سوره مؤمنون

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سوره مؤمنون بیست و سومین سوره قرآن می باشد.
خداوند در یازده آیه اول این سوره، صفات مؤمنان از قبیل: خشوع در نماز ، اعراض از لغو، پرداخت زکات ، حفظ عفت و امانتداری را بیان می کند و سپس به خلقت انسان ، نعمت های خدا، دعوت انبیا و معاد می پردازد. به مناسبت ذکر اوصاف مؤمنان در این سوره و ذکر واژه «مؤمنون» در آیه نخست، نام سوره را «مؤمنون» نهاده اند. و به مناسبت کلمه آغازین سوره، به آن سوره «قد افلح» هم گفته می شود.
مضمون سوره مذکور
مضمون این سوره دعوت به ایمان به خدا و روز قیامت است و فرق های میان مؤمنان و کفار شمرده شده است. صفات پسندیده و فضایی که در مؤمنان و رذائل اخلاقی و اعمال زشتی که در کفار هست ذکر شده و به دنبالش مژده ها و بیم ها داده که بیم های آن متضمن ذکر عذاب آخرت و بلاهای دنیایی است. بلاهایی که امت های گذشته را به خاطر تکذیب دعوت حق از بین برد و منقرض ساخت. و از دوران نوح علیه السّلام گرفته از هر امتی نمونه ای ذکر کرده، تا به عیسی علیه السّلام رسیده است. گفته شده: سیاق آیات این سوره شهادت می دهد که این سوره مکی است
ویژگی های سوره مؤمنون
۱. دارای ۱۱۸ آیه به عدد کوفی، ۱۱۹ آیه به عدد قاریان دیگر، ۱۸۴۰ کلمه و ۴۸۰۲ حرف است.۲. در ترتیب نزول، هفتاد و چهارمین و در مصحف شریف بیست و سومین سوره است.۳. پس از سوره انبیا و پیش از سوره سجده در مکه و پیش از هجرت نازل شد.برخی تنها آیه ۴ را که درباره تشریع زکات است مدنی دانسته اند؛ ولی در پاسخ می توان گفت اصل تشریع زکات، در مکه بوده است؛ هرچند دستور جمع آوری و سایر احکام آن در مدینه قانونگذاری شد.۴. گفته اند دو آیه منسوخ دارد.۵. از نظر کمیت، از سور مئین و اندکی کمتر از نیم جزء قرآن است.
مطالب مهم سوره مؤمنون
...

[ویکی شیعه] سوره مؤمنون بیست و سومین سوره قرآن و از سوره های مدنی که در جزء ۱۸ قرآن جای گرفته است. این سوره را از آن جهت مؤمنون می نامند که با اشاره به اوصاف مؤمنان آغاز می شود در دو جا و مجموعا در ۱۶ آیه، ۱۵ صفت از صفات مؤمنان را بیان می کند. رویگردانی از کار و سخن بیهوده و لغو و پیشتاز بودن در کارهای خیر و همچنین داستان حضرت موسی(ع) و نوح(ع)، خلقت انسان و معاد از مباحث و مضامین این سوره است. در فضیلت تلاوت این سوره از پیامبر(ص) آمده هر کس این سوره را قرائت کند، فرشتگان الهی او را به راحتی و آسایش در روز قیامت و دست یابی به آنچه مایه چشم روشنی آنها هنگام نزول فرشته مرگ باشد، بشارت می دهند. سوره مؤمنون از نظر حجم از سوره های متوسط و کمی کمتر از نیم جزء قرآن است.
این سوره را مؤمنون نامیده اند؛ چون با اشاره به مؤمنان آغاز می شود (قد افلح المؤمنون) و در ادامه، اوصاف آنان را بیان می کند.
سوره مؤمنون جزو سوره های مکی و در ترتیب نزول، هفتاد و چهارمین سوره ای است که بر پیامبر(ص) نازل شده است. این سوره در چینش کنونی مُصحَف، بیست و سومین سوره است و در جزء هجدهم قرآن جای دارد.

[ویکی اهل البیت] سوره حج بیست و سومین سوره قرآن است ودارای 118 آیه است.
سوره مومنون مکی است.این سوره در ترتیب مصحف سومین سوره و در ترتیب نزول هفتاد و چهارمین سوره قرآن کریم است که پیش از آن سوره انبیاء و پس از آن سوره سجده نازل شده است.
تعداد آیات سوره مؤمنون از نظر کوفیان 118 آیه و از نظر دیگران 119 آیه است. اختلاف در آیه «و اخاه هارون» است.
ابی بن کعب از پیامبر روایت کرده است که: هر که این سوره بخواند، فرشتگان در روز قیامت او را به روح و ریحان و آنچه موجب چشم روشنی است، بشارت می دهند.
امام صادق علیه السلام فرمود: هر که این سوره را بخواند و در هر جمعه تکرار کند، خداوند کار او را به سعادت ختم می کند و در بهشت برین با انبیاء و مرسلین است.
در این سوره بر ایمان به خدا و روز قیامت دعوت شده و فرقهایی که میان مؤمنین و کفار هست شمرده شده است. صفات پسندیده و فضایی که در مؤمنان و رذائل اخلاقی و اعمال زشتی که در کفار هست ذکر شده و به دنبالش مژده ها و بیم ها داده که بیمهای آن متضمن ذکر عذاب آخرت و بلاهای دنیایی است. بلاهایی که امتهای گذشته را به خاطر تکذیب دعوت حق از بین برد و منقرض ساخت. و از دوران نوح (ع) گرفته از هر امتی نمونه ای ذکر کرده، تا به عیسی (ع) رسیده است

پیشنهاد کاربران

بپرس