شیمی دارویی

فرهنگستان زبان و ادب

{pharmaceutical chemistry, pharmacochemistry, medicinal chemistry, chemical pharmacy} [شیمی، علوم دارویی] دانشی میان رشته ای در حوزۀ شیمی و داروشناسی که موضوع آن مطالعۀ ساختار و سنتز و خواص شیمیایی دارو است

دانشنامه عمومی

شیمی دارویی ( به انگلیسی: Medicinal Chemistry یا Pharmaceutical Chemistry ) نام شاخه ای از دانش بنیادین شیمی است که به بررسی و استفاده از ترکیبات شیمیایی با هدف درمان، در سیستم های زیستی می پردازد.
شیمی دارویی درباره کشف، سنتز و تکوین، شناسایی و تفسیر روش اثر ترکیبات فعال زیستی در سطح مولکولی بحث می کند و تاکید آن عمدتاً بر داروها می باشد.
این دانش از دانش های پایه در داروسازی به شمار می رود و بخش گسترده ای از داروها از مطالعات در این زمینه حاصل می شوند. تاریخ معرفی شیمی دارویی به عنوان علم اولین فارماکوپه در قرن ۱۶ و قرنهای بعد منتشر شد. گنجینه عوامل دارویی سرشار از داروهای جدید با منشأ گیاهی و معدنی معرفی شدند. در اواخر قرن ۱۹، شیمی دارویی با کشف «پل ارلیش» که او را پدر شیمی درمانی جدید می نامند، در ارتباط با اینکه ترکیبات شیمیایی در برابر عوامل عفونی ویژه ای از خود سمیت انتخابی نشان می دهند، دچار یک تحول شگرف شد.
در همین دوران، «امیل فیشر»، نظریه قفل و کلید را که یک تغییر منطقی برای مکانیسم عمل داروها بود، ارائه داد. تحقیقات بعدی ارلیش و همکارانش، منجر به کشف تعداد زیادی از عوامل شیمی درمانی جدید شد که از آن میان ، آنتی بیوتیک ها و سولفامیدها، از همه برجسته تر بودند.
شیمی آلی دارویی، میان رشته ای از شیمی آلی و شیمی دارویی است که بیشتر بر سنتز داروهای آلی متمرکز است.
شیمی معدنی دارویی، میان رشته ای از شیمی معدنی و شیمی دارویی است که در آن با استفاده از ترکیبات فلزی مخصوصاً فلزات واسطه، به درمان بیماری ها پرداخته می شود.
زیست شیمی دارویی، میان رشته ای از زیست شیمی و شیمی دارویی است که به برهم کنش های شیمیایی میان دارو و سیستم زیستی می پردازد.
شیمی فیزیک دارویی، میان رشته ای از شیمی فیزیک و شیمی دارویی است که به بررسی خواص فارماکوکنیتیکی و فارماکودینامیکی داروها می پردازد.
• شیمی سرطان، میان رشته ای از سرطان شناسی و شیمی دارویی است که بر ساخت داروهای ضدسرطانی تمرکز دارد.
بسیاری از کاربردهای شیمی در دانش پزشکی، مربوط به داروها نیست. در این میان تابش درمانی، تشخیص پزشکی و شیمی سلولی از مهمترین این زمینه ها می باشند. اما چون از دیرباز عبارت Medicinal Chemistry در زبان فارسی با عبارت شیمی دارویی ترجمه شده است، شیمی پزشکی با شیمی دارویی ( به انگلیسی: Pharmaceutical Chemistry ) در آن زبان، با معنای تلفیقی به کار برده می شوند.
عکس شیمی دارویی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس