مخزن الاسرار

/maxzanol~asrAr/

فرهنگ فارسی

( گنجینه رازها ) مثنویی است اثر طبع نظامی گنجه یی جزو خمسه نظامی شامل قریب ۲۲۶٠ بیت در بحر سریع مطوی موقوف. این منظومه بنام ملک فخر الدین بهرامشاه بن داود . در حدود ۵۷۱ - ۵۷٠ ه.ق . سروده شده . این منظومه معرف جنبه عرفانی و اخلاقی شخصیت شاعر است .

دانشنامه عمومی

مَخزَن الاَسرار نخستین مثنوی نظامی گنجوی، شاعر ایرانی است.
از آنجا که در خود کتاب اشارهٔ مستقیم یا غیرمستقیمی به تاریخ سرایش یا تاریخ تقدیم اثر به والی شروان و آران نشده است، و همچنین در آثار معتبر دیگر نیز تاریخ دقیق خلق این اثر ذکر نشده، نمی توان بیقین تاریخ آن را تعیین کرد؛ ولی با توجه به اینکه نظامی تاریخ های بسیار دقیق دیگری از آثار، سن فرزند و ماده تاریخ های دیگر در آثار دیگرش می دهد، و همچنین با بررسی تاریخ آذربایجان و آران، و مطالعات تطبیقی می توان به یقین گفت که خلق این اثر بین سالهای ۵۶۱ و ۵۶۹ قمری می باشد ( و به احتمال زیاد نزدیک به ۵۶۹ برابر با ۱۱۷۳ میلادی است ) .
نظامی این کتاب را به «ملک فخرالدین بهرامشاه بن داوود» والی آذربایجان تقدیم کرد.
این کتاب دربرگیرندهٔ خواندن مردم به خودشناسی، خداشناسی و گزینش ویژگی های پسندیدهٔ اخلاقی است. در بحر سریع مسدس ( مفتعلن مفتعلن فاعلن ) سروده شده و با این بیت آغاز می شود:
بسم الله الرحمن الرحیم/ هست کلید در گنج حکیم[ ۱]
مخزن الاسرار توسط عبدالسلام مدرسی ( خانی ) با همان نام اصلی کتاب به شیوهٔ شعر و با حفظ وزن به زبان کردی و گویش سورانی ترجمه شده است. این ترجمه در سال ۱۳۹۵ در ارومیه از طرف مؤسسه انتشاراتی حسینی اصل در هزار نسخه به چاپ رسیده است. [ ۲]
عکس مخزن الاسرارعکس مخزن الاسرارعکس مخزن الاسرار
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

مَخْزَن الْاَسْرار
سرودۀ نظامی گنجوی، منظومه ای به فارسی در اخلاق و حکمت. این منظومه که در حدود ۵۶۱ق سروده شده نخستین مثنوی از خمسۀ نظامی است و به فخرالدین بهرام شاه ارزنجانی تقدیم شده است. این مثنوی بر وزن مفتعلن مفتعلن فاعلن و در ۲۲۸۸ بیت و در بیست مقاله، با مضامین اخلاقی و حکمی و عرفانی است و در پایان هر مقاله حکایتی آمده است. برخی عناوین بیست گانۀ آن چنین است: آفرینش انسان، حوادث عالم، فضیلت آدمی، نکوهش دنیا، وصف پیری. نظامی در نظم این اثر، که در سبکی پیچیده تر از دیگر مثنوی های اوست، به حدیقةالحقیقۀ سنایی نظر داشته است. این مثنوی بارها به چاپ رسیده است (تهران، ۱۳۱۳ش).

جدول کلمات

دل

پیشنهاد کاربران

سروده نظامی گنجوی که قالب مثوی دارد و مشتمل بر ٢٢۶٠ بیت است و موضوع اخلاق و مواعظ و حکم
دقت کنید نظامی گنجوی با نظامی گنجه ای متفاوت است!
دل
گنجینه راز ها

بپرس