عوامل برکت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خداوند در قرآن ، ایمان و تقوا را سبب گشایش برکات آسمان و زمین می داند.
در روایات نیز عوامل بسیاری مانند یاد، اطاعت و رضایت خدا، روزه گرفتن ، صله رحم و عدل برای جلب یا افزایش برکت بازگو شده است
عوامل ناسازگار با افزایش برکت
و در مقابل، عواملی مانند خیانت ، سرقت ، شرب خمر ، زنا و جنایات را ناسازگار با برکت دانسته اند.

[ویکی فقه] عوامل برکت (قرآن). برکات به معنای هر چیز کثیری از قبیل امنیت، آسایش، سلامتی، مال و اولاد است که غالبا انسان به فقد آنها مورد آزمایش قرار می گیرد. برخی آیات قرآن به عوامل برکت اشاره دارد.
ایمان، عامل بهره مندی جوامع بشری از برکت خداوند:ولو ان اهل القری ءامنوا واتقوا لفتحنا علیهم برکـت من السمآء والارض... «و اگر اهل شهرها و آبادی ها، ایمان می آوردند و تقوا پیشه می کردند، برکات آسمان و زمین را بر آنها می گشودیم؛ ولی (آنها حق را) تکذیب کردند؛ ما هم آنان را به کیفر اعمالشان مجازات کردیم».
تقوا
تقوا، عامل بهره مندی جوامع بشری از برکت خداوند:ولو ان اهل القری ءامنوا واتقوا لفتحنا علیهم برکـت من السمآء والارض... «و اگر اهل شهرها و آبادی ها، ایمان می آوردند و تقوا پیشه می کردند، برکات آسمان و زمین را بر آنها می گشودیم؛ ولی (آنها حق را) تکذیب کردند؛ ما هم آنان را به کیفر اعمالشان مجازات کردیم».
معنای برکات آسمان و زمین
در اینکه منظور از" برکات" زمین و آسمان، چیست در میان مفسران گفتگو است: بعضی آن را به نزول باران و روئیدن گیاهان تفسیر کرده اند، و بعضی به اجابت دعا و حل مشکلات زندگی، ولی این احتمال نیز وجود دارد که منظور از برکات آسمانی، برکات معنوی و منظور از برکات زمینی برکات مادی بوده باشد، اما با توجه به آیات گذشته تفسیر اول از همه مناسبتر است، زیرا:در آیات گذشته که مجازاتهای شدید مجرمان و طغیان گران را شرح می داد، گاهی اشاره به فرود آمدن سیلاب از آسمان، و طغیان چشمه ها از زمین (همانند طوفان نوح) و گاهی اشاره به صاعقه ها و صیحه های آسمانی، و گاهی زلزله های وحشتناک زمینی شده بود، در آیه مورد بحث این حقیقت مطرح است که این مجازاتها واکنش اعمال خود آنها بود و گرنه اگر انسان پاک و با ایمان باشد به جای اینکه عذاب از آسمان و زمین فرا رسد، برکات خدا از آسمان و زمین بر او می بارد، این انسان است که برکات را تبدیل به بلاها می کند.

پیشنهاد کاربران

بپرس