فهرج

لغت نامه دهخدا

فهرج. [ ف َ رَ ] ( اِخ ) شهری است به اصطخر. معرب فهره. ( منتهی الارب ). رجوع به فهره شود.

فهرج. [ ف َ رَ ] ( اِخ ) یکی از بخش های سه گانه شهرستان بم که از جنوب خاوری آن شهرستان واقع است. اکثر آبادیهای این بخش به هم پیوسته و راه شوسه ٔبم به زاهدان از وسط بخش می گذرد. آب مشروب بخش از قنوات تأمین میشود. محصول عمده بخش غله ، حنا، خرما،لبنیات ، رنگ ، پنبه و انواع مرکبات است. این بخش از شش دهستان تشکیل شده که به ترتیب عبارتند از: پشت رود با 19 آبادی و 3300 تن سکنه ، رودآب دارای 29 آبادی و8000 تن سکنه ، ریگان با 52 آبادی و 7000 تن سکنه ، برج اکرم با 35 آبادی و 5700 تن سکنه ، عزیزآباد با 22آبادی و 3500 تن سکنه ، کنبکی با 23 آبادی و 2800 تن سکنه. بنابر آمار بالا بخش فهرج دارای 180 آبادی و 30300 تن سکنه است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

فهرج. [ ف َ رَ ] ( اِخ ) دهی از بخش فهرج شهرستان بم که در حدود هزار تن سکنه دارد. آب آن از دو رشته قنات و محصول عمده اش غله ، خرما، لبنیات ، پنبه ، حنا و انواع مرکبات است. زنان قالی و گلیم و کرباس می بافند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

فهرج. [ ف َ رَ ] ( اِخ ) طایفه ای از طوایف بلوچ ناحیه بمپور. ( جغرافیای سیاسی کیهان ).

فهرج. [ ف َ رَ ] ( اِخ ) دهی است از بخش مهریز شهرستان یزد که دارای 889 تن سکنه است. آب آن از قنات و محصول عمده اش غله است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10 ).

فرهنگ فارسی

یکی از بخش های سه گانه شهرستان بم که از جنوب خاوری آن شهرستان واقع است .

دانشنامه عمومی

فَهرَج، شهری در بخش مرکزی شهرستان فهرج در استان کرمان ایران است. [ ۱] این شهر، مرکز شهرستان فهرج است. [ ۲]
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت شهر فهرج برابر با ۶٬۸۷۶ نفر ( ۱٬۸۵۰ خانوار ) بوده است. [ ۳]
عکس فهرج

فهرج (یزد). فَهرَج، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان یزد در استان یزد ایران است.
این روستا در ۲۲ کیلومتری جنوب شرقی یزد و در مسیر جاده یزد – بافق قرار گرفته است. قدمت این روستای تاریخی به قبل از پیدایش اسلام برمی گردد. بعضی قدمت روستای فهرج رو در حدود ۵۰۰۰ سال تخمین زده اند .
گفته می شود که اسم اولیه این روستا «فرافر» بوده ، که با گذشت زمان طی قرن های چهارم و پنجم هجری قمری به «پهره» یا «پهرشت» و بعد از اون به «فهرج» تغییر پیدا کرده است. [ ۱]
این روستا در دهستان فهرج قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲٫۳۵۰ نفر بوده و قدیمی ترین مسجد ایران در روستای فهرج قراردارد.
این روستا در کتب قدیمی به عنوان یکی از سه راس قرآی ثلاثه یزد که «خویدک» و «سریزد» نیز شامل آنهاست، به شمار می رود. این روستا تا قرن هشتم ه. ق به عنوان یکی از شهرهای یزد مطرح بوده است. ابن بلخی در توصیفات خود از این شهر به جایگاه مهم کشاورزی آن می پردازد[ ۲] .
از مهم ترین جاذبه های باستانی آن می توان به مسجد جامع فهرج، آب انبار حسینیه، قلعه فهرج، مسجد علاقبندی یا علی قوندی ( از این مسجد تنها خرابه هایی مثل گچبری های زیبا باقی مانده است ) ، مجموعه تاریخی شهدای فهرج، چاه چهل دختران و بسیاری دیگر اشاره نمود.
در تواریخ یزد ذکر فهرج مکرر آمده است و آنجا را از نقاطی دانسته اند که میان اعراب و ایرانیان جنگ واقع شد و شرحش در کتب تاریخ مربوط به یزد درج شده و خلاصه آن از جامع مفیدی چنین است که: ( ( متوطنین فهرج و خویدک و فرافتر مجوس بودند و در زمان عمربن خطاب که لشکر اسلام به فرموده او طلب یزجرد شهریار. . . به خراسان می رفتند در میان ریگ شترانکه در بیابان طبس است بعضی از آن لشکری که اکثر صحابه و تابعین بودند راه گم کردند و بعد از تردد و تعب بسیار در حدود فهرج از ریگ بیرون آمدند و مردم فهرج را به اسلام دعوت کردند آن جماعت مهلت خواستند و نزل و علوفه سرانجام کرده بیرون فرستادند و مردم خویدک و فرافتر را طلبیده به ایشان مشورت نمودند و ایشان در قبول اسلام ابا نمودند و گفتند ما از دین قدیم بر نگردیم و با هم اتفاق نموده شبیخون برلشکر اسلام آوردند و بسیاری از صحابه و تابعین را شهید کردند مثل حویطب بن هانی خواهر زاده علی بن ابیطالب… و به جهت این حرکت شنیع خرابی در قریه فرافتر راه یافته به مرور خراب شد الحال از آن اثری باقی نمانده به جز بعضی دیوارهای قلعه که جهت عبرت برجاست… ) ) [ ۳]
عکس فهرج (یزد)عکس فهرج (یزد)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس