سیل عرم

لغت نامه دهخدا

سیل عرم. [ س َ / س ِ ل ِ ع َ رِ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) آب بسیار جاری که سد رود را شکسته باشد، چه عرم به معنی رودخانه و سدی که پیش رودخانه گرفته باشند بهندی منیده گویند. ازمنتخب و ظاهر است که این قسم آب جاری که منیده را شکسته روان شده باشد بغایت تند، تیز و پرهیبت باشد. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ): فَاءَعرضوا، فَاءَرسلنا علیهم سیل العرم و بدلناهم بجَنّتیهم جَنّتین ذَوَاتی اءُکل خمط و اءَثل و شی من سدر قلیل. ( قرآن 16/34 ).
جایی که تیغ قهر برآرد مهابتت
ویران کند به سیل عرم جنت سبا.
سعدی.
رجوع به تفسیر ابوالفتوح رازی چ 2 ج 8 صص 217 - 218 و عرم در همین لغت نامه شود.

فرهنگ فارسی

آب بسیار جاری که سد رود را شکسته باشد .

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] سیل عَرِم سیل بزرگی که به عنوان عذاب الهی بر قوم سبأ در یمن نازل شد. آیه ۱۶ سوره سبا به ماجرای سیل عرم اشاره کرده است. برخی معتقدند آن ها سد بزرگی را به نام «عرم»، جهت آبیاری مزراع و باغ های خود درست کرده بودند که باعث آبادی شهر شده بود. بنا بر عقیده مفسران، سد عرم پس از آنکه مردم، خداوند و پیامبران را انکار و تکذیب کردند، خراب شد و سیل بزرگی سرگرفت که منجر به ویران شدن شهر شد. به عقیده برخی، آثار تاریخی واقعه سیل عرم، به دست باستان شناسان، کشف و مورد تأیید قرار گرفته است.
سیل عَرِم، سیل بزرگی که در شهر مَأرَب (یمن)، بر اثر خراب شدن سد، اتفاق افتاد و منجر به ویران شدن شهر، باغ های میوه و مزارع شد. برخی معتقدند در این شهر قوم سبأ زندگی می کردند. به باور مسعودی، سرزمین سبأ دارای باغ های زیبا و آبادی ها و نعمت های فراوان بود. این نعمت ها به واسطه استفاده از آب سد بود و مردم شهر این سد بزرگ و تاریخی را تقریبا به اندازه ۲۲ کیلومتر در ۲۲ کیلومتر، ساختند. این سد به مَأرَب یا عرم معروف بود. برخی ساخت بنای این سد را به لقمان بن عاد بن عاد یا ملکه بلقیس یا پدر و پسری از پادشاهان سبا نسبت داده اند. بر پایه برخی گزارش ها، سیل عرم در سال ۴۴۷ تا ۴۵۰ میلادی یا ۴۰۰ سال از قبل اسلام یا قرن ششم میلادی رخ داده است. همچنین به باور برخی مردم شهر، پیش از سیل متفرق شدند و به عراق، شام و یثرب مهاجرت کردند.
درباره معنا و مصداق واژه عرم اختلاف شده که خلاصه آن بدین شرح است:

دانشنامه آزاد فارسی

سِیلِ عَرِم
در قرآن سیلی که دراثر شکستن سدّ مأْرِب جاری شد. یک بار در قرآن به آن اشاره شده است. (سبأ، ۱۶). سبب وقوع این سیل ناسپاسی مردم سبأ یاد شده (آیۀ پیشین). بنابر روایتی از امام صادق (ع) عرم موش هایی بودند که سد را سوراخ کردند. به موجب احادیث و تفاسیر این سد را ملکۀ سبا، بلقیس، در میان دو کوه از سنگ و قیر بنا و شکاف هایی در آن ایجاد کرد که آب مورد نیاز مردم از آن خارج می شد. به سبب ناسپاسی مردم خداوند موش هایی فرستاد که سد را سوراخ کردند و سیل همه جا را دربرگرفت.

پیشنهاد کاربران

هو
سیل عرم ( به فتح عین و کسر را ) ، مردم شهر سبا که در دنیای باستان در نعمت بودند ، طغیان کردند، و لذا خداوند سیلی ویرانگر بر انها فرستاد. سوره مبارکه سبا آیات شریفه ۱۵/۱۷/۳۴.
منبع : اطلس قران کریم، دکتر شوقی خلیل ، نشر روزگار، چاپ اول.

بپرس