قهرود

لغت نامه دهخدا

قهرود. [ ق ُ ] ( اِخ ) قصبه مرکز دهستان قهرود بخش قمصر شهرستان کاشان ، دارای 1800 تن جمعیت است. آب آن از رودخانه قهرود و 6 رشته قنات. محصول آن انواع میوه جات سردسیری ، غلات ، سیب زمینی و گل محمدی. این ده تلفن ، صندوق پست ، دبستان و دفتر ازدواج و طلاق دارد. مزارع آل شهدا و دو مزرعه دیگر جزء این قصبه است. از آثار قدیم کاروانسرای شاه عباسی و مسجد علی و سد شاه عباس درآن شهرت دارد. این سد بین قصبه قهرود و قریه گلستانه ، روی رودخانه قهرود بنا شده و ارتفاع آن در حدود 20 گز است. موقع بارندگی آب زیادی پشت سد جمع شده ،تابستان از تونلهای بالا و پائین سد بتدریج بوسیله نهر تا نزدیکی های کاشان برده میشود و اراضی صفی آباد را مشروب مینماید. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

قهرود. [ ق ُ ] ( اِخ ) نام یکی ازدهستان های بخش قمصر شهرستان کاشان است. از 9 قریه وچندین مزرعه تشکیل شده و جمعیت آن در حدود 8328 تن و قرای مهم آن بشرح زیر است : قصبه قمصر مرکز بخش ، دهستان قهرود در 12000گزی جنوب باختری قمصر، قزاآن در6000گزی جنوب باختری قمصر و جونیان در 10000گزی جنوب قمصر واقع است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

فرهنگ فارسی

۱ - دهستانی است از بخش قمصر شهرستان کاشان کوهستانی و خوش آب و هوا ۲ - قصبه مرکز دهستان که در ۱۲ کیلومتری جنوب غربی قمصر سراه کاروان رو قدیمی کاشان باصفهان قرار گرفته ۱۸٠٠ تن سکنه آب از رودخانه قهرود . ۳ - رودی است کوچک که از کوه سرچشمه گیرد و دهستان مذکور را مشروب سازد و به کاشان رود .
قصبه مرکز دهستان قهرود بخش قمصر شهرستان کاشان .

دانشنامه عمومی

قُهرود روستایی از توابع بخش قمصر شهرستان کاشان در استان اصفهان ایران است. قهرود در ۴۳ کیلومتری جنوب کاشان می باشد ( فاصله هوایی قهرود تا کاشان ۳۳ کیلومتر و تا قمصر ۸ کیلومتر می باشد. دارای آتشکده مزدگه در بخش قلعه با قدمت۳۰۰۰ سال و مسجد کله در مرکز روستا با تاریخ ایجاد بنا مربوط به ۱۴۰۰ سال پیش می باشد. قهرود در جنوب قمصر و شرق جوینان و غرب کامو و چوگان قرار دارد. قله گرگش با ارتفاع ۳۶۰۰ متر در ۸ کیلومتری غرب قهرود قرار دارد.
این روستا در دهستان قهرود قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۶۵۷ نفر ( ۲۴۶خانوار ) بوده است.
زبان ( قهرودی ) رایج در این دهستان شامل: قهرود، جوینان، الزگ، کامو، جوشقان قالی، زنجانبر، جهق، و شهرستان نطنز در کوهپایه های کرکس در دهستان های برزرود شامل ابیانه و روستاهای اطراف، طرق رود و روستاهای اطراف، و منطقه نیمه کویری بادرود و روستاهای اطراف، در جنوب و شرق، و دهستان های میمه و ونداده در شهرستان شاهین شهر، و قالهر و اطراف در شهرستان دلیجان، در جنوب غربی و غرب از قدیمی ترین زبان های ایرانی باستان، ایرانی میانه و اوستایی می باشد، بیش از نیمی از واژه ها و ادبیات آن با زبان بومی زردشتیان در استان یزد، و زبان محلی شهمیرزاد و سنگسر در استان سمنان مشترک است.
قهرود به استناد زبان، فرهنگ محلی، قرار گرفتن در دره سوق الجیشی، و جاده های باستانی استراتژیک شرق و غرب، و شمال و جنوب فلات ایران و جاده شمال جنوب شاه عباسی، کاروانسرای ایستگاهی اقامتی موجود ( تا سال ۱۳۵۸ که تخریب گردید ) در چهار فرسنگی بین کاروانسراهای روستاهای گبرآباد و کلوخ، شیر سنگی موجود ( تا سال ۱۳۵۸، که توسط سارقان شکسته و تخریب گردید ) در ابتدای ورودی روستا، قدمت آن به پیش از دوره هخامنشی می رسد، در محله میان ده؛ کتیبه سنگ محراب مسجد کلّه ساخت اولیه آن را در قرن اول هجری و تعمیر آن را در قرن هفتم ( عصر مغولها ) ، و کتیبه درب چوبی مسجد علی ( امام زاده مدفون ) ساخت آن را در قرون اولیه هجری و تعمیر آن را در قرن هشتم ( عصر ایلخانی مغولها ) می داند. بر روی سنگ نبشته موجود ( تا سال ۱۳۵۵ که بعلت بارندگی جابجا و مفقود شده است ) در دامنه کوه شمالی منطقه آلیشته عبارت زیر نوشته است: «بِز مَکِه، بِز مَوا، بِز مَیَندیش» به معنی: «بد نکن، بد نگو، بد نپندار».
در پوشش، تا قبل از سالهای اخیر که جمعیت بیشتری ساکن بودند، مردان بدون قبا یا کت مردانه و شلوار خیلی گشاد مشکی، و زنان بدون چادر کامل نسبتاً رنگی دست بافت محلی در بیرون از منزل حاضر نمی شدند.
عکس قهرودعکس قهرودعکس قهرودعکس قهرودعکس قهرود
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

قهرود دگرگون شده " کوهرود ، کهرود " به معنای رود کوهستانی یا رودی که از کوه سرازیر می شود.

بپرس