قمرود

/qomrud/

لغت نامه دهخدا

قمرود. [ ق ُ ] ( اِخ ) ( آب... ) آبی است که از کوه خانیسار [ خوانسار ] و لالستان به ولایت جربادقان [ گلپایگان ] برمیخیزد و بر جربادقان و قم میریزد و هرزه آبش به مفازه منتهی میشود. طولش سی فرسنگ باشد. ( نزهة القلوب ج 3 ص 220 ).

قمرود. [ ق ُ ] ( اِخ ) قصبه مرکزی دهستان قمرود بخش مرکزی شهرستان قم ، واقع در 18هزارگزی شمال خاور قم. موقع آن جلگه و هوای آن معتدل است. سکنه آن 1500 تن است. آب آن از قنات و فاضل آب رود قم و محصول آن غلات ، پنبه ، انار و شغل اهالی زراعت ، مکاری گری و فعله گری درتهران و قم و کرباس و جوال بافی است ، ماشین از قم میتوان برد. مزارع ظفرآباد و چندین مزرعه کوچک که مخروبه شده اند جزء این ده است. قمرود در قدیم بیش از حال اهمیت داشته و راه عمومی تهران بوده است. در حدوددو سوم ساکنین آن صوفی هستند و شارب خود را نمیزنندو عادت بخصوصی دارند که از اظهار آن خودداری و در حفظ اسرار خود ساعی هستند. این ده در حدود 30 باب دکاکین مختلفه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

فرهنگ فارسی

قصبه مرکزی دهستان قمرود بخش مرکزی شهرستان قم واقع در ۱۸ هزار گزی شمال خاور قم . موقع آن جلگه و هوای آن معتدل است . آب آن از قنات و فاضل آب رود قم و محصول آن غلات پنبه انار و شغل اهالی زراعت مکاری گری و فعله گی در تهران و قم و کرباس و جوال بافی است ماشین از قم میتوان برد .

دانشنامه عمومی

قمرود (قم). قمرود، روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان قم در استان قم ایران. با فاصله حدود 20 کیلومتری شهر قم و در مجاورت اتوبان قم - گرمسار که در دوران باستان در مسیر جاده ابریشم قرار داشته.
این روستا در دهستان قمرود قرار داشته و براساس سرشماری سال ۱۳۸۵جمعیت آن ۱٬۹۲۲نفر ( ۴۴۳خانوار ) بوده است. [ ۱]
به طور کلی منطقه قمرود جزو مناطقی در جهان که سکونت گاه و محل تردد انسان ها در سال های پیش از میلاد بوده است و آثار تاریخی متنوعی در دوره های تاریخی مختلف ( به صورت پراکنده در منطقه ) را شامل می شود که آثاری همچون قره تپه قمرود گواه این قضیه میباشد
مناطق وسیعی از ایران دارای آثار تمدن باستان است. منطقه قمرود یکی از آن مناطق است که عناصری را از روزھای محدوده اولیه حضور تمدن در خود حفظ کرده است. اولین نیایش گاه ھای باستانی در فلات ایران در این منطقه ساخته شده اند. برخی از مورخان بنای اولیه این محدوده را به اسکندر، بھرام گور، طھمورث، لھراسپ، قباد ساسانی، یزدگرد سوم و چند تن دیگر، نسبت داده اند و در این مورد اختلاف نظر وجود دارد. باستان شناسانی چون رومن گیرشمن ، قم را قدیمی ترین منطقه ای می داند که انسان در آن جا استقرار یافته و تمدن ھای اولیه را پی ریزی کرده اند. نتایج جدید باستان شناسی نیز قدمت منطقه قمرود را به بیش از ٧٠٠٠ سال پیش می رسانند. باستان شناسان ادعا می کنند به علت وجود رودخانه قمرود و وجود شاه راه مواصلاتی جاده ابریشم از دوران ھای اولیه تاریخی میزبان تمدن ھای شکوفایی بوده است. در این منطقه تا کنون حدود ١٣٠ اثر باستانی عمدتا متعلق به دوران ساسانی و اشکانی شناسایی شده است.
شغل مردم دهستان قمرود اغلب کشاورزی است و بخشی از مردم هم به دامداری میپردازند این دهستان یکی از مهمترین قطب های کشاورزی و دامداری استان قم به شمار میرود در گذشته بخش عمده ای از آب کشاورزی این دهستان به وسیله قنوات و رودخانه قمرود تامین میشده اما به مرور زمان و کم شدن بارش ها و با احداث سد پانزده خرداد در جنوب این رودخانه استفاده کشاورزان از رودخانه متوقف شده و امروزه به وسیله سفره های زیر زمینی آب کشاورزی تامین میشود.
محصولات این روستا را اغلب جو و یونجه تشکیل میدهند اما در دهه های اخیر کاشت پسته به شدت در این دهستان رشد داشته و اکثر کشاورزان به سمت باغداری با درختان مقاوم در برابر خشکسالی روی آورده اند و لازم به ذکر است که طی سنوات گذشته کشت گندم تقریبا به کلی از صنعت کشاورزی این دهستان خارج شده است.
عکس قمرود (قم)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس