قصص قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قصص قرآن. قصص قرآن، داستان های عبرت آموز قرآنی از سرگذشت واقعی نیکان و پلیدان را می گویند.
قصص (بفتح قاف و صاد) به معنای سر گذشت و تعقیب و نقل قصه است که در شکل مصدر و اسم هر دو آمده است. برخی آن را مفرد دانسته اند: مانند طبرسی در مجمع البیان که ذیل "آیه ۶۲ سوره بقره " گفته: قصص بمعنی قصه و سر گذشت است و در ذیل " آیه ۱۱۱ سوره یوسف " گفته: قصص خبری است که بعضی پشت سر بعضی باشد از اخبار گذشتگان.اما برخی آن را جمع دانسته اند: مانند راغب که در مفردات گوید: القص به معنای دنبال کردن و تتبع اثر است؛ و قصص اخباری است پی جوئی و پیروی شده. وی همچنین قصاص را از همین لغت به معنای پی جوئی دم و خون خواهی و " قص" را به معنای اخبار پیگیری شده می داند.
وجه تسمیه
بدین سان، سر گذشت را از آن روی قصص و قصه گویند که گوینده آنرا تعقیب می کند و در دنبال آنست. در قرآن آمده است:"فلما جاءه و قص علیه القصص قال لا تخف نجوت من القوم الظالمین" ؛ چون موسی پیش شعیب آمد و سرگذشت خویش را حکایت کرد گفت نترس از قوم ستمکار نجات یافتی. و نیز آمده: "نحن نقص علیک احسن القصص" . بعضی قصص را در آیه مصدر گرفته و برخی گفته اند اسم بودنش بهتر است؛ یعنی ما بهترین سرگذشت را برای تو حکایت می کنیم.در قرآن کریم از راه های متعددی برای هدایت بشر استفاده گردیده که داستان های قرآنی یکی از آن روش هاست، قصص قرآن از نمونه های اعجاز قران کریم است؛ زیرا داستان سرایی از زمان های بسیار قدیم در میان انسان ها رایج بوده و آدمی پیوسته شیفته شنیدن وخواندن داستان بوده است و چون داستان نکات آموزشی را به نحو غیر مستقیم بیان می دارد، از لحاظ روانشناسی تربیتی، از مهم ترین ومؤثرترین انواع آموزش به حساب می آید.از این روی، در کتاب های آسمانی به ویژه قرآن به قصه و استفاده از آن برای ابلاغ پیام و اتمام حجت توجه شده است؛ زیرا قصه و داستان گویی یکی از مهم ترین ابزار کتاب های آسمانی برای انذار و تبشیر است.
اقسام قصه های قرآن
قصه های قرآن سه گونه اند:۱. قصص انبیا ؛۲. قصص دوران پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم ؛۳. قصه های دربردارنده حوادث گذشته؛ مانند: قصه طالوت و جالوت ، قصه اصحاب کهف ، اصحاب سبت و….
مزایای تبلیغ براساس داستان گویی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس