شریف الرضی محمد بن حسین

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] ابوالحسن، محمد بن حسین بن موسی موسوی بغدادی، معروف به سید رضی در سال 359 هجری در شهر بغداد به دنیا آمد. او از خانواده ای شریف و اصیل و از نسل ائمه معصومین است و نسبش از طرف پدر به امام کاظم علیه السلام و از طرف مادر به امام زین العابدین علیه السلام می رسد.
پدرش ابواحمد حسین، ملقب به طاهر و ذوالمنقبتین از شخصیت های برجسته و مورد توجه حکومت و نقیب سادات و مسئول رسیدگی به شکایات مردم و امیر حج بود. مادرش فاطمه دختر ابومحمد، حسین بن احمد بن محمد ناصر کبیر، زنی دانشمند و با تقوا بود و شیخ مفید کتاب «أحکام النساء» را به درخواست ایشان به نگارش درآوردند.
شبی شیخ مفید فاطمه زهرا سلام الله علیها را در خواب دید که دست امام حسن و امام حسین علیهماالسلام را در حالی که دو کودک خردسال هستند گرفته و نزد او آورد و فرمود: «ای شیخ به این دو کودک من علم فقه بیاموز». صبح همان روز مادر سید رضی و سید مرتضی دست دو کودک خود را گرفته و نزد او آورده و گفت: «ای شیخ به این دو کودک من علم فقه بیاموز». شیخ مفید از این حادثه منقلب و گریان گشت و خواب خود را برای آنان تعریف کرده و مسئولیت تربیت و تعلیم این دو سید بزرگوار را عهده دار گردید.
سید رضی شخصیتی اندیشمند و دارای قدرت هوش و درکی بالا بود. او مدرسه ای در شهر بغداد تأسیس کرد و به تربیت شاگردانی در علوم اسلامی پرداخت. کتابخانه بزرگی نیز برای استفاده شاگردان خود در آن مدرسه برپا نمود.
در سال 388 هجری بهاء الدوله او را به جانشینی خود برگزیده و لباس های فاخری به او هدیه داده و او را به مقام ریاست سادات و مسئول رسیدگی به شکایات مردم و امارت حج منصوب و او را به «شریف جلیل» ملقب نمود. در سال 397 هجری نیز از طرف بهاء الملک همین مقام به او داده شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس