مدول یانگ

دانشنامه عمومی

ضریب یانگ یا مدول کشسانی به نسبت تنش به کرنش مواد جامد خطی در پایین تر از استحکام تسلیم گفته می شود که در این حالت قانون هوک صادق بوده و ضریب کشسان ثابت است. باید دانست که ضریب یانگ با ثابت فنر رابطه مستقیم و با کشسانی رابطه معکوس دارد. ضریب یانگ سنگ همانند مقاومت با توجه به نرخ بار وارده می تواند از نوع ایستا یا پویا باشد. ضریب کشسانی پویا بیشتر از ایستا است ولی هرچه سنگ مقاومت بیشتری داشته باشد این دو مقدار به هم نزدیکترند. ضریب کشسانی پویا به سرعت انتشار امواج و در نتیجه به نوع سنگ، بافت، چگالی، روزنه داری، میزان تنش وارده و مقدار آب و غیره بستگی دارد. ضریب یانگ به عواملی چون دما، سرعت بارگذاری بسامد، نوع آزمون و … نیز وابسته می باشد.
ضریب یانگ عبارتست از نسبت تنش به کرنش. از آنجا که تنش از جنس فشار است و کرنش کمیتی بی بعد می باشد، ضریب یانگ نیز از جنس فشار بوده و واحد آن در سیستم SI، پاسکال می باشد.
ضریب یانگ ( E ) برابر است با نسبت تنش بر کرنش ایجاد شده به واسطهٔ تنش وارده بر جسم در حالتی که جسم در ناحیه کشسان قرار گرفته باشد. واحد ضریب یانگ در SI، پاسکال ( هم واحد با تنش ) می باشد.
ضریب یانگ را به پیروی از توماس یانگ، دانشمند قرن نوزدهم میلادی بریتانیایی نام نهادند.
که در آن:
• E ضریب یانگ است
• F نیروی وارد بر یک شیء داری تنش است
• A0 ناحیه واقعی مقطعی که از طریق آن نیرو اعمال شده است
• ΔL مقدار متوسط طول تغییرات شی است
• L0 طول ابتدائی جسم است
مدول یانگ را می توان براساس اصول استاتیک و دینامیک به دست آورد. روش های استاتیکی برای تعیین خواص کشسانی معمولا براساس اندازه گیری تنش ها و کرنش ها در حین بارگذاری مکانیکی است و مدول یانگ از شیب ناحیه ی خطی منحنی تنش - کرنش تعیین می شود.
معایب بزرگ روش های استاتیکی، مخرب بودن آن ها است و همچنین تجهیزات این روش ها معمولا بزرگ و سنگین هستند. بنابراین اندازه گیری ها فقط در آزمایشگاه قابل انجام است. در بین روش های دینامیکی، تست فرکانس تشدید و تست التراسونیک محبوب هستند. از مزایای روش های دینامیکی نسبت به روش های استاتیکی می توان به ویژگی غیرمخرب بودن آن ها، تنوع زیاد نمونه ها، تجهیزات اندازه گیری قابل حمل و ارزان بودن اندازه گیری اشاره کرد.
هنگامی که یک ماده جامد تحت یک نیروی کوچک فشاری یا کششی قرار می گیرد، دچار تغییر شکل الاستیک می شود. تغییر شکل الاستیک برگشت پذیر است، به این معنی که پس از برداشتن نیرو، ماده به شکل اولیه خود باز می گردد. [ ۱]
عکس مدول یانگعکس مدول یانگعکس مدول یانگ
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

مُدولِ یانْگ (Young\'s modulus)
مُدولِ یانْگ
(یا: ضَریب یانگ) ثابتی عددی، به نام توماس یانگ(۱۷۷۳ـ۱۸۲۹)، پزشک و فیزیک دان انگلیسی. ویژگی های کِشسان هر جسم جامد را که فقط در یک جهت تحت کشش یا فشار باشد، بیان می کند. نمونۀ آن میله ای فلزی است که پس از کشیده یا فشرده شدن در راستای طولی به طول اولیۀ خود بازمی گردد. مدول یانگ مقدار مقاومت ماده در برابر تغییر طول هنگام کشیده یا فشرده شدن طولی است. مدول یانگ معادل تنش طولی تقسیم بر کُرنش است و گاه به آن مدول کشسانی می گویند.

پیشنهاد کاربران

بپرس