شرح نهایه الحکمه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] شرح نهایه الحکمه (صمدی). شرح نهایة الحکمة، به زبان فارسی، شرحی است که توسط آقای داوود صمدی آملی، بر «نهایة الحکمة» مرحوم علامه طباطبایی نوشته شده است.
ساختار کتاب چنین است که شارح در ابتدا متن کتاب نهایه را ذکر نموده، سپس آن متن را ترجمه کرده و در ادامه، برای هر بخش از ترجمه، نکات ادبی متن عربی را ذکر کرده است؛ به عنوان مثال به تجزیه و ترکیب بعضی از عبارات سخت می پردازد و بعضی از واژگان را ترجمه لغوی می نماید، سپس نکات تشریحی را ذکر کرده و در ادامه طی چندین عنوان به شرح مطالب کتاب به صورت ساده و روان و قابل فهم برای خوانندگان می پردازد.
فهرست مطالب شرح و متن در پایان کتاب، ذکر شده است.

[ویکی نور] شرح نهایه الحکمه (علمی). «شرح نهایة الحکمة»، اثر علی علمی اردبیلی، توضیح و تشریح کتاب «نهایة الحکمة» علامه سید محمدحسین طباطبایی است که به زبان عربی و در یک جلد تنظیم شده است.
شارح در مقدمه خویش، از منزلت و جایگاه کتاب «نهایة الحکمة» سخن گفته و آن را مشتمل بر نظام فلسفی اسلامی کامل، تهذیب و تحریر مطالب گذشتگان، مطالبی هماهنگ با زمانه و مفید برای کسانی که خواهان دانستن مطالب جدیدی در فلسفه هستند، پاره ای از جدیدترین نظریات فلسفی که در غرب مطرح است و... دانسته است.
وی در بخشی از مقدمه، از نویسندگان کتب فلسفی در دوران معاصر می خواهد که مطالبی را درج نمایند که دارای ثمره باشد و از ذکر مباحثی که نقشی در حل مشکلات عقلی - فلسفی ندارند یا در دانش های دیگر به صورت درست و کامل دنبال می شوند، پرهیز نمایند و مطالبی را که در فلسفه جدید غربی مطرح است، اضافه کنند.
فهرست اجمالی مطالب، در ابتدا و فهرست تفصیلی آن در انتهای کتاب آمده است.
پاورقی ها بیشتر به ذکر منابع اختصاص یافته است.
مطالعه کتاب شرح نهایة الحکمة (علمی) در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور

[ویکی نور] شرح نهایه الحکمه (مصباح). شرح نهایة الحکمه، بخشی از درس های آیت الله مصباح یزدی، به زبان فارسی است که توسط عبدالرسول عبودیت تحقیق و نگارش شده است. ایشان، درس های استاد مصباح در باره کتاب نهایه را از قالب گفتاری بیرون آورده و شکل نوشتاری به آن ها داده اند و در تدوین آن گفتارها به صورت کتاب، سه اصل زیر را رعایت کرده اند:
محور اصلی این شرح، نهایة الحکمه مرحوم علامه است. استاد مصباح، ابتدا مطلب کتاب نهایه را کاملا تقریر و تبیین کرده اند و در موارد لازم به نقد آن پرداخته و در پایان نظر مختار خود را مطرح ساخته اند. این سبک تدریس در رشد فکری و استقلال نظر دانشجو تأثیر بسزایی دارد.
گفتنی است که استاد این مباحث را به طلاب آشنا با مقدمات فلسفه و انواع استدلال های آن و آشنا با مذاق استاد و شیوه تدریس و نقدها و موشکافی های وی درس می داده اند، لذا بعضی از مطالب را کمتر توضیح داده و حتی گاه به اشاره ای بسنده کرده اند. روی این اصل، محقق ارجمند، آقای عبودیت در نگارش این اثر، زیر نظر استاد مطالبی را افزوده اند (که بعضی را از سایر کتاب های استاد و چند مورد را از کتب مرحوم شهید مطهری برگرفته اند)؛ مثلا در فصل چهارم از مرحله چهارم، در باره قاعده «واجب بالذات واجب من جمیع الجهات» به گونه ای مشروح بحث شده است. البته امکان آن بود که اکثر مباحث طرح شده در این دو جلد به تفصیل بیشتری بررسی شوند، از جمله در هر مبحث بین اقوال فلاسفه مقایسه به عمل آید یا اشکالاتی که به مطالب وارد است ذکر گردد یا لااقل سؤالات منطقی ای که مطلب مورد بحث ایجاب می کند و مغفول عنه واقع شده، طرح شود، ولی از آن خودداری شده؛ به دلیل اینکه این گونه تفصیلات برای مبتدیان چندان سودمند نیست و چه بسا موجب پریشانی اندیشه شود.
این کتاب با افزوده های فاضل محترم، آقای عبودیت بسیار روشن و روان گردیده و خواننده را در فهم مطالب فلسفی یاری می رساند.
کتاب، در دو جلد به شرح زیر تنظیم شده است:
جلد اول، از آغاز تا پایان مرحله دوم و جلد دوم، از آغاز مرحله سوم تا پایان فصل هشتم از مرحله چهارم کتاب نهایة الحکمه را شرح داده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس