عمرو بن عاص سهمی

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] عمرو بن العاص(درگذشت ۴۳ق./۶۶۴م.) از سرسخت ترین دشمنان پیامبر اکرم(ص) که اندکی پیش از فتح مکه اسلام آورد و زندگی نامه نویسان نام او را در شمار صحابه آورده اند. دشمنی او با امام علی(ع) و فریبکاری هایش در جنگ با آن حضرت، باعث شده است تا از شخصیت های منفور نزد شیعیان به حساب آید. گفته اند او در طراحی بسیاری از حیله های معاویه علیه امام علی(ع)، از جمله پیراهن عثمان دست داشته است. در جنگ صفین از فرماندهان ارشد معاویه بود و طراحی نقشه قرآن به نیزه کردن را نیز به او نسبت داده اند. در ماجرای حکمیت، عمرو نماینده سپاه شام بود.
نسب عمرو را چنین ثبت کرده اند: عمرو بن العاص بن وائل بن هاشم بن سعید بن سهم بن عمرو بن هصیص بن کعب بن لؤی القرشی السهمی. کنیه اش ابوعبدالله بود. منابع زندگی نامه نویسی عرب، عمرو را یکی از زیرکان عرب خوانده اند. در بسیاری از منابع فارسی او را «عمرو عاص» می گویند.
عمرو در سال ۸ق. اندکی پیش از پیروزی کامل اسلام و فتح مکه اسلام آورد.برخی پژوهشگران برای انگیزه یابی اسلام آوردن عمرو تصریح کرده اند که در سالهای نزدیک پیروزی کامل اسلام بر عربستان و فتح مکه این پیش بینی که پیامبر اسلام(ص) در دعوت خویش موفق خواهد شد برای کسانی مثل خالد بن ولید، عثمان بن طلحه و کسی مانند عمرو عاص چندان سخت نبود.داستانی در منابع از خود او نقل شده که بنابر آن، او وقتی فهمید اسلام بر مکه و عربستان غالب خواهد شد، به حبشه پناه برد و نجاشی شاه حبشه نزد او از صدق پیامبر اکرم(ص) در دعوت خویش سخن گفت و عمرو را تشویق کرد که اسلام بیاورد و او همانجا اسلام آورد و به مدینه نزد پیامبر(ص)رفت.

پیشنهاد کاربران

بپرس