قاضی عبدالجبار

لغت نامه دهخدا

قاضی عبدالجبار. [ ع َ دُل ْ ج َب ْ با ] ( اِخ ) ابن احمدبن عبدالجباربن احمدبن خلیل همدانی اسدآبادی بغدادی شافعی معتزلی ، مکنی به ابوالحسن. از فحول علمای عامه است که در زمان خود رئیس معتزله بوده و مصنفات بسیاری در مذاهب اعتزال و تمامی فنون دیگر که گویندبالغ بر چهارصدهزار ورق است بدو منسوب و اقوال مختلف او در کتابهای فریقین خصوص در کلام و اصول فقه منقول است و از اساتید سیدرضی و با یک واسطه از مشایخ روایت خطیب بغدادی میباشد. و مناظره او با شیخ مفید که در موضوع حدیث غدیر و اصحاب جمل وقوع یافته مشهور است. مراتب علم و فضل و کمال او مورد تصدیق و اذعان صاحب بن عباد بوده و به امر آن وزیر از بغداد به ری آمده و به وظائف تدریس قیام نموده و در تمامی بلاد ری قاضی القضاة بوده و در مجلس وزیر معظم با ابواسحاق اسفراینی اشعری ابراهیم بن محمد ملاقات کرده و موافق مذهب معتزله گفت : سبحان من تنزه عن الفحشاء، پس ابواسحاق نیز موافق مذهب اشعری گفت : سبحان من لایجری فی ملکه الا مایشاء. تألیفاتی دارد. او راست : 1- تنزیه القرآن عن المطاعن ، این کتاب در قاهره چاپ شده است. 2- علم الکیمیاء. 3- العمد فی اصول الفقه. وی به سال 415 هَ. ق. یا اواخر 414 در ری وفات یافت. ( روضات ص 421 ) ( تاریخ بغداد ج 11 ص 113 ) ( ریحانة الادب ج 3 ص 270 ).

فرهنگ فارسی

ابن احمد بن عبدالجبار بن احمد بن خلیل همدانی اسد آبادی بغدادی شافعی معتزلی مکنی به ابوالحسن از فحول علمای عامه است .

پیشنهاد کاربران

ابوالحسن عبدالجبار بن احمد مشهور به قاضی عبدالجبار ( ۹۳۵ – ۱۰۲۴ میلادی ) متکلم معتزلی و فقیه شافعی مذهب کُرد که در دوران وزارت صاحب بن عباد در حکومت آل بویه در ری قضاوت می کرد. تثبیب الدلائل در دفاع از اسلام و رد مسیحیت و المغنی در بیان آرای معتزله از مهم ترین آثار وی است. او هم زمان با ابن سینا زندگی می کرد.
...
[مشاهده متن کامل]

او نویسنده بیش از 70 کتاب بود که اکثرا هنوز پیدا نشده اند:
• کتاب المغنی فی ابواب التوحید و العدل.
• شرح به کتاب الاصول ابن خلاد ( گم شده )
• شرح الاصول الخمسه ( درحالی که این کتاب گم شده است، تفسیرهایی از دو نویسنده زیدی به این کتاب رسیده است که از آن ها باقی مانده است. )
• تثبیت دلائل نبووات سیدنا محمد ( جدل با مسیحیت )

قاضی عبدالجبار
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/قاضی_عبدالجبار

بپرس