لاذقیه

/lAzeqiyye/

لغت نامه دهخدا

لاذقیه. [ ذِ قی ی َ ] ( اِخ ) شهری است از شام بر کران دریای روم و اندروی مسلمانانند. شهری است با نعمت بسیار و کشت و برز بسیار و خواسته های بسیار. ( حدود العالم ). لااُدیسه . ( دمشقی ). نام چند شهر مسمی به لااُدیسه و بالاخص نام لاتاکیه . و این در جنوب آسیةالصغری است. یاقوت در معجم البلدان گوید لاذقیه شهری است بر ساحل دریای شام و از اعمال حمص شمرده شود و به مغرب جبلة واقع و میان آن دو، شش فرسنگ مسافت است و اکنون ( بروزگار یاقوت ) از اعمال حلب بشمار است.بطلمیوس در کتاب الملحمة گوید مدینة لاذقیة طولها ثمان و ستون درجة و عشرون دقیقة و عرضها خمس و ثلاثون درجة وست دقائق فی الاقلیم الرابع طالعها القوس ، عشرون درجة من السرطان. مدینة عتیقة رومیة. فیها ابنیة قدیمة مکینة و هو بلد حسن فی وطاء من الارض و له مرفأجید محکم و قلعتان متصلتان علی تل مشرف علی الربض و البحر علی غربیها و هی علی ضفته و لذلک قال المتنبی :
و یوم جلبتها شعث النواصی
معقدة السبائب للطرّاد
و حام بها الهلاک علی اناس
لهم باللاذقیة بغی عاد
فکان الغرب ُ بحراً من میاه
و کان الشرق بحراً من جیاد.
... و قال المعری الملحد اذ کانت اللاذقیة بیدالروم بها قاض و خطیب ٌ و جامعٌ لعباد المسلمین اذا ادنوا ضرب الروم النواقیس کیاداً لهم. فقال :
فی اللاذقیة فتنة
ما بین احمد و المسیح
هذا یعالج دُلبةَ
والشیخ من حنق یصیح.
الدلبة، الناقوس - والشیخ الذّی یصیح ، اراد به المؤذن... قال ابن فضلان و اللاذقیة مدینة قدیمة سُمیّت باسم بانیها و رأیت بها فی سنة 446 اعجوبة و ذلک ان المحتسب یجمع القحاب و الغرباء المؤثرین للفساد من الروم فی حلقة و ینادی علی کل واحد منهم و یزایدون علیها الی دراهم ینتهون الیها لیلتها علیه و یأخذونهم الی الفنادق التی یسکنها الغرباء بعدان یأخذ کل واحد منهم من المحتسب خاتم المطران حجة معه و یعقب الوالی له فانه متی وجد انساناً مع خاطئة و لیس معه خاتم المطران الزم خیانة... و من هذه المدینة اعنی اللاذقیة خرج نیقولاوس صاحب جوامع الفلسفة و توفلس صاحب الحجج فی قدم العالم.... ( معجم البلدان ). در ذیل معجم البلدان یعنی منجم العمران چنین آمده است : ذکرها فی الاصل و قال غیره ، هی مدینة قدیمة علی ساحل البحر المتوسط علی الشمالی الغربی من الرأس الداخل فی البحر بینها و بین مینائها مقدار نصف ساعة و هی من ابنیة الفینقیین الکنعانیین او غیرهم و کان اسمها رامانتا و قیل بناها سلوقوس ملک السلوقیین و سماها لاذقیه باسم اُمه سنة 290 ق. م. و الظاهر انه جدد بناؤها و لم تزل بید السلوقیین حتی اندثرت ثم انتقلت الی یدالرومانیین و ظلت بایدی الرومانیین الی ان افتتحها المسلمون سنة 15 هَ. ق. و لم تزل بایدیهم الی زمن الصلیبیین ثم استولت علیها الافرنج ثم استرجعها الاسلام فی زمن صلاح الدین الایوبی ثم استرجعها الافرنج ثم استولی علیها الملک قلاوون و لم تزل بیدالمسلمین الی الان و لم تکن فی جمیع هذه التواریخ ذات اهمیة تستحق الذکر و کانت تارة تتبع حلب و تارة لطرابلس و تارة لحمص و آخرا کانت تابعة لطرابلس ثم فی ایام مدحت پاشا صارت بهمته متصرفیة و بها کثیر من الاَّثار القدیمة و اراضیها کثیرةالخصابة من حواصلها انواع الحبوب و القطن و العسل و الزیت و السمن و الشمعو التبغ و هو معظم تجارتها و اهالیها فی غایة اللطف و دماثة الاخلاق و اکرام الضیف و عددهم نحو 15 الف نسمة اکثرهم مسلمون و به عدة مکاتب و ابنیة جمیلة و ساحلها به نحو 60 قریة من قری النصیریة و الی الشمال الشرقی منها مقاطعة البهلولیة تحتوی علی 74 قریة و اهلها کلهم نصیریة ایضاً و الی الجهةالشمالیة الشرقیه منها ایضاً جبل الاکراد به نحو 120 قریة و مزرعة بها عدة عشائر من المسلمین و بها ایضاً اکراد نصیریة و ارمن و هواء اللاذقیة فی غایة الجودة. ( منجم العمران ). و لاذقیه همان لیسه اروپائی است. قفطی در شرح حال برقلس گوید قال المختاربن عبدون ابن بطلان الطبیب... ان برقلس هذا، کان من اهل اللاذقیة و این برقلس از مردم لیسه است.

فرهنگ فارسی

شهر و بندری است در شمال کشور سوریه واقع در ساحل بحر الروم ( مدیترانه ) که امروز آنرا [ لاذقیه ] مینامند . این شهر را سلکوس نیکاتور بنا نهاد و بافتخار مادرش لاادیس آنرا بدین نام خواند .
شهری است در شام بر کران دریای روم واندر میان آن مسلمانانند

دانشنامه عمومی

لاذِقیه ( به عربی: اللاذقیة ) ، مهم ترین بندر کشور سوریه است.
این شهر و حومه آن که به عنوان منطقه لاذقیه شناخته می شود در سال ۲۰۰۴ میلادی ۵۲۶٬۸۸۸ نفر جمعیت داشته است. منطقه اللاذقیه که شهر لاذقیه در آن قرار دارد یکی از چهار منطقه استان لاذقیه است.
لاذقیه پنجمین شهر بزرگ سوریه به شمار می رود. چهار شهر بزرگتر از لاذقیه عبارتند از: حلب، دمشق، حمص و حماه. شهر لاذقیه در شمال شهر طرطوس و در شمال غرب شهرهای حمص و حماه قرار دارد. در شانزده کیلومتری لاذقیه ویرانه های شهر باستانی اوگاریت قرار دارند.
عکس لاذقیهعکس لاذقیهعکس لاذقیهعکس لاذقیهعکس لاذقیه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

لاذِقیِه (Latakia)
(یا: لاتاکیا) شهری بندری در ساحل دریای مدیترانه، روبه روی جزیرۀ قبرس، در شمال غربی سوریه، به فاصلۀ ۱۲۰کیلومتری طرابلس، در لبنان. جمعیت آن ۴۱۷,۱۰۰ نفر است (۲۰۰۳). آب و هوای معتدل مدیترانه ای دارد. اقتصاد آن براساس فعالیت های بندری و تجاری، حوضچۀ خشک تعمیر کشتی، صنایع چوب، آلومینیوم، و ادوات برقی است. صادرات آن عبارت اند از توتون، اسفنج، ابریشم، و پنبه. بندرگاه جدید آن (ساخت ۱۳۷۶ق/۱۹۵۶) کشتی هایی تا ظرفیت ۴۵هزار تن را می پذیرد. لاذقیه منطقۀ آزاد تجاری ترانزیتی است. تاریخ لاذقیه به هزارۀ دوم پیش از میلاد بازمی گردد، که فنیقی ها به سبب وجود بندرگاه طبیعی رمیثا آن جا را مرکز دریانوردی و تجارت خود قرار دادند. به گفتۀ فیلون یونانی نام این محل به لوکی اکتی تغییر یافت. در زمان سلوکیان، سلوکوس نیکاتور آن جا را به افتخار مادرش لائودیسه (لاودیسیا) نامید (ح ۲۹۰پ م). در عهد یولیوس سزار، لاذقیه از حقوق برابر با شهروندان روم برخوردار شد. نام این شهر در دورۀ رومی لائودیکئا آد ماره و بندری پررونق بود، که پارچه های کتانی آن بسیار شهرت داشت. شهر لاذقیۀ کنونی را در محل شهر قدیمی لائودیکئا ساخته اند. با انجام حفّاری هایی، آثار این شهر قدیمی نمایان شده است. در ۱۷ق/۶۳۸م، مسلمانان به فرماندهی عُبادۀ انصاری آن جا را فتح کردند و نامش را به عربی لاذقیه خواندند. در زمان جنگ های صلیبی جزء شهرهای مهم و ثروتمند بود. در ۴۹۲ق/۱۰۹۸م، صلیبیون آن را تصرف کردند، اما صلاح الدین ایوبی در ۵۸۴ق/۱۱۸۸م آن را بازستاند. چهار ستون از بقایای معبد باکوس، آکروپل (ارگ)، و دو قلعۀ صلیبی از آثار باقی ماندۀ قدیم در لاذقیه قرار دارند.

پیشنهاد کاربران

بپرس