شهر بیسان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بِیْسان، شهر و شهرستانی در استان جلیل در فلسطین می باشد.
بیسان یا بیت شان در مصر باستان بیت شارا، بیئتی شارو و بیت شانرا خوانده می شد. این شهر در زمان کنعانیان به عنوان جایگاه الاهۀشان، به این الاهه منسوب شد و بیت شان نام گرفت و در دورۀ یونانیان اسکوتوپولیس۱ خوانده شد و در دورۀ اسلامی جغرافی دانان مسلمان آن را بیسان نامیدند.
معرفی شهرستان بیسان
این شهرستان با وسعتی حدود ۳۳۸کم ۲ از شرق به رود اردن، از غرب به جنین، از جنوب به نابلس و از شمال و شمال غربی به ترتیب به طبریه و ناصره محدود می شود که بخش نسبتاً وسیعی از آن در منطقۀ غور واقع است. حدود ۱۸۷کم ۲ از سطح این ناحیه را درۀ بزرگ بیسان تشکیل می دهد که دارای چشمه های بسیار و چند رود بزرگ و کوچک موقت و دائمی مانند حابس، جالود و بیره است. برخی گذرگاه های مهم از رود اردن مانند قطف، طریخیم و صفیر در شهرستان بیسان واقع اند. بیسان در دورۀ عثمانی یکی از نواحی شهرستان (قضاء) چنین به شمار می آمد و در اوایل دورۀ قیمومت انگلیس یکی از شهرستان های استان (لواء) نابلس محسوب گردید و پس از آن نیز به استان جلیل ملحق شد. این شهرستان در ۱۳۲۷ش/۱۹۴۸م به اشغال صهیونیست ها درآمد. کشاورزی در بیسان به علت فراوانی منابع آب همواره رایج و شکوفا، و در دهه های اخیر با تحولات مثبت همراه بوده است. محصولاتی چون پنبه، حبوبات، غلات، زیتون و انواع میوه ها اقلام کشاورزی این ناحیه را تشکیل می دهند.
شهر بیسان
این شهر در °۳۲ و´۳۰ طول شرقی و °۳۵ و´۳۰ عرض شمالی و در ۳۰ کیلومتری جنوب دریاچۀ طبریه، بر روی لایه های آبرفتی دشت بیسان حدود ۱۲۰متر پایین تر از سطح دریا قرار گرفته است و رود اردن در شرق آن جریان دارد شهر بیسان به سبب آن که میان دو منطقۀ آب و هوایی مدیترانه ای و اقلیم خشک قرار گرفته، دارای ویژگی خاصی است که می توان آن را بری به شمار آورد. تشکیلات آهکی موجب شده است تا چشمه های فراوانی در اطراف شهر بیسان پدید آید که از آن میان، می توان از عین جالود نام برد. مساحت اراضی شهر بیسان پیش از اشغال (۱۹۵۸م) حدود ۶۱ هکتار (۶۶۳ دونم) بود و کشاورزی مهم تری فعالیت اقتصادی اهالی این شهر به شمار می آمد و پس از اشغال فعالیت های صنعتی از جمله نساجی، تولید مواد پلاستیکی و معدنی نیز در این شهر رواج یافت در حال حاضر، پرورش ماهی نیز از فعالیت های اقتصادی اهالی به شمار می آید. شهر باستانی بیسان (که اکنون محل آن را تل الحصن می نامند و برخی از تپه های اطراف را نیز جزو آن شهر باستانی به شمار می آورند) در ۶۰۰ متری شمال شهر کنونی واقع است. پیشرفت تاریخی این محل متأثر از موقعیت خاص آن در محل تقاطع راه های اصلی شمال به جنوب در طول درۀ اردن تا بحر المیت بود که نهایتاً به قدس منتهی می گردید و از دیرباز مرکزیت و اهمیت نظامی و تجاری داشته است و جادۀ دیگری که از ساحل مدیترانه می آمد، بیسان را قطع می کرد. فحریات باستان شناسی در منطقۀ تل الحصن ۱۸ لایۀ تمدنی را نشان می دهد که لایۀ زیرین آن به هزارۀ ۴ق م، یعنی دوران آهک تعلق دارد.
پیشینه تاریخی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس