شمن باوری

دانشنامه عمومی

شَمَن باوری یا شمنیسم ( به انگلیسی: Shamanism ) نام یک رشته باورهای سنتی در برخی اقوام است. [ ۱] که از دوران پیش از تاریخ در سراسر جهان وجود داشته است. [ ۱] بر اساس مطالعات میدانی مردم نگاری در قرن بیستم، شَمَن باوری پدیده ای جهان شمول به نظر می آید که در فرهنگ های گوناگون و کاملاً بی ارتباط با یکدیگر وجود داشته و امروزه نیز اَشکال جدید آن در بسیاری از فرهنگ ها از جمله فرهنگ کشورهای توسعه یافته، مشاهده می شود. [ ۲]
شَمَن باوران معتقدند که به وسیلهٔ تماس با ارواح، می توان بیماری و رنج افراد را تشخیص داد و درمان کرد یا در افراد ایجاد بیماری و رنج کرد. از این دیدگاه، شمن باوری مانند آیین زار یکی از روش های جادوپزشکی است. [ ۳] توان پیشگویی آینده نیز یکی دیگر از باورها در شمن گرایان است.
بزرگان دینی که سنت های شمن باورانه را می شناسند و اجرا می کنند شَمَن نامیده می شوند. شَمَن ها مدعی هستند که می توانند با روح خود به جهان های دیگری سفر کرده و با دیگر ارواح تماس بگیرند. آن ها معتقدند که با این کار قادرند میان جهان مادی و جهان روحانی توازن و ارتباط برقرار کنند. [ ۴]
واژهٔ شَمَن از زبان تونغوزی سیبری گرفته شده و در اصل به معنی «دانا» است. [ ۵]
کاربرد واژهٔ شَمَن در فارسی، پیشینه ای طولانی دارد و در سروده های بزرگان شعر فارسی نمونه های متعددی از کاربرد آن دیده می شود. [ ۶] مانند شعر زیر از منوچهری:
[ ۷]
یا از سنایی:
[ ۸]
شَمَن باوری کهن ترین رسوم انسان برای درمان و پزشکی است. روش های شمنی در دوران دیرینه سنگی یعنی حدود ۲۵ هزار سال پیش در میان شکارچی_گردآورندگان سیبری و آسیای میانه پدید آمد. سنت های شمنی در میان مردمان گوناگونی از جمله اسکیموها، سرخ پوستان، قبایل آفریقا، اقوام ترک تبار و مغول حضور دارد. شَمَن باوری یکی از منابع و بسترهای بوداگرایی تبت است. [ ۹]
پیروان شَمَن باوری بر این باورند که شمن ها می توانند به حالت خلسه روحی دست پیدا کنند و از این طریق به بُعدهای دیگر واقعیت سفر کنند. درواقع می توان گفت:
«شَمَن باوری، شکل کهن همه ی انواع عرفان است. شمن ها معتقدند که همه آفریده ها، از جمله سنگ و درخت و کوه ها زنده اند. در باور خود؛ آن ها برای رسیدن به مقصود خود با این نیروهای طبیعی نیز کار می کنند. »[ ۴]
عکس شمن باوریعکس شمن باوریعکس شمن باوری
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

شَمَن باوری (shamanism)
(یا: شمنیسم) احتمالاً قدیم ترین دین جهان، که بیش از ۸هزار سال پیش از میان اقوام تونگوز۱ سیبری برخاست و چین و آسیای جنوب شرقی را فراگرفت و از راه پل خاکی، که آن زمان سیبری را به آلاسکا وصل می کرد، از روسیه به امریکای شمالی و مرکزی راه یافت. محور آن را اعتقاد به دو دنیای ماده و روح تشکیل می دهد. شمن ها، یا روحانیان دین شمن، می توانند به تسخیر ارواح درآیند و سپس برای درمان بیماران، رفع شوربختی، تغییر در وضع آب و هوا یا وجود حیوان برای شکار، پیشگویی آینده، و غیره به کمک گرفته شوند. معمولاً به شمن ها توانایی تبدیل شدن به حیوانات نیز نسبت داده می شود، خصوصاً به خرس که حرمت خاصی دارد. شمن باوری هنوز در چین، ژاپن، سیبری و بسیاری از نواحی امریکای شمالی و مرکزی وجود دارد. به تازگی گرایش بدان به ویژه در غرب از نو رونق گرفته است زیرا مناسباتش با طبیعت، موافق طبع طالبان معنویت و جهان بینی زیست محیطی تر است. شمن ها معمولاً در کودکی یا نوجوانی، و گاه درنتیجۀ یک بیماری سخت، به توانایی های خود پی می برند. سپس ممکن است ناچار به پرهیز از برخی خوردنی ها، فعالیت ها، و امور اجتماعی شوند. برای برقراری ارتباط با عالم ارواح، شمن ها معمولاً طی مراسمی به حال خلسه می روند. در برخی جوامع شمن همیشه مرد است؛ در بعضی دیگر زن شمن نیز وجود دارد.
Tungus

پیشنهاد کاربران

شَمَن باوری یا شمنیسم، نام یک رشته باورهای سنتی در برخی اقوام بدوی است. در باور شمنیسم، ارتباط با ارواح از مهمترین اصول اعتقادیشان است.
بزرگان دینی که سنت های شمن باورانه را می شناسند و اجرا می کنند شمن نامیده می شوند. شمن ها مدعی هستند که می توانند با روح خود به جهان های دیگری سفر کرده و با دیگر ارواح تماس بگیرند. آن ها معتقدند که با این کار قادرند میان جهان مادی و جهان روحانی توازن و ارتباط برقرار کنند.
...
[مشاهده متن کامل]

در آئین شمن باوری مانند آیین زار یکی از روش های جادوپزشکی است. توان پیشگویی آینده نیز یکی دیگر از باورها در شمن گرایان است.
شمن یعنی دانا و پارسا.

بپرس