علی شریعتی

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] علی مَزینانی (۱۳۱۲-۱۳۵۶ش) مشهور به علی شَریعَتی و دکتر شَریعَتی، متفکر شیعه و نظریه پرداز اسلامی که آراء و نظریات او در شکل گیری انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ش نقش داشت. سخنرانی های شریعتی در حسینیه ارشاد تهران و برخی دانشگاه ها در فاصله سال های ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۵ش، در جزوه هایی در اختیار مخاطبان او قرار می گرفت، بعدها به صورت کتاب مستقل و سرانجام در مجموعه ۳۶ جلدی آثار شریعتی منتشر شد.
نظرات و آرای شریعتی درباره اسلام شناسی، پروتستانتیسم اسلامی، روشنفکری دینی، شیعه شناسی، تشیع علوی و تشیع صفوی، و همچنین رابطه او با روحانیت، همواره مورد مخالفت یا نقد گروه های مختلف قرار گرفته است. برخی از محققان، منشأ شکل گیری و فعالیت گروه هایی مانند فرقان را آراء شریعتی دانسته اند.
چهره ها و گروه های مختلفی مانند مرتضی مطهری، مهدی بازرگان و نشریه مکتب اسلام، و همچنین علی ابوالحسنی و سید حمید روحانی، برخی از منتقدان و مخالفان شریعتی بوده اند. نزدیک به سی جلد کتاب در ردّ نظریات شریعتی در ایران منتشر شده است. علاوه بر آثار انتقادی، نزدیک به ۳۰۰ اثر فارسی و عربی درباره او چاپ شده است.

پیشنهاد کاربران

من دکتر شریعتی خوب می شناسم استاد تاریخ و جامه شناس بزرگ ایرانه
هیچ بنده ای از دیگران به خداوند نزدیکتر نیست و احدی حق ندارد خود را نماینده خداوند بر روی زمین بداند / مارتین لوتر
دکتر علی شریعتی مزینانی ، نویسنده، محقق، اسلام شناس
و از روشنفکران دینی بزرگ جهان
به سال 1312 در کاهک از توابع مزینانِ سبزوار متولد شد.
وی فرزند استاد محمد تقی شریعتی مزینانی ( معروف به سقراط خراسان ) بود.
...
[مشاهده متن کامل]

مدارک دانشگاهی او عبارتند از:
کارشناسی زبان و ادبیات فارسی، کارشناسی ارشد تاریخ، دکترای زبان شناسی تطبیقی
که دکترای خود را از دانشگاه سوربن فرانسه گرفت.
وی از شاگردان برجسته ی لویی ماسینیون، اسلام شناس بزرگ فرانسوی بود.
بسیاری پایه های ایدئولوژیک مبارزه ی مردم ایران، خصوصا جوانان تحصیل کرده را در راه انقلاب اسلامی
نشأة گرفته از اندیشه های او می دانند.
دکتر علی شریعتی به سبب نقشی که در بیداری اذهان عمومی و زنده ساختن شور آزادی خواهی داشت، پس از اعمال محدودیت ها و آزار های فراوان از سوی حکومت پهلوی ـ که تبعید و 18ماه زندان از آن جمله بودـ به اجبار ایران را ترک کرد و در 29 خرداد1356 در انگلستان به گونه ای مشکوک درگذشت.
بسیاری بر اساس پاره ی مدارک و شواهد براین باورند که وی به شهادت رسیده است.
ادکتر شریعتی، ادیب و خطیبی قدرتمند بود. اهم آثار وی در حوزه های جامعه شناسی، اسلام شناسی، تاریخ اسلام، تاریخ تمدن است و از جمله ی این آثار عبارتند از:
کویر، هبوط، گفتگوهای تنهایی، علی تنهاست، از هجرت تا وفات، حسین وارث آدم، علی اسطوره ای برگونه ی اساطیر، تشیع علوی تشیع صفوی، ابوذر، آری این چنین بود برادر، پدر! مادر! ما متهمیم، فاطمه فاطمه است و . . .

بپرس