سید مرتضی عسکری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] استاد علامه سید مرتضی عسکری در هشتم جمادی الثانی سال ۱۳۳۲ ق در شهر سامراء متولد شد. وی یکی از علمای فعال در زمینه دشمن شناسی و معرفی آنان به مردم می باشد.
استاد علامه سید مرتضی عسکری در هشتم جمادی الثانی سال ۱۳۳۲ ق در شهر سامراء متولد شد و سپس در حوزه علمیه همان شهر به تحصیل پرداخت. سپس در محرم سال ۱۳۵۰ ق به شهر مقدس قم هجرت کرد. در این شهر دروس سطح اصول و فقه را نزد آیت الله مرعشی نجفی رحمه الله و آیت الله حاج شیخ محمد حسین شریعتمداری ساوجی تلمذ کرد. از دیگر اساتیدی که ایشان در آن دوره به استفاده از محضرشان توفیق یافت، عبارتند از: مرحوم حضرت آیت الله العظمی امام خمینی (ره) در کلام و عقاید، حاج میرزا خلیل کمره ای در علم تفسیر، آیت الله حاج شیخ مهدی شهید (پایین شهری) در علم اخلاق و تهذیب نفس.
اصلاح دروس حوزه
علامه عسکری در دوران زندگی حوزوی خود در قم، بر این واقعیت واقف شد که دروس موجود حوزوی برای جوابگویی کامل به مشکلات و سؤالات و خواسته های روز افزون اجتماعی نیاز به تحولات جدی دارد. بنا بر این به همراه تنی چند از طلاب همفکر خویش، از جمله مرحوم آیت الله سید محمود طالقانی به بررسی و تجدید نظر در برنامه های درسی حوزه پرداخت و کوشید با دوستان خود، در کنار درس های رسمی حوزه به تحصیل معلوماتی بپردازد که بتوان با اتکای به آن برای ایفای مسئولیت های خطیر در آینده قیام کنند.در بین درس های پیشنهادی در این برنامه تازه، دروس تفسیر و حدیث شناسی و بررسی تطبیقی عقاید اسلامی وجود داشت که در کنار دروس معمول فقه و اصول، از اساتید ذی صلاح بهره می گرفت.علاوه بر برنامه مذکور، تمرین خطابه و سخنرانی، نویسندگی و تالیف و حضور علمی در کارهای اجتماعی، و توجه کامل به بررسی و شناخت اوضاع و مسائل روز مسلمانان و نیازهای ایشان در ایجاد شخصیت های اسلامی مستحکم برای دستیابی به جامعه اسلامی مطلوب وجود داشت.البته این طرح با همه جوانب مثبتی که در آن وجود داشت و می توانست جویندگان جوان و مستعد علوم حوزوی را در عمل به وظایف دینی و اسلامی خویش در برابر نیازهای زمان و خواسته های نوین عصر مجهز کند، در ابتدای راه ناکام ماند و به دلایلی توفیق نیافت.
بازگشت به وطن
پس از این جریان که در عصر مرجعیت حضرت آیت الله العظمی حاج شیخ عبد الکریم حائری رحمه الله مؤسس حوزه علمیه قم واقع شد، استاد عسکری به موطن اصلی خویش یعنی شهر سامراء بازگشت و در آنجا به تحصیل ادامه داد و تا پایان کفایه را از محضر آیت الله شیخ حبیب الله اشتهاردی استفاده برد و سپس درس خارج فقه و اصول را به مدت شش سال تا شروع جنگ جهانی دوم پی گرفت.
فعالیت ها
...

[ویکی شیعه] سید مرتضی شریف عسکری مشهور به علامه عسکری (۱۲۹۳ - ۱۳۸۶ش)، سیره نگار و مورخ. او در آثار خود کوشیده است تا با نگاهی محققانه، به بررسی تاریخ اسلام بپردازد. مهمترین کتاب های وی عبارت اند از خمسون و مائه صحابی مختلق، التوسل بالنبی (ص) و التبرک بآثاره، عبدالله بن سبأ و اساطیر اخری. وی از اعضای سابق شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت و از روحانیان فعال علیه رژیم بعثی عراق و مدت ها از اعضای کادر اصلی حزب الدعوة الاسلامیة بوده است.
سید مرتضی عسکری، دوشنبه۱۸ جمادی الثانی ۱۳۳۲ق/۱۲۹۳ش در سامرا متولد شد. اجداد وی در زمره فقیهان و محدثان عصر خود بوده اند. جدّ پدری سید مرتضی، آیت الله سید اسماعیل حسینی (متوفای ۱۳۰۶ق) فرزند سید محمد کوچک ساوجی و جد مادری او آیت الله میرزا محمد شریف عسکری تهرانی (متوفای ۱۳۷۱ق) بوده است. اجداد وی در عصر صفوی از سبزوار به ساوه دعوت شده و لقب شیخ الاسلام گرفتند. منصب شیخ الاسلامی، منصبی شبیه به امام جمعه در آن عصر بوده است. بنابر نقل وی، سنیان بسیاری در این شهر، به دست اجداد او شیعه شده اند. تمامی بزرگان این خاندان مشهور به شیخ الاسلام بوده اند، به جز سید مرتضی که به سبب تولد در سامراء و نیز به این دلیل که پس از فوت پدر، تحت تکفل جد مادری اش قرار گرفت، به عسکری معروف شده است.
سید مرتضی از ده سالگی وارد حوزه علمیه سامرا شد و کتاب های رسمی حوزه عراق، همچون سیوطی، شرح جامی، شرح ابن عقیل، مغنی، حاشیه، مختصر و... را آموخت.

پیشنهاد کاربران

مرکز مدیریت حوزه های علمیه ( دارالشفا ء ) در قم باز سازی و نوسازی شده است

بپرس