ظفرنامه تاریخ فتوحات امیر تیمور گورکان ماجرای خونین ترین قتل عام شهرهای ایران

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] ظفرنامه ی شامی یا «تاریخ فتوحات امیر تیمور گورکانی»، تألیف «مولانا نظام الدین عبدالواسع شامی»، از مورخان و شاعران و فضلای قرن 8 و اوایل قرن 9 هجری قمری است. ظفرنامه شامی، قدیمی ترین تاریخی است که پیرامون زندگی و فتوحات تیمور نوشته شده است و چون مؤلف از نزدیک شاهد بسیاری از وقایع و حوادث بوده، از این رو تاریخ صحیح و دقیق تری راجع به تیمور و فتوحات او به دست داده است؛ تا آن جا که تمام جنایات و خونریزی های چنگیز و تیمور و ظلم و ستم جباران را که در حق مردم بی گناه مرتکب شده بودند، به خوبی به تصویر می کشد.
مؤلف در شنب غازان تبریز متولد شد، به همین دلیل به «شنب غازانی» نیز معروف است. در جوانی به بغداد رفت و در آن جا روزگار گذراند تا این که تیمور در سال 795 هجری قمری آن ناحیه را تسخیر کرد و او را نزد خود فراخواند و امر به تألیف تاریخ زندگی و فتوحات خود کرد.
بنابراین او به درخواست تیمور تألیف کتاب ظفرنامه را در 804 هجری شروع کرد. نظام الدین شامی در 806 هجری همراه تیمور به آذربایجان رفت و با اجازه ی او در تبریز ماند و تا پایان عمر در آن جا زندگی کرد.
«شرف الدین علی یزدی» مؤلف «ظفرنامه ی یزدی» در تألیف اثر خود از این کتاب بهره برده، ولی اشاره ای به آن نکرده است.
نظام الدین شامی آن طور که خود در آغاز کتاب خویش، یادآور شده است سعی داشته، تاریخ امیر تیمور را به زبانی ساده بنویسد تا همگان آن را درک کنند. سخن ملک الشعرا بهار نیز دال بر این است که این کتاب در کمال سادگی و دقت تحریر شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس