ماهیچه دالی

دانشنامه عمومی

ماهیچهٔ دالی[ ۳] [ ۴] [ ۵] ( به انگلیسی: Deltoid Muscle ) که ماهیچهٔ دلتوئید هم خوانده می شود، [ ۶] ماهیچه ای در بدن انسان است که محیط گرد شانه را تشکیل می دهد. ظاهر این ماهیچه به حرف «د» ( دال ) و همچنین حرف Δ یونانی ( دلتا ) شباهت دارد و علت نامگذاری آن نیز همین امر است.
این عضله بزرگترین و قوی ترین عضله شانه است و برجستگی شانه را می سازد. این عضله سطحی شانه شامل سه بخش قدامی، میانی و خلفی است و هر سه بخش قابل لمس هستند و در مردان به طور نسبی بزرگتر است. سر ثابت این عضله از یک سوم بخش خارجی ترقوه، بالای زائده سرشانه ای ( آکرومیون ) ، و خار کتف شروع می شود و به وسط سطح خارجی بازو می چسبید.
این ماهیچه در ظاهر از سه مجموعه الیاف جداگانه تشکیل شده است اما ماهیچه نگاری الکتریکی نشان می دهد که عضله دالی در اصل دست کم از هفت گروه از الیاف تشکیل شده که حرکات هر یک جداگانه توسط دستگاه عصبی مرکزی هماهنگ می شود.
خاستگاه ماهیچه دالی، استخوان ترقوه و سرشانه ( اخرمی ) است، پیوندگاه آن از برجستگی دالی ( توبروزیته دلتوئید ) استخوان بازو، عصب گیری آن از عصب زیربغلی ( اگزیلاری ) و کار آن دور کردن، خم کردن و باز کردن بازو است.
این عضله در حرکات فلکسیون، اکستانیسون و آبدوکسیون بازو دخالت دارد.
جهار ماهیچه بالاخاری، زیرخاری، زیرکتفی و ماهیچه گرد کوچک ( ترس مینور ) مانند کلاهکی دور تا دور کپسول مفصل شانه چسبیده اند و باعث تقویت این مفصل می شوند و حرکات چرخشی این مفصل را ایجاد نموده و کنترل می نمایند.
عکس ماهیچه دالیعکس ماهیچه دالیعکس ماهیچه دالی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس