غضایری حسین بن عبیدالله

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] حسین بن عبیداللّه بن ابراهیم غضائری، (متوفی 411ق) عالم امامی فقیه، محدث و معاصر و همراه شیخ مفید بود.
از شیخ مفید، صدوق، قلانسی و ابوغالب رازی روایت نقل می کرد و خود از مشایخ نجاشی و شیخ طوسی بود و علمای اهل سنت نیز او را ستوده اند.
شیخ طوسی در کتاب رجالش دو ویژگی برای ابن غضائری ذکر می کند: اول: کثرت سماع و یادگیری حدیث است؛ و او را مسلط بر علم رجال می داند و بعد در ادامه می گوید: برای مرحوم غضائری تصانیفی هست که ما در فهرست آنها را یاد کرده ایم؛ ولی متأسفانه در نسخ موجود فهرست شیخ طوسی، اثری از این مطلب دیده نمی شود.شیخ مفید که از جلالت قدر برخوردار بوده و مایه افتخار شیعه است، به حسین بن عبیدالله غضائری افتخار و در مقابل علم و دانش این بزرگوار خضوع می کرد و این نشانگر شخصیت برجسته حسین بن عبیدالله است، ولی متأسفانه قسمتی از فهرست شیخ که ترجمه حسین بن عبیدالله در آن آمده در نسخ موجود فهرست شیخ نیست. شاید در حدود دویست ترجمه رجال نجاشی، نام حسین بن عبیدالله وارد شده است و بیش از همه اساتید نجاشی از حسین بن عبیدالله یاد می کنند و این کم مطلبی نیست.
احمد بن جعفر بن سفیان بزوفری، احمد بن محمد سلیمان ابوغالب زراری؛ جعفر بن محمد بن جعفر بن موسی بن قولویه؛ حسن بن حمزه ابومحمد طبری؛ حسن بن محمد بن یحیی؛ حسین بن علی بن سفیان بن خالد بن سفیان بزوفری؛ علی بن محمد بن علی قلانسی و محمد بن علی بن فضل بن تمام دهقان ابوالحسین نام برد و در رجال نجاشی از 27 نفر به عنوان مشایخ غضائری یاد شده است. مرحوم خویی در کتاب معجم رجال الحدیث که مشایخ ابن غضائری را لیست کرده، از ابوالمفضل شیبانی در زمره مشایخ وی نام می برد.
شیخ طوسی، مرحوم نجاشی، کراجکی مولف کنزالفوائد، صاحب کتاب دلایل الامامة و فرزند وی احمد غضائری از جمله شاگردان وی بوده اند.
برخی از آثار او عبارتند از:

پیشنهاد کاربران

بپرس