ض

/zAd/

معنی انگلیسی:
zad (the 18th letter of the persian alphabet)

لغت نامه دهخدا

ض. ( حرف ) نشانه حرف پانزدهم است از الفبای عرب و نام آن ضاد است و در حساب جُمّل آن را به هشتصد دارند و در حساب ترتیبی عربی نماینده عدد پانزده و در فارسی هجده است و آن یکی از دو حرف مختص به عرب است ، یعنی «ض » و «ظ»، و در فارسی این حرف نباشد و آن از حروف هفتگانه مستعلیة و شجریّة و مصمتة و روادف و مجهورة و مُطبقة و شمسیة و ناریّة و مرفوعة است. و در عربی بدل ص آید مانند: تیضیض ، تیصیص. ومض ، ومص. و همچنین آن را بدل ث آرند: تحاض ، تحاث. اَضر، اثَر. حضیضی ، حثیثی. حض ، حث. و نیز به ظ بدل شود چون : بهض ، بهظ. و هم به لام ، چون : جضد، جلد. هم به شین ، چون : تحریض ، تحریش. و این حرف منحصر بزبان عرب باشد، و ناطق بالضاد بمعنی عرب است چنانکه در حدیث آمده است که : اَنا افصح ُ من نَطق بالضاد، ای العرب. و در مخرج این حرف اختلافات کثیره است. احمدبن مطرف بن اسحاق مصری لغوی را در تمیز مخرج «ض » از «ظ» رسالتی است. و از ابی عمروبن العلاء آرند که گفته است مخرج «ض » و «ظ» یکی باشد و شیخ بهائی را همین عقیده است و این اختلاف دلیل کند که مخرج این دو حرف بسی بیکدیگر نزدیکست. رجوع به روضات الجنات ص 67 شود.

فرهنگ فارسی

ض حرف هیجدهم از الفبای فارسی و حرف پانزدهم از الفبای عربی و یکی از حروف صامت . عدد آن در حساب جمل ۸٠٠ است . نام آن ضاد ضاد منقوطه و ضاد معجمه است . این حرف در لغات فارسی نیست و در عربی با گذاشتن پهلوی راست زبان به کناره داخلی دندانهای آسیا و دمیدن نفس تلفظ شود ولی در فارسی مانند ز تلفظ گردد و آن را به صورتهای ذیل نویسند : ض ض مانند : قرض بعض ضابطه مضبوط .

فرهنگ معین

(حر. )هجدهمین حرف از الفبای فارسی ، برابر با عدد ۸٠٠ در حساب ابجد.

فرهنگ عمید

هجدهمین حرف الفبای فارسی، ضاد. &delta، در حساب ابجد: «۸۰۰ ».

دانشنامه عمومی

ض هجدهمین حرف در الفبای فارسی و حرف پانزدهم در الفبای عربی است. نام این حرف «ضاد» است. صدای آن در تلفظ فارسی همانند «ز» است ولی در عربی بین دندان های بغل قرار می گیرد.
• الفبای فارسی
• حروف عربی
• زبان گعز
• همه مقاله های خرد
• مقاله های خرد زبان شناختی
عکس ض
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

هجدهمین حرف از الفبای فارسی و حرف پانزدهم از الفبای عربی (ابتثی) و حرف ۲۶ از حروف ابجدی است، در حساب جمل آن را معادل ۸۰۰ به حساب می آورند، نام آن «ضاد= zâd» است. از نظر آوایی، حرف «ض» همانند «ز، ذ، ظ» نمایندۀ صامتِ لثوی ـ دندانی ـ سایشی واک دار است. این حرف در زبان فارسی نیست و در کلمه های دخیل از عربی به کار می رود. به طور کلی، فارسی زبانان تفاوتی بین حروف «ز، ذ، ض، ظ» قایل نیستند، و همه را به صورت «ز» تلفظ می کنند.

پیشنهاد کاربران

بپرس