مردوخ پلسر

دانشنامه عمومی

مردوخ پَلَّسَر ( Marduk - apla - usur ) ، از پادشاهان سلسله نهم بابل باستان[ ۱] و جانشین مردوک - بل - زری بوده است. نام مردوخ پَلَّسَر در شکل اصلی خود «مردوخ - اَپَل - اُظُر» بوده و معنی آن این است: مردوخ فرزند را نگاه داراد. [ ۲] مردوخ نام یکی از ایزدها است. منظور از فرزند در اینجا ولیعهد است، و واژه اظر، به معنی نگاه و حفاظت، با واژه عربی نظر هم ریشه است. [ ۳]
دوره حکومت وی بسیار نامشخص است و فقط به طور بسیار حدسی و تقریبی بازه زمانی ۷۸۰ تا ۷۶۹ قبل از میلاد را در نظر می گیرند. وی یک رهبر قبیله ای کلدی بوده که در دوره پرآشوبی حکومت کرده است. نباید وی را با مردوخ پلسر که چیزی حدود یک نسل پیش فرمانروای سوهی[ ۴] در فرات وسطی بوده و به شلمنسر سوم باج و خراج می پرداخته است، اشتباه گرفت. هم عصران آشوری وی محتملاً سلمانسرچهارم یا آشور - دان سوم بوده اند و آشوردان سوم در شمال بابل سه بار پیکار کرده است: در ۷۷۱ علیه Gannanāti، در ۷۷۰ علیه Marad و در ۷۶۷ علیه Gannanāti ( برای بار دوم ) .
به دلیل خلاء قدرتی که در بابل به وجود آمده بود، کلدی های ساکن جنوب قادر شدند که حضور و قدرت خود را در منطقه افزایش دهند و به نظر می رسد که مردوک اپلاسور نخستین فرد از این قبایل بوده است که توانسته در رابطه با به دست آوردن تاج و تخت بابل تلاش هایی انجام دهد و ادعاهایی در این مورد بکند. اصل و نسب وی معلوم نیست و گویا با فرمانروایان قبل از خود و بعد از خود نسبتی نداشته است. یکی از منابع تاریخی دربارهٔ دوره وی می گوید:
سلسله کلده پایان یافت، پادشاهی آن به سرزمین دریایی منتقل شد. [ ۵]
و از آنجایی که جانشین وی اریب - مردوک بود، [ ۶] حدس زده می شود که قبیله مردوک اپلاسور با قبیله بیت یاکین ( که اریب مردوک از آن بود ) ، تفاوت داشت. منابع تاریخی اطلاعات چندان دیگری در رابطه با مردوک اپلاسور به دست نمی دهند، مگر اینکه در دوره وی کار اجباری و بیگاری اعمال شده بود.
عکس مردوخ پلسر
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

مردوخ همان گاو و گوساله ( سامری ) ست و آئینی ست که بعد از حمله کوروش و به دستور اورشلیم و صهیونیزم به بابل، به مردم آن دیار تحمیل شد.
مردوخ روحانی: روحانیونی که در خدمت و به عبادت گوساله ی سامری
مشغول بوده اند.

بپرس