مجموعه نفیسه فی تاریخ الائمه من اثار القدماء من علماء الامامیه الثقات

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] مجموعه نفیسه فی تاریخ الائمه(ع) من آثار القدماء من علماء الامامیه الثقات. "مجموعة نفیسة فی تاریخ الائمة علیهم السلام"، اثر تعدادی از علماء بزرگ شیعه است که شامل چند کتاب نفیس در تاریخ زندگانی امامان شیعه می باشد.
کتب این مجموعه بدین قرار است: کتابی کهن با نام تاریخ الائمه از ابن ابی الثلج، تاریخ الموالید از ابن خشاب، تاج الموالید از علامه طبرسی، القاب الرسول و عترته، المستجاد من کتاب الارشاد از ابن حسن مطهر حلی، توضیح المقاصد از شیخ بهاءالدین عاملی . در این کتاب ها سال های تولد و وفات امامان و همچنین ذکر وقایع بعضی از ایام ماه قمری ذکر شده است.
نجاشی کتابی به نام تاریخ الائمه به ابن ابی الثلج نسبت می دهد. این کتاب در این مجموعه نفیسه در قم، 1396ق به چاپ رسیده است، سند روایت آن در اجازات به تصریح آیت الله مرعشی در مقدمه همین مجموعه سندی متصل است؛ اما شواهدی در متن این اثر وجود دارد که نشان می دهد، شخص دیگری نکاتی بر آن افزوده است (این شخص شاید ابوعلی عمادی راوی کتاب بوده است)، از جمله از نیابت حسین بن روح و ابوالحسن سمری و آغاز غیبت کبری سخن به میان آمده است و حال آن که حتی اگر درگذشت ابن ابی الثلج را در 325ق بدانیم، وی نیابت سمری (326- 328ق) غیبت کبری (328ق) را نمی توانسته است، درک بکند.
کتاب بعدی که در این مجموعه گرد آمده مسارّ الشّیعه است که التّواریخ الشّرعیّه نیز خوانده شده است، یکی از رسائل عالم بزرگ شیعه، شیخ مفید (336 - 413ق)، و در موضوعِ خود از دیرینه ترین یادگارهای میراثی امامیّه به شمار می رود.
مسارّ الشّیعه، نوعی تقویم دینی - تاریخی است برای متدیّنان. شیخِ مفید در این رساله مناسبت ها و یادبودها و روزهایی را که از حیثِ تاریخ دین یا اعمال عبادی اهمّیّت دارند (مانند مَوالید و وَفیات و عید غدیر و عید فطر و...) می شناساند و احیاناً درباره رخدادهای تاریخی این روزها یا بایسته های رفتاری آن به توضیح و روشنگری می پردازد.

پیشنهاد کاربران

بپرس