فوتبال گیلیک

دانشنامه عمومی

فوتبال گیلیک ( به ایرلندی: Peil Ghaelach ) نوعی ورزش گروهی است که از بازی های توپی سنتی مردم ایرلند محسوب می شود و بیشتر در این کشور بازی می شود. این بازی به همراه ورزش هورلینگ یکی از پرببیننده ترین ورزش ها در کشور ایرلند است. [ ۱] فوتبال گیلیک از نوعی بازی بسیار قدیمی ایرلندی به نام کاید نشأت گرفته است و شباهت های زیادی به راگبی فوتبال و به ویژه فوتبال استرالیایی دارد. مجموعه قوانین فوتبال گیلیک اولین بار در سال ۱۸۸۶ میلادی به چاپ رسید.
فوتبال گیلیک توسط دو تیم ۱۵ نفری در یک زمین چمن مستطیل شکل به طول ۱۳۰ تا ۱۴۵ متر و عرض ۸۰ تا ۹۵ متر بازی می شود[ ۲] . هر مسابقه فوتبال گیلیک ۶۰ دقیقه طول می کشد که به دو نیمه ۳۰ دقیقه ای تقسیم شده اند. البته مسابقات بین ایالتی بزرگسالان در دو نیمه ۳۵ دقیقه ای و مسابقات زیر دوازده سال در دو نیمه ۲۰ یا ۲۵ دقیقه ای برگزار می شوند.
فوتبال گیلیک همانند سایر ورزش های ایرلندی به صورت آماتور برگزار می شود و تفسیر قوانین ضد حرفه ای گری ورزش ایرلند بر عهده اتحادیه بازیکنان گیلیک است.
قهرمانی ایرلند مهم ترین مسابقات این رشته ورزشی است و هر سال بین ۳۴ تیم برگزار می شود؛ ۳۲ تیم از ۳۲ ایالت کشور و دو تیم که از مهاجران ایرلندی مقیم لندن و نیویورک تشکیل شده است.
فوتبال گیلیک شباهت هایی با تمام انواع راگبی فوتبال و به ویژه فوتبال استرالیایی دارد. برخی معتقدند که این دو ورزش ریشه مشترکی دارند. اخیراً مسابقاتی بین بازیکنان فوتبال ایرلندی و فوتبال استرالیایی با تلفیق قوانین هر دو ورزش برگزار می شود.
فوتبال گیلیک زنان هم از دهه ۱۹۷۰ محبوبیت زیادی در میان زنان ایرلندی پیدا کرده است.
فوتبال گیلیک توسط مهاجران ایرلندی به سایر کشورها هم راه یافته است. علاوه بر لندن و نیویورک دیگر باشگاه های فوتبال گیلیک در شهرهای مختلف بریتانیا، آمریکا، کانادا، استرالیا، اروپای قاره ای و آسیا در حال فعالیت هستند.
عکس فوتبال گیلیکعکس فوتبال گیلیک
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

فوتبال گِیلیک (football, Gaelic)
نوعی بازی با توپ که مخصوص ایرلندی ها است. هر تیم ۱۵ بازیکن دارد. بازی با توپ بادی کروی شکل برگزار می شود. دروازه ها یک دیرک افقی دارند و در نیمۀ پایین آن ها تور دروازه قرار دارد. گل های بازی با شوت زدن به داخل تور (سه امتیاز) و یا از روی دیرک افقی (یک امتیاز) به ثمر می رسند. این بازی اولین بار در ۱۷۱۲ انجام شد و در حال حاضر تحت حاکمیت اتحادیۀ ورزشی گیلیک است. مسابقات کشوری ایرلند که اولین بار در ۱۸۸۷ برگزار شد در صدر همۀ مسابقات آن قرار دارد و فینال آن هر سال در سومین یکشنبۀ سپتامبر در دوبلین برگزار می شود. پیروز این مسابقات جایزۀ سم مگوایر را دریافت می کند. این بازی گرچه نسبتی چندان با هرلینگ، که آن هم یک بازی ایرلندی ۱۵ نفره است، ندارد، اما پس از ثبت آن در ۱۸۸۴ مسابقات به یادماندنی بسیاری برگزار شد و ستارگانی بسیار مطرح شدند. تیمی که از ابتدا بر دیگر تیم ها برتری داشت کِری بود که تا اواسط دهۀ ۱۹۸۰ بدون شکست باقی ماند. این تیم همۀ عناوین کشوری ایرلند را در هر دهه از شروع کارش در ۱۹۰۳ به دست آورد. در دهۀ ۱۹۵۰ خطری از جانب مهاجمی جوان به نام کوین هفرنان آن را تهدید کرد. این بازیکن پرآوازه عضو تیم دوبلین بود که در ۱۹۵۵ مغلوب تیم کِری شد. سه سال بعد او کاپیتان تیم دوبلین بود که تیم لانْدن دری را مغلوب کرد. در ۱۹۶۲ بازنشسته شد و دیگر از او خبری نبود تا دهۀ ۱۹۷۰ که در مقام مربی تیم استان ظاهر شد. از این زمان رقابت شدیدی بین دوبلین و کِری آغاز گردید. دیدار آن ها در دور نیمه نهایی سال ۱۹۷۷ بزرگ ترین بازی تاریخ تا به آن روز قلمداد شده است. تیم دیگری که در دهۀ ۱۹۸۰ ظهور کرد میت بود. رهبری این تیم را شون بویلان عهده دار بوده که این ورزش را به سطوحی عالی تر ارتقا داده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس