صولت الدوله قشقایی

پیشنهاد کاربران

اسماعیل خان قشقایی ( بین ۱۲۵۵ تا ۱۲۵۹ فیروزآباد – ۱۶ مهر ۱۳۱۱ تهران ) ملقب به صولت الدوله و سردار عشایر، ایلخان ایل قشقایی در دوره قاجار و اوائل دوره پهلوی بود. رویارویی قشقایی ها با انگلیسی ها به رهبری “صولت الدوله قشقایی” در خلال جنگ جهانی اول، یکی از مهم ترین و گسترده ترین مقاومت هایی بود که علیه نیروهای بریتانیا در ایران شکل گرفت. صولت الدوله قشقایی در دوره های پنجم و هشتم نماینده مجلس شورای ملی بود. او و فرزندانش یعنی ناصر خان، ملک منصورخان، محمدحسین خان و خسروخان از برجسته ترین چهره های سیاسی تاریخ معاصر ایران به شمار می آیند.
...
[مشاهده متن کامل]

او از فرزندان داراب خان ایلخان قشقایی بود. سال تولدش در کتاب «فارس و جنگ بین الملل» نوشته رکن زاده آدمیت به سال ۱۲۹۷ قمری، در کتاب «از باورد یا ابیورد خراسان تا ابیورد یا ابولورد فارس» نوشته مظفر قهرمانی ابیوردی به سال ۱۲۹۵ قمری و در کتاب «شرح حال رجال ایران» نوشته مهدی بامداد به سال ۱۲۹۳ قمری درج شده است. با توجه به اینکه مظفر قهرمانی ابیوردی فرزند معین دفتر منشی صولت الدوله بوده و اطلاعات او می تواند به واقعیت نزدیکتر باشد همچنین با استناد به کتاب سفرنامه حاج ایاز خان قشقایی که مربوط به وقایع سفر حاج ایازخان قشقایی مشاور و صندوقدار صولت الدوله می باشد، تولد صولت الدوله در سال ۱۲۵۷ خورشیدی ( ۱۲۹۵ قمری ) به نظر صحیح تر می رسد.
به علت رشادت و مهارت اسماعیل خان در تیراندازی و جنگ های چریکی، در اواخر سلطنت مظفرالدین شاه قاجار به وی لقب صولت الدوله داده شد و در سال ۱۳۲۴ قمری ( ۱۲۸۵ خورشیدی ) فرمان ایلخانی قشقایی را از شاه گرفت. او از بدو امر طرفدار مشروطه خواهان و همواره با نفوذ بیگانگان در فارس مخالف بود. پس از تعرض پلیس جنوب به قسمتی از جنوب کشور که سید عبدالحسین مجتهد لاری حکم جهاد علیه انگلیسی ها داد، ایل قشقایی تصمیم به جهاد گرفت و تا عزل فرمانفرما از حکومت فارس و ورود مصدق السلطنه به این ایالت یعنی آخر سال ۱۳۳۸ قمری ( ۱۲۸۹ خورشیدی ) می جنگید.
پس از ورود مصدق السلطنه، اسماعیل خان به شیراز رفت و مورد محبت واقع شد. بر اساس روایت تعدادی افراد سرشناس و قابل اعتماد در منطقه کوار، اسنادی موجود است که رئیس پنجعلی نیک عهد قصیرایی ( قصیرا: روستایی از توابع کوار در جاده شیراز - جهرم ) به دلیل تمکن مالی و احشام بسیار، مراوداتی با صولت الدوله قشقایی داشت و به دلیل علاقه مشترک آن دو در همکاری با مصدق ( در باغ قوام روستای مظفری کوار ) و تلاش برای مبارزه با انگلیس، کمکهایی از صولت الدوله دریافت می کرد. حتی ملاقاتی هم در محل امارت پیرنیا، قلعه قصیرا ( محل فعلی منزل پسر ریس پنجعلی نیک عهد ) با یکدیگر داشته اند، مضاف بر این، ریس شعبانعلی پدر ریس پنجعلی نیک عهد از همین محل، قلعه قصیرا کوار در زمان همکاری با مجتهد لاری، مقداری پول و سکه برای کمک به دلیران تنگستان ارسال کرده است که می تواند نقش افراد برجسته منطقه کوار را در مبارزه با استعمار انگلیس نشان دهد.

صولت الدوله قشقایی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/صولت‌الدوله_قشقایی
دمت گرم حسن
هرچقدر اینجوری صبحت میکنی بیشتر به فقر فرهنگی مردم لر بویراحمدی پی میبریم ( حساب لر های باشعور ممسنی و با اصالت بختیاری جداست )

بپرس