مرجعیت علمی امامان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مرجعیت علمی امامان (قرآن). این مقاله این مطلب را بیان می کند که امامان معصوم علیهم السّلام در بین مردم مرجعیت علمی داشته اند.
لازم است که مردم به امامان معصوم علیهم السّلام برای یادگیری مسائل و معارف دین رجوع کنند:... فسئلوا اهل الذکر ان کنتم لاتعلمون... اگر نمی دانید، از آگاهان بپرسید.آیه، خطاب به مشرکان است. خداوند مشرکان را به اهل کتاب ارجاع داده تا برای شان ثابت شود که رسالت، امری سابقه دار است. با وجود این، آیه عام است و در روایات فراوانی «اهل الذکر» به امامان علیهم السّلام تفسیر شده است. .. فسئلوا اهل الذکر ان کنتم لاتعلمون. اگر نمی دانید، از آگاهان بپرسید.
تفسیر آیه
در اینکه منظور از اهل ذکر چه کسانی اند اقوالی است:۱. مقصود از «اهل ذکر» کسانی است که به تاریخ گذشتگان- اعم از مؤمنان و کافران- آگاهند، بنا بر این «اهل ذکر» یعنی اهل علم . بدیهی است که ذکر یعنی متذکر بودن و ضد سهو است و هر علمی از تذکر و یادآوری حاصل می شود. و از این لحاظ جایز است که: ذکر- یعنی سبب- بجای علم- یعنی مسبب- بکار رود. این قول از رمانی و زجاج و ازهری است.۲. ابن عباس و مجاهد گویند: منظور اهل کتاب است. یعنی اگر نمی دانید از اهل تورات و انجیل سؤال کنید. این خطاب، به مشرکین است، زیرا آنان اخباری را که یهود و نصاری از کتاب های خود می دادند، تصدیق و پیامبر را بخاطر شدت دشمنی تکذیب می کردند.۳. ابن زید گوید: مقصود اهل قرآن است، زیرا ذکر یعنی قرآن. قریب به مین مضمون، جابر و محمد بن مسلم از امام باقر (علیه السلام) روایت کرده اند که فرمود: «اهل ذکر ماییم».

پیشنهاد کاربران

بپرس