طریق الوصول الی تحقیق کفایه الاصول

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] طریق الوصول الی تحقیق کفایة الاصول (کتاب). «طریق الوصول الی تحقیق کفایة الاصول» شرح عربی کفایة الاصول به قلم محمد کرمی است متاسفانه کتاب به طور ناقص مقصد هفتم را در بردارد و بخشی از مقصد هفتم و ادامه کتاب کفایه بررسی نشده است.
مولف در طلیعه هر بحث نقاط رئیسی آن را بیان کرده و در خاتمه آن بحث خلاصه آن را به رشته تحریر آورده است.

[ویکی نور] «طریق الوصول الی تحقیق کفایة الاصول» شرح عربی کفایه الاصول به قلم محمّد کرمی است متأسفانه کتاب به طور ناقص مقصد هفتم را در بردارد و بخشی از مقصد هفتم و ادامه کتاب کفایه بررسی نشده است.
مولّف در طلیعه هر بحث نقاط رئیسی آن را بیان کرده و در خاتمه آن بحث خلاصه آن را به رشته تحریر آورده است.
از موضوع علم تا آخر اوامر شرح شده است. مولّف در مقدّمه کتاب بیان می کند که در موضوع هر علم از عوارض ذاتی آن علم بحث می شود.موضوع علم به نفسه موضوع مساله است و تغایر به عناوین تغایر مفهومی است نه خارجی. مسائل قضایایی هستند که نتایج آنها در غرض واحد جمع شده است. تمایز علوم همان طوری که به غایات است گاهی به موضوعات هم می باشد. موضوع علم اصول دارای عنوان خاصّی نیست بلکه کلی منطبق بر موضوعات مسائل متشتت است.
تعریف علم اصول چنین است: صناعتی است که بوسیله آن قواعدی را که ممکن است در طریق استنباط احکام بکار روند و یا در مقام عمل به آنها تمسّک جست شناخت. مولّف در ادامه بحث، مسائلی از قبیل وضع، استعمال مجازی به طبع یا وضع، اطلاقات لفظ، وضع مرکّبات، امارات وضع، احوال لفظ و تعارض آنها، حقیقت شرعیه، صحیح و اعمّ، اشتراک لفظی، و مشتق را مورد بررسی و تحقیق قرار می دهد. سپس وارد مقاصد کتاب می شود که به ترتیب به بیان آنها می پردازیم:
بحث اوامر- و دارای فصول مختلفی است که به آنها اشاره می شود: فصل اول: مادّه امر: مادّه امر به معنای طلب شی و حقیقت در وجوب است. فصل دوم: صیغه امر برای انشای طلب وضع شده است. فصل سوم: اجزاء عبارت است از اکتفاء به امتثال امر از امر دیگری، و امر بر سه قسم است: امر واقعی اوّلی، امر واقعی ثانوی، و امر ظاهری. فصل چهارم: مقدّمه واجب: هرگاه دستور بر انجام دادن امری صادر شود و اجرای آن متوقف بر مقدّماتی باشد طبعاً حکم عقل به تحصیل آن مقدّمات است که به «مقدمه واجب» معروف است. محلّ نزاع اینجاست که آیا از این حکم عقل حکم شرع نیز کشف می شود یا خیر؟ مولف چنین بحثی را عقلی می داند.

[ویکی فقه] طریق الوصول الی تحقیق کفایه الاصول (کتاب). «طریق الوصول الی تحقیق کفایة الاصول» شرح عربی کفایة الاصول به قلم محمد کرمی است متاسفانه کتاب به طور ناقص مقصد هفتم را در بردارد و بخشی از مقصد هفتم و ادامه کتاب کفایه بررسی نشده است.
مولف در طلیعه هر بحث نقاط رئیسی آن را بیان کرده و در خاتمه آن بحث خلاصه آن را به رشته تحریر آورده است.
گزارش محتوا
به استثنای جلد اول که فاقد فهرست مطالب است، فهرست دیگر مجلدات کتاب در انتهای آنها آمده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس