علوم اجتماعی

فرهنگستان زبان و ادب

{social sciences} [باستان شناسی، جامعه شناسی] شاخه هایی از علوم انسانی که با شناخت کنش یا ذهنیت اجتماعی انسان و پیامدهای آن سروکار دارند

دانشنامه عمومی

علوم اجتماعی[ ۱] دسته ای از تخصص های دانشگاهی است که مرتبط با اجتماع و روابط بین افراد آن در جامعه می باشد. علوم اجتماعی به عنوان یک کل، شاخه های متعددی دارد. علوم اجتماعی شاخه ای از مطالعات انسانی است که موجودات از نوع انسان را از جنبه های مختلف مورد مطالعه قرار می دهد. علوم اجتماعی شامل این موارد شده ولی به آن ها محدود نمی شود: انسان شناسی، باستان شناسی، مطالعات ارتباطات، اقتصاد، مدیریت و بازرگانی، تاریخ، مطالعات اجتماعی، موسیقی شناسی، جغرافیای انسانی، حقوق، زبان شناسی، علوم سیاسی، سلامت عمومی و جامعه شناسی. جامعه شناسی به عنوان علم عمومی جامعه تعریف شده است. همچنین، برخی اوقات هنگامی که صحبت در مورد جامعه شناسی بوده، از این عبارت استفاده شده است. اصطلاح «علوم اجتماعی» در ابتدا در قرن نوزدهم ایجاد شد.
دانشمندان اثبات گرا، از روش هایی مشابه با روش های علوم طبیعی به عنوان ابزارهایی برای فهم جامعه استفاده کرده اند، لذا آن ها علم را به معنای دقیق مدرن خود تعریف می کنند. در مقایسه، دانشمندان تفسیرگرای علوم اجتماعی ممکن است از جامعه شناسی انتقادی یا تفسیر نمادین استفاده کنند تا این که بخواهند به طور تجربی، نظریات ابطال پذیر بسازند و بدین طریق با علم در معنای وسیع ترش رفتار کرده اند. در دنیای امروزین فضای دانشگاهی، محققان اغلب گزیده عمل می کنند، یعنی از چندین روش استفاده می کنند ( به عنوان مثال تحقیقات کمی و کیفی را با هم ترکیب می کنند ) . عبارت «تحقیق اجتماعی» نیز ماهیت مستقلی برای خود پیدا کرده است، چرا که متخصصان از تخصص های مختلف در اهداف و روش های آن با هم اشتراک دارند.
تاریخ علوم اجتماعی در عصر روشنگری بعد از ۱۶۵۰ میلادی آغاز می شود، [ ۲] در آن دوره بود که درون فلسفه طبیعی انقلابی شکل گرفت، این انقلاب، چارچوب مبنایی که به اشخاص می گفت چه چیز «علمی» است و چه چیز نیست را دچار تغییر کرد. علوم اجتماعی از فلسفهٔ اخلاق آن زمان بیرون آمد و تحت تأثیر انقلاب هایی چون انقلاب صنعتی و انقلاب فرانسه قرار گرفته بود. [ ۳] علوم اجتماعی از تحول در علوم ( تجربی و عملی ) ، یا بنیان های نظام مند دانش یا چشم اندازهای عملی مرتبط با ارتقاء در سطح اجتماعی گروهی از عناصری ایجاد شد که با هم برهم کنش می کنند. [ ۴] [ ۵]
آغاز علوم اجتماعی در قرن هجدهم میلادی در دایرةالمعارف بزرگ Diderot، منعکس شده، در مقاله ای از آن که ژان ژاک روسو و دیگر پیشتازان آن زمان نوشته اند. رشد علوم اجتماعی در دیگر دایرةالمعارف های تخصصی نیز منعکس شده است. دورهٔ مدرن اولین استفاده از «علوم اجتماعی» به عنوان یک زمینه مفهوم مجزا را شاهد بود. [ ۶] علوم اجتماعی تحت تأثیر اثبات گرایی قرار گرفت، [ ۳] لذا از گمانه زنی های متافیزیکی اجتناب شد. اگوست کنت از اصطلاح علوم اجتماعی برای توصیف این علم استفاده کرد. آگوست کنت تحت تأثیر ایده های چارلز فوریه ازین دانش به فیزیک اجتماع نیز یاد کرده است. [ ۳] [ ۷]
عکس علوم اجتماعیعکس علوم اجتماعیعکس علوم اجتماعیعکس علوم اجتماعیعکس علوم اجتماعیعکس علوم اجتماعی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

علوم اجتماعی (social science)
مجموعه ای از رشته های دانشگاهی، با هدفِ مطالعه در خصوصِ چگونگی رفتار و اعمال افراد و گروه ها و دلایل آن ها. این اصطلاح را اوگوست کنت در قرن ۱۹ وضع کرد. علوم اجتماعی در دانشگاه ها عموماً مشتمل اند بر جامعه شناسی، اقتصاد، انسان شناسی، علوم سیاسی و روان شناسی. اندیشۀ غربیان دربارۀ جامعه از عقاید و افکار نظریه پردازانی چون افلاطون، ارسطو، ماکیاولی، روسو، هابز و لاک متأثر بوده است. اما مطالعۀ جامعه به دورۀ مهم فکری در قرن ۱۸ موسوم به روشنگری، انقلاب های صنعتی و سیاسی قرن های ۱۸ و ۱۹ و نیز به فلسفۀ اخلاقی پوزیتیویسم (اثبات گرایی) باز می گردد. اوگوست کنت کوشید علم مطالعۀ جامعه را به منزلۀ یکی از رشته های علوم دقیقه بنیاد نهد که مانند علوم طبیعی قابلیت پیش بینی داشته باشد، اما این علم با علومی چون تاریخ، جغرافیا، حقوق، فلسفه و زیست شناسی مشترکات زیادی دارد. اگرچه متفکرانی چون مارکس کوشیدند که به کمک نظریه ای فراگیر، مطالعۀ جامعه را از زوایای مختلف آن میسر کنند، تاکنون هیچ نظریه ای همچون نظریه های آلبرت اینشتین در فیزیک و چارلز داروین در زیست شناسی، در علوم اجتماعی صورت بندی نشده است. این که آیا مطالعه دربارۀ مردم، می تواند یا باید قالبی علمی (به مفهوم علوم طبیعی) داشته باشد، از جمله مناقشه های دوران معاصر بوده است.

پیشنهاد کاربران

کدام ویتامین در روده ی بزرگ ساخته می شود

علوم اجتماعی به گروهی از رشته های دانشگاهی گفته می شود که به مطالعهٔ جنبه های انسانی جهان می پردازند. تفاوت علوم اجتماعی با علوم انسانی و هنر این است که در علوم اجتماعی بر بکاربستن روش های علمی ( در معنایی که در علوم پایه به کار می رود ) شامل روش های کمی و کیفی تأکید می شود. شاخه های علوم اجتماعی عبارتند از :
...
[مشاهده متن کامل]

۱. جمعیت شناسی
۲. جامعه شناسی
۳. مردم شناسی
۴. علوم سیاسی
۵. زبان شناسی
۶. تاریخ اجتماعی
۷. جغرافیای انسانی
۸. باستان شناسی
۹. اقتصاد
۱۰. الهیات و فلسفه
۱۱. مدیریت
۱۲. روان شناسی
۱۳. ارتباطات و علوم
علوم نرم
مقالهٔ اصلی: علوم نرم
به مفهوم سنتی، مطالعهٔ جنبه های وابسته به شخص ( subjective ) ، وابسته به آراء بین اشخاص ( intersubjective ) ، و ساختاری علوم اجتماعی را علوم نرم می نامیدند.
منابع
«مشارکت کنندگان ویکی پدیای انگلیسی». بازبینی شده در ۱ فوریه ۲۰۰۸.
پیوند به بیرون
سایت تخصصی جامعه شناسی ایران
وبگاه انجمن جامعه شناسی ایران
چالش های معرفت شناختی پژوهش های اجتماعی تاریخی.
از ویکی پدیا

بپرس