عبدالله بن سبا و اساطیر اخری

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] عبدالله بن سبأ و اساطیر اخری (کتاب). عبدالله بن سبأ و أساطیر أخری (ترجمه: عبدالله بن سبأ و دیگر افسانه های تاریخی) کتابی در دو جلد تالیف سید مرتضی عسکری. این کتاب، پژوهشی تاریخی – رجالی درباره روایات فردی به نام سیف بن عمر است. به نظر مولف، او افسانه های زیادی را جعل کرده که از جمله آن ها افسانه عبدالله بن سبأ است.
مخالفان تشیع، این مذهب را ساخته عبدالله بن سبا می دانند، این کتاب تلاش کرده است این ادعا را باطل کند. مولف با استناد به منابع متقدم تاریخی (قبل از ۵۰۰ق.)، روایات سیف را با دیگر روایات مقایسه کرده و آ ن ها را جعلی دانسته است. نویسنده ابتدا کتاب را «احادیث سیف» نامگذاری کرده بود ولی به پیشنهاد شیخ راضی آل یاسین (مولف کتاب «صلح الحسن») نام آن را به عبدالله بن سبا تغییر داد. ترجمه فارسی این کتاب با نام عبدلله بن سبا و دیگر افسانه های تاریخی به چاپ رسیده است.

[ویکی نور] عبدالله بن سبأ و أساطیر أخری، تألیف علامه سید مرتضی عسکری، از جمله آثاری است که نویسنده، به زبان عربی در نقد و رد اتهامات وارده بر مذهب تشیع به رشته تحریر درآورده است. کتاب، اثر عمیقی در کشورهای پیرو تسنّن، به جای گذارده و مورد توجه دانشمندان و اساتید دانشگاه های مصر، به خصوص دانشگاه الازهر قرار گرفته است.
کتاب در دو جزء تدوین شده است. در جزء اول، ابتدا در بخشی با عنوان مقدمات، دو نامه و جوابیه ای از نویسنده و پس از آن، مطالب در دو عنوان کلی ارائه شده است. مطالب جزء دوم نیز پس از ذکر دو نامه، در ضمن دو قسم مشتمل بر عناوین متعدد ارائه شده است. در انتها نیز خلاصه مطالب آمده است.
در ابتدای کتاب متن نامه شیخ محمدجواد مغنیه ذکر شده است. وی در این نامه می نویسد: «آری من به پیروی از علمای تشیّع، به وجود «عبدالله بن سبا» معترف بودم، ولی رفتارش را سبک و ننگین دانسته و گفتارش را انکار می کردم. علامه عالی قدر آقای سیّد مرتضی عسکری این بنا را از اساس ویران کرده اند و با تحقیقات عمیق خود اثبات فرموده اند که «عبدالله بن سبا» افسانه ای بیش نیست» .
در ادامه، نامه دکتر حامد حنفی داود آمده است. وی در بخشی از نامه خود می نویسد: «محقق جلیل آقای مرتضی عسکری در کتاب خود «عبدالله بن سبا» با دلایل کافی، کاملاً اثبات می فرمایند که عبدالله بن سبا فقط موجودی خیالی و پنداری بوده است» .
مطالبی را که در اجزای کتاب آمده، می توان بدین ترتیب گزارش نمود:

[ویکی شیعه] عبدالله بن سبا و اساطیر اخری (کتاب). عبدالله بن سبأ و أساطیر أخری (ترجمه: عبدالله بن سبأ و دیگر افسانه های تاریخی) کتابی در دو جلد تالیف سید مرتضی عسکری. این کتاب، پژوهشی تاریخی – رجالی درباره روایات فردی به نام سیف بن عمر است. به نظر مولف، او افسانه های زیادی را جعل کرده که از جمله آن ها افسانه عبدالله بن سبأ است.
برخی مخالفان تشیع، این مذهب را ساخته شخصی به نام عبدالله بن سبأ می دانند، این کتاب تلاش کرده است این ادعا را باطل کند. مولف با استناد به منابع متقدم تاریخی (قبل از ۵۰۰ق.)، روایات سیف را با دیگر روایات مقایسه کرده و آ ن ها را جعلی دانسته است. نویسنده ابتدا کتاب را «احادیث سیف» نامگذاری کرده بود ولی به پیشنهاد شیخ راضی آل یاسین (مولف کتاب «صلح الحسن») نام آن را به عبدالله بن سبا تغییر داد. ترجمه فارسی این کتاب با نام عبدلله بن سبا و دیگر افسانه های تاریخی به چاپ رسیده است.
سید مرتضی شریف عسکری مشهور به علامه عسکری (۱۳۳۲ق/۱۲۹۳ش - ۱۴۲۸ق/۱۳۸۶ش)، سیره نگار، متخصص در تاریخ اسلام و عالم دینی شیعه در حوزه علمیه سامرا. عسکری کوشیده است تا با نگاهی محققانه، به بررسی تاریخ اسلام بپردازد. مهم ترین کتاب های وی عبارت اند از خمسون و مائه صحابی مختلق، التوسل بالنبی (ص) و التبرک بآثاره. وی از اعضای سابق شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام و از روحانیان فعال علیه رژیم بعثی عراق و مدت ها از اعضای کادر اصلی حزب الدعوة الاسلامیة بود.

پیشنهاد کاربران

بپرس