فولادمحله

لغت نامه دهخدا

فرهنگ فارسی

دهی است از دهستان پشت کوه بخش دودانگه شهرستان ساری : واقع در ۳٠ کیلومتری مشرق سعید آباد و ۲۴ کیلومتری کیاسر کوهستانی و سردسیر ۱۳٠٠ تن سکنه آب از ۷ رشته قنات و چشمه محصول غلات لبنیات شغل زراعت گله داری شال و گلیم و کرباس بافی .

دانشنامه عمومی

فولادمحله یا پولادمحله یکی از روستاهای طبری زبان[ ۱] [ ۲] واقع در دهستان پشتکوه، شهرستان مهدیشهر و استان سمنان است. فولادمحله در ۵۰ کیلومتری شمال شرقی شهر مهدی شهر، ۷۵ کیلومتری شمال خاوری سمنان، ۷۰ کیلومتری دامغان، ۴۰ کیلومتری کیاسر و ۱۰۵ کیلومتری ساری قرار دارد. فولاد محله مرکز دهستان پشتکوه است.
بر پایه سرشماری در سال ۱۳۹۵ جمعیت فولادمحله ۲٬۵۱۸ نفر ( ۸۵۲خانوار ) [ ۳] و در سال ۱۳۹۰ ۳٬۹۱۰ نفر ( ۱۰۵۰ خانوار ) [ ۴] و در سال ۱۳۷۵ ۱٬۸۱۵ نفر ( ۴۱۴ خانوار ) بوده است. [ ۵] این روستا دارای ساختمان دهیاری، ساختمان شورای اسلامی، پاسگاه انتظامی، پایگاه های مقاومت بسیج، پایگاه هلال احمر و اورژانس، ایستگاه اقلیم شناسی، سالن چندمنظوره ورزشی و زمین چمن طبیعی، خانه کشتی، خانه عالم، مرکز بهداشتی درمانی و خانه بهداشت، مرکزمخابرات، ساختمان ترویج کشاورزی، پست بانک، شرکت های تعاونی و… است.
فولادمحله تا قبل از سال ۱۳۶۲ جزو استان مازندران و در بخش دودانگه و چهاردانگه بوده است. [ ۶] [ ۷] زبان مردم فولاد محله زبان طبری[ ۸] [ ۹] است.
بر پایهٔ تقسیمات جدید، دو دهستان از دهستان های بخش دودانگه ( یعنی نرم آب دو سر و پشتکوه ) جدا و به ترتیب به چهاردانگه و مهدیشهر پیوستند. [ ۱۰]
• روایت صنیع الدوله در سفرنامهٔ خود معروف به مطلع الشمس:
«در وجه تسمیه این قریه گویند فولاد نامی از اهالی خراسان قبل از استیلای عرب بر عجم به این ناحیه آمده و بنای این قریه را نهاده و چون اهالی مازندران قریه را محله می گویند اینجا را فولادمحله نامیده اند. »
• روایت حسین بنافتی در «شجرة الامجا فی تاریخ میر عماد» ص ۲۴:
«بعد از تخریب روستای بولا[ ۱۱] به مکان فعلی آمدند و روستایی بنا کردند که به آن بولا محله می گفتند بعد به تحریف و تعبیر به فولاد محله معروف گردید. »
• کتاب فولادمحله نگین طبرستان، نویسنده سیدرضی موسوی فولادی ، انتشاران حبله رود ، سال 1399 . با سه موضوع جغرافیا، تاریخ و فرهنگ مردم فولادمحله به چاپ رسیده است.
• کتاب فرهنگ واژگان تبری پولا ، نویسنده سیدرضی موسوی فولادی ، انتشارات حبله رود ، سال 1400 به چاپ رسیده است این کتاب دارای رسم الخط مازندرانی بوده و بیست و دو هزار واژه اصیل تبری مردم فولادمحله در آن به نگارش در آمده است.
• کتاب بازی های بومی محلی فولادمحله ، نویسنده سید رضی موسوی فولادی ، انتشارات حبله رود ، سال 1400 به چاپ رسیده است در این کتاب به معرفی 73 بازی بومی محلی فولادمحله پرداخته شد.
• کتاب دیم به دریا ( کوچ نشینی کشاورزان کوچنده فولادمحله و هزارجریب به کرانه دریای خزر ) ، نویسنده سیدرضی موسوی فولادی ، انتشارات حبله رود ، سال 1401 ، به چاپ رسیده است . این کتاب اولین کتابی است که به موضوع جغرافیای انسانی کشاورزان کوچنده در شمال کشور و شرح حال کوچ پاییزه و بهاره کشاورزان کوچنده فولادمحله می پردازد.
• کتاب سروقامتان دیار فولادمحله اثری از سیدرضی موسوی فولادی که درباره شرح مبارزات، رشادت ها و زندگینامه شهدای فولادمحله در جنگ ایران و عراق است، در آذرماه 1402 از آن رونمایی شد.
عکس فولادمحلهعکس فولادمحله
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس