محمدحسین باخرزی

دانشنامه عمومی

محمدحسین باخرزی یا میر محمدحسین رزه ای باخرزی یا میر محمد حسین هروی از خوشنویسان و نستعلیقنویسان برجسته و از شاعران سدهٔ دهم هجری است. [ ۱] اودر قزوین خوشنویسان می کرد و تذکره نویسان قدیمی تر او را از رزهٔ باخرز از نواحی نیشابور و تذکره های جدیدتر وی را از اسفراین دانسته اند.
خط میر محمدحسین در کتابت را پخته و حتی بعضی در نهایت کمال ذکر کرده اند. وی در قزوین با اکثر بزرگان دربار شاه طهماسب همنشین بود اما پس از مرگ شاه به خراسان رفت و به کشاورزی پرداخت. قاضی احمد قمی مولف «خلاصه التواریخ» با او دیدار کرده و او را آراسته به کمالات و شعرش را نیکو دانسته است. در اوان ترکتازی ترکمانان و تحولات خراسان، پریشان حال و بی سامان شده و در همان اوان درگذشته است. [ ۲]
میر خلیل الله شاه خوشنویس نامدار دربار ابراهیم عادل شاه ثانی امیر دکن ملقب به «پادشاه قلم» برادرزاده میر محمدحسین بود. [ ۳]
برخی منابع او را شاگرد سلطان محمد خندان و شاه محمود نیشابوری دانسته اند[ ۱] و برخی او را شاگرد محمدقاسم شادیشاه ذکر کرده اند که از تعلیم شاه محمود نیشابوری و سلطان محمد خندان نیز بهره مند شده است.
به قلم کتابت حمدحسین باخرزی چنین رقمی وجود دارد: «کاتبها الفقیر ( محمدحسین ) الحسینی غفر ذنوبه و ستر عیوبه. تحریرا فی شهر رجب المرجب سنهٔ ۹۷۶ بمقام رزه من اعمال باخرز».
یک نسخه «دیوان» امیر شاهی که به احتمال قوی به خط اوست.
عکس محمدحسین باخرزی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس