700 تن سکنه است. ( فرهنگ فارسی معین ) :
نکند یاد عقل از مولد
نزند لاف سنجر از سنجار.
خاقانی.
سنجر بمرد ویحک سنجار ماند اینک
چون بنگری بصورت سنجار به ز سنجر.
خاقانی.
یکی درمسجد سنجار به تطوع بانگ نماز گفتی. ( گلستان ).

سنجار. [ س ِ ] ( اِخ ) بخش کوهستانی شمال شرقی سوریه که سکنه آن کردان یزیدی هستند. نهر خابور آنرا مشروب میسازد وآن جز وی از دیار ربیعه است. ( فرهنگ فارسی معین ).
- جبل سنجار ؛ کوهی است که کشتی نوح بر آن فرودآمده است. ( از معجم البلدان ).
- یوم سنجار ؛ از ایام عرب است و مربوط به هجوم تغلب برقیس. ( مجمع الامثال میدانی ).

فرهنگ فارسی

بخش کوهستانی شمال شرقی سوریه که سکنه آن کردان یزیدی هستند . نهر خابور آنرا مشروب میسازدو آن جزوی از دیار ربیعه بود
بخش کوهستانی شمال شرقی سوریه که سکنه آن کردان یزیدی هستند .

دانشنامه عمومی

شنگال ( به کردی: شه نگال ) ( به عربی: سنجار ) ( به سریانی: ܫܝܓܪ‎ ) ( شنگار ) شهری در استان نینوا در شمال باختری عراق است. جمعیت این شهر در سال ۲۰۰۶ میلادی ۳۹٫۸۷۵ نفر و جمعیت شهرستان در سال ۲۰۱۳ بیش از ۸۸ هزار نفر بود. [ ۱]
مردم این شهر را مردم ایزدی آشوریان مسیحی و عرب های سنی تشکیل داده اند. بخشی از صحنه های فیلم جن گیر در شنگال فیلم برداری شده است.
در ۳ اوت ۲۰۱۴ نیروهای دولت اسلامی عراق و شام به شنگال حمله کردند و خیلی سریع این شهر و روستاهای اطراف را به تصرف خود درآوردند. بیش از ۷ هزار نفر کشته شدند و حدود ۵ هزار زن و دختر ایزدی به عنوان برده های جنسی ربوده شدند. [ ۲] بعد از حمله داعش مردم این نواحی هیچ راهی جز پناه بردن به کوهستان شنگال را نداشتند، کوهستان باستانی و مقدسی که خاستگاه افسانه های منظوم کهن ایزدی همچون درویش عدی است. ده ها هزار ایزدی ۱۰ روز بدون آب و غذای کافی در این کوهستان در محاصره بودند.
شمار زیادی از زنان و مردان ایزدی کشته یا اسیر شدند. برخی زنان ایزدی نیز به عنوان "کنیزهای جنسی" مورد تجاوز اعضای داعش قرار گرفتند. اما با ورود نیروهای کرد، به ویژه پ ک ک به شنگال داعش شکست خورد و از این منطقه فرار کرد. یگان های مدافع سنجار یا ی. ب. ش که پیشتر سربازان ملک طاووس نامیده می شد، تشکلی از شبه نظامیان یزیدی در عراق است که در سال ۲۰۰۷ برای محافظت از جامعه یزیدیان عراق و کردستان عراق در مقابل حمله شورشیان عراقی توسط نیروهای پ ک ک شکل گرفت.
به لحاظ جغرافیایی منطقه شنگال در شمال غرب موصل واقع است و از توابع استان نینوا محسوب می شود.
سیطره بر شنگال به این معنی بود که می تواند قبضه امنیتی بر بخش وسیعی از مرزهای عراق و سوریه از ربیعه گرفته تا مرزهای الانبار شمالی را تثبیت کند. [ ۳]
در سال ۲۰۲۱، دولت عراق از نیروهای محلی که حفاظت از ایزدی ها ( که با داعش جنگیده بودند ) در سنجار را بر عهده داشتند درخواست عقب نشینی کردند که توسط دولت ایزدی رد شد. این امر منجر به فراخوان های بین المللی از ارتش عراق برای کاهش تنش و خروج از منطقه شده است. [ ۴] [ ۵] [ ۶]
در دشت شنگال بیش از ۲۰۰ کاوشگاه باستانی یافت شده است، از آن جمله مکان هایی مربوط به تمدن های شش هزارسالهٔ حسونه، حلف و عُبَید. منطقه شنگال از نگاه تاریخ باستان در محدودهٔ فرهنگ عبید واقع شده است.
عکس سنجارعکس سنجارعکس سنجار
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

سَنجار
نام عمومی شمال دشت های آبرفتی بین فرات و دجله در فلاتی خشک که در اصطلاح جغرافیانویسان اسلامی «الجزیره» نامیده می شد. ۱. جبل سنجار: رشته کوه هایی در غرب موصل که بنا به روایت های اسلامی، کشتی نوح پیش از نشستن بر کوه جودی آن جا فرود آمد. کوه های سنجار سرچشمۀ آب های وادی ثَرثار است که به دریاچۀ ثرثار می ریزد. ۲. شهر سنجار: مرکز قدیم دیار ربیعه. در ایالت موصل واقع در کردستان عراق، در حدود ۱۰۰ کیلومتری غرب موصل و در جنوب جبل سنجار واقع است. جغرافی نویسان قدیم آن جا را شهری بسیار آباد توصیف کرده اند. یاقوت حموی این محل را زادگاه سلطان سنجر سلجوقی دانسته است. بیشتر ساکنانش کردتبارند و مذهب یزیدی دارند.

پیشنهاد کاربران

گفته میشود تولد سلطان سنجر در شهری در عراق به نام سنجار در دوره سلجوقیان جزو قلمرو ایران بوده است اتفاق افتاده است
"سنجار " و " سنقر " هردو تازی شده واژه " شنگار " پارسی است و گونه ای پرنده شکاری می باشد: سنجار از شهر های کردنشین عراق و مردم آنجا پیرو آیین ایزدی نه یزدی و سنقر از شهرهای استان کرمانشاه است .
باسلام سنجاربه معنی پرچمدار یاعلمدارهم می شود

بپرس