عبدالکریم تمنا

دانشنامه عمومی

عبدالکریم تمنا هروی ( ۱۳۱۹ –۲۰ مرداد ۱۴۰۲ ) از شاعران معاصر افغانستان بود. [ ۱]
عبدالکریم تمنا در سال ۱۳۱۹ در روستای سروستان واقع در جنوب شرق شهرهرات متولدشد. او در سال های اول کودکی پدر و مادرش را از دست داد. در سال های نوجوانی به کارهایی مانند میرزایی ( حسابداری ) پرداخت.
عبدالکریم تمنا به مدارس سبک امروزی نرفته و در مسجد دروس ابتدایی را سپری کرده و علم آموزی را با تلاش شخصی ادامه داد. او خواندن دیوان حافظ را در سال های کودکی خود را نزد بانویی بنام قریش ( مادر ابوبکر و غلام حیدر یقین ) فرا گرفت.
شوق به آموختن ازهمان دوران کودکی در ایشان آشکار شد. بسیاری از مواقع ، تکه های ذغال و دیوارهای کاهگلی روستای سروستان نقش قلم و کاغذ را برای او ایفا می کردند.
از سال ۱۳۴۰ سروده ها و نوشته های تمنا در روزنامۀ اتفاق اسلام به چاپ می رسید. در سال ۱۳۵۴ به عنوان مدیر کتابخانۀ عامۀ هرات برگزیده شد و ورود به این گنجینه ذوق سرشار ادبی و روحیۀ پژوهشی تمنا را حال وهوایی تازه بخشید. سال ۱۳۴۷، با جریدۀ ملی ترجمان آغاز همکاری نمود و به عنوان یکی از نویسندگان فعال آن به جامعۀ ادبی معرفی گردید. سال ۱۳۵۵، عضویت لویه جرگه ( مجلس مشورتی بزرگان و مجلس مؤسسان افغانستان برای تصویب قوانین اساسی و گاه تعیین رئیس دولت ) و صدای مردم خود بود. در سال ۱۳۵۶، به سمت فرماندار زنده جان یا پوشنگ کهن رسید، ولی پس از مدت کوتاهی به خواست خود از این منصب انصراف داد، تا اینکه در ۱۳۵۷ دوباره به عنوان مدیر کتابخانۀ عامۀ هرات تعیین شد. .
تمنا، در سال 1358، به دلیل هجوم ارتش شوروی و جنگ های داخلی افغانستان رهسپار ایران شد.
و این ابیاتی از آخرین شعرش است که قبل از هجرت وی به ایران در روزنامهء اتفاق اسلام در هرات به نشر رسید:
چنان فسرده ز درد دیار خویشتنم
که سخت بی خبر از درد یار خویشتنم
بر آستان فرومایگاه نسایم سر
بسان کوه به پا از وقار خویشتنم
ایشان در دوران آوارگی و غربت در ایران، با بزرگمردانی چون دکتر پرویز ناتل خانلری، ابراهیم باستانی پاریزی، حبیب یغمایی، مظاهر صفا، محمدرضا شفیعی کدکنی، ایرج افشار، فریدونی جنیدی، چنگیز پهلوان، علی دهباشی و . . مراوده داشتند.
نوشته ها و سروده های استاد عبدالکریم تمنا در مجلات و روزنامه های ایران چون مجلۀ فرهنگی و هنری "بخارا" با مدیریت علی دهباشی و روزنامۀ اطلاعات به طور پیوسته منتشر می شد. همکاری و حضور همیشگی شان در بنیاد فرهنگی نیشابور به سرپرستی استاد فریدون جنیدی و آشنایی با دکتر چنگیز پهلوان باعث شد تا در سال 1371 کتاب «نمونه های شعر امروز افغانستان» از سوی این بنیاد و با کوشش چنگیز پهلوان نشر شود که استاد عبدالکریم تمنا در گردآوری مطالب این کتاب نقش بسزایی داشتند.
عکس عبدالکریم تمنا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس