سید جواد عاملی

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] سید جواد حسینی عاملی (۱۱۶۰- ۱۲۲۶ق)، معروف به سید جواد عاملی، از اهالی جبل عامل، فقیه و محدّث اوایل قرن سیزدهم هجری و نویسنده کتاب فقهی مفتاح الکرامه. او در دوره مرجعیت وحید بهبهانی به کربلا رفت و نزد سید علی طباطبایی (صاحب ریاض) شاگردی کرد.
عاملی در سال ۱۱۵۲ و به نقلی ۱۱۶۰ق در روستای شقراء از توابع جبل عامل لبنان متولد شد. سید جواد دوران کودکی خود را در مکتب گذراند و مقدمات علوم را از عموزاده اش ابوالحسن موسی فرا گرفت. او در سال ۱۱۹۴ق به عراق رفت و در کربلا در درس وحید بهبهانی و سید علی طباطبایی (صاحب ریاض) حاضر شد و به فراگرفتن علوم اشتغال ورزید.

[ویکی اهل البیت] یکی از فقهای نامدار شیعه، علامه فقه و فقاهت، آیت الله سید جواد بن سید محمد حسنی حسینی عاملی غروی از بزرگان فقه و فقاهت قرن سیزدهم و از تلامذه آیت الله بحرالعلوم و علامه وحید بهبهانی می باشد.
او در سال 1160 هـ.ق در آبادی شقرا جبل عامل متولد شده و در همانجا رشد و پرورش یافت، سید جواد پس از آنکه دوران کودکی را پشت سر نهاد به مکتب رفت تا مقدمات علوم را از عموزاده اش ابوالحسن موسی فراگیرد. او در درسها با علاقه زیاد و شوق وافر شرکت می جست و در اندک زمانی توانست دروس ‍ مقدماتی را بیاموزد و همین کوشش بی وقفه ای که از خود نشان می داد موجب گشت تا آشنایان او آینده بسیار روشنی را برایش پیش بینی کنند.
وی در آنجا با نسیم جانفزای دانشها و فرهنگ والا و جاوید اسلام آشنا گشت. پس از آنکه استادش دار فانی را وداع گفت و دیگری را یارای سیراب کردن عطش علمی وی نبود او برای رسیدن به اهداف عالی تصمیم به هجرت گرفت.
سید جواد در سال 1194ق، با کوله باری از امید راهی اعتاب مقدس عراق شد تا بتواند از خرمن دانش اندیشمندان شیعی حوزه نجف خوشه چینی کند. قبل از رسیدن به حوزه بزرگ نجف وارد شهر کربلا شد تا نخست خود را از فرات عشق سیراب سازد ولی هنگامی که با حضور استوانه های گران سنگی همانند آقا وحید بهبهانی (متوفی 1205ق) و سید علی طباطبایی (متوفی 1231ق) در کربلا مواجه شد در همانجا رحل اقامت افکند تا در جوار بارگاه ملکوتی امام حسین علیه السلام از محضر نورانی آن استادان بزرگ بهره ای علمی و عملی ببرد و نزد آقای سید علی صاحب ریاض به فراگرفتن علوم اشتغال ورزید در سایه تلاش و جدیت بلیغی که داشت، توانست در اندک مدتی به بالاترین مدارج علمی نایل آید و مقام استادی شخصیت هایی چون: صاحب جواهر، سید صدرالدین عاملی و جمعی دیگر را کسب نماید که در بخش شاگردان او خواهد آمد.
او در محضر جمعی از بزرگان کسب فیض و علم نموده است که اسامی چند تن از آنان برده می شود:
در مکتب فقهی او شاگردانی تلمذ نموده و به مقام شامخ علمی و فقهی نائل آمده اند که هر کدام از استوانه های فقاهت به شمار می آیند که اسامی چند تن از آنان ذکر می شود:
و دیگر اساطین فقه و فقاهت که در کتاب های تراجم و رجال به تفصیل مذکور هستند.
علامه میرزا محمدعلی مدرس، طبق شیوه مرضیه و عادت حسنه ای که در کتاب مستطاب ریحانه الادب پیش گرفته اند، به بازگویی آثار و تالیفات او می پردازند و تعدادی از آثار گران قیمت او را به ترتیب زیر می آورند:

پیشنهاد کاربران

بپرس