عیادت بیماران

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] عیادت در لغت به معنی رفتن به ملاقات کسی است و به علت کثرت استعمال، مخصوص ملاقات نمودن بیمار شده است.
تقویت ارتباط عاطفی میان افراد جامعه ی اسلامی در راستای یاری همدیگر در رسیدن به کمالات انسانی از اهداف کلان و راهبردی شریعت نبوی است و «عیادت بیماران» یکی از ابزارهای تحقق این هدف کلان است که از طرفی بیمار رنجور را مرهم و تسکینی است و از طرف دیگر عیادت کننده به فضایل اخلاقی و تربیتی فراوانی خواهد رسید و در ضلع سوم نیز این روابط به تقویت ارتباطات میان فردی (بین دوستان) و میان گروهی (در خانواده ها) و از بین بردن کینه ها و دشمنی ها خواهد انجامید که این ارتباطات، اساس تعاون و وحدت و همدلی در سطح کلان جامعه ی اسلامی را تشکیل می دهند.
رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم دستور می دادند که بیماران را عیادت کنید. و عیادت بیمار را صدقه و برتر از ثواب تشییع جنازه می دانستند.
امام علی علیه السلام عیادت بیماران را از بهترین کارهای نیک می دانستند. و امام صادق علیه السلام می فرمودند: از حقوق هر مسلمان بر مسلمان دیگر این است وقتی بیمار شد او را عیادت کند.
لازم به ذکر است رسول گرامی خدا صلی الله علیه آله و سلم در مورد عیادت از همسایگان بیمار و در مورد عیادت مسکینان توجه خاص داشتند و خود نیز همواره از بینوایانی که بیمار می شدند عیادت می کردند. بلکه حتی یک بیمار یهودی را نیز عیادت فرمودند.
1. اجر و رحمت الهی و تطهیر باطنی و روحی: زیرا امام صادق (علیه السّلام) فرمودند: هر کس به دیدار مریضی رود در رحمت خدا وارد می شود و وقتی به بالین او برسد در رحمت الهی غوطه می خورد و اگر این دیدار را در صبح، انجام دهد هفتاد هزار فرشته در تمام مدت بقیه ی روز بر او درود می فرستد و اگر در شب به عیادت آن بیمار رفته باشد هفتاد هزار فرشته بر او درود می فرستد تا صبح شود و اجر هزار سال عمل صالح که در آن سالیان، یک لحظه معصیت الهی ننموده باشد به او عطا خواهد شد. همچنین امام صادق (علیه السّلام) فرمودند: هر کس عیادت بیماری را بکند هفتاد هزار فرشته از آسمان ندا می دهد که ای فلان! (او را با نام صدا می زند) پاک شدی و بهشت گوارایت باد. رسول گرامی خدا (صلی الله علی وآله وسلم) فرمود: برای هر قدمی که بر می دارد هفتاد ملیون نیکی نوشته می شود و هفتاد ملیون گناه او زدوده می شود و هفتاد ملیون درجه بر مقامات او افزوده می شود و هفتاد ملیون فرشته در قبر با او همنشینی می کنند و برای او استغفار می کنند. امام علی (علیه السّلام) فرمودند: اگر عیادت کننده در راه عیادت بیمار از دنیا برود من بهشت را برای او ضمانت می کنم.
2. بهره بردن از توانش معنوی دعای بیماران؛ همانطور که امام صادق (علیه السّلام) فرمودند: از بیماران بخواهید دعایتان کنند. زیرا دعایشان چون فرشتگان است و فرمودند: هر کس مریضی را برای خدا عیادت کند آن مریض هرچه از خدا بخواهد برای این فرد مستجاب می شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس