شله زرد

/Solezard/

لغت نامه دهخدا

شله زرد. [ ش ُل ْ ل َ / ل ِ زَ ] ( اِ مرکب ) آشی ازبرنج ، شکر، زعفران و روغن. ( یادداشت مؤلف ). نوعی غذا. طرز تهیه آن چنین است : ( مواد لازم : برنج مثلاً یک کیلو، روغن 250 گرم ، شکر یک کیلو، مغز بادام 200 گرم ، زعفران 5 گرم و گلاب ). برنج را در آب جوشانند و روغن در آن ریزند، سپس شکر را آب کرده با زعفران بدان افزایند. آنگاه مغز بادام را خیس کرده خلال نموده با گلاب در آن میریزند و پس از یک جوش برمیدارند و روی شله زرد دارچین ساییده می پاشند. ( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ فارسی

نوعی غذا طرز تهیه آن چنین است : ( مواد لازم : برنج مثلا یک کیلو روغن ۲۵٠ گرم شکر یک کیلو مغز بادام ۲٠٠ گرم زعفران ۵ گرم گلاب ) برنج را در آب جوشانند و روغن در آن ریزند . سپس شکر را آب کرده با زعفران بدان افزایند . آن گاه مغز بادم را خیس کرده خلال نموده با گلاب در آن می ریزند و پس از یک جوش بر می دارند و روی شله زرد دارچین ساییده می پاشند .

فرهنگ معین

( ~ . زَ ) (اِمر. ) نوعی غذای ایرانی به صورت شله ای که با برنج ، شکر، گلاب و زعفران تهیه می شود و آن را با خلال پسته و بادام و دارچین تزیین می کنند.

فرهنگ عمید

خوراکی که از برنج، آب، شکر، گلاب، و زعفران تهیه می شود. &delta، بیشتر به صورت نذری و در ایام سوگواری (عاشورا، اربعین و بیست وهشتم صفر ) می پزند و میان مردم بخش می کنند.

دانشنامه آزاد فارسی

شُله زرد
نوعی خوردنی شیرین ایرانی، فراهم آمده از برنج اعلای ایرانی، شکر، گلاب، کره، دارچین، زعفران ساییده، و نمک. برنج خیسیدۀ به اندک زعفرانی رنگین شده را در آب و کمی نمک جوش می آورند و همین که جوشید به آن کمی زعفران می افزایند. پس از آن که سطح آب برنج کف آورد، کف آن را می گیرند و حرارت را کم می کنند و برای آن که ته نگیرد، گاه به گاه هم می زنند و به تدریج شکر می افزایند. زعفران به آب جوش حل شده را اندک اندک به شله می افزایند تا به رنگی که می خواهند درآید. پس از افزودن گلاب آتش را ملایم می کنند. شلۀ جاافتاده را با مغز بادام و پسته و دارچین می آرایند. شله زرد از غذاهایی است که به نذرانه، به ویژه در روزهای اربعین و ۲۸ صفر تهیه می شود.

اصطلاحات و ضرب المثل ها

معنی اصطلاحات عامیانه و امروزی -> شله زرد
شل و وارفته

پیشنهاد کاربران

بپرس