مسجدسلیمان

/masjedsoleymAn/

برابر پارسی: پارسوماش

معنی انگلیسی:
masjed-soleiman

لغت نامه دهخدا

مسجدسلیمان. [ م َ ج ِ س ُ ل َ / ل ِ ] ( اِخ ) یکی از بخشهای شهرستان اهواز که محدود است از شمال به بخش قلعه زراس و رودخانه کارون ، از جنوب به بخش هفتگل ، از مغرب به شهرستان شوشتر، از مشرق به بخشهای انده و قلعه زراس. منطقه ای است کوهستانی با هوای گرمسیر که بواسطه وجود کوههای خشک و گچی و فقدان آب و جنگل و وزش بادهای سوزان ، هوای تابستان آن بسیار گرم و طاقت فرسا است و در اغلب سالها درجه حرارت هوا در تابستان به 58 درجه سانتیگراد رسیده است. رودخانه کارون از این بخش می گذرد و آب مورد احتیاج اهالی از آن تأمین می گردد.این بخش از نظر وجود معادن نفت یکی از نقاط پرارزش کشور است ، و تاکنون در حدود 250 حلقه چاه نفت در آن حفر شده است. راههای اسفالته متعددی در نقاط مختلف بخش احداث گردیده است. مرکز بخش شهر مسجدسلیمان است که در حدود 30هزار تن سکنه دارد. این بخش از 6 دهستان به نامهای حومه ، زیلائی ، ترکه دز، جهانگیری ، تل بزان ،بیک مهد تشکیل شده و جمعاً دارای 97 آبادی است. سکنه بخش به اضافه نفوس شهر در حدود 51هزار تن است. وقرای مهم آن عبارت است از: چشمه علی ، باور صاد، خواجه آباد و شیخ آباد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).، مسجد سلیمان. [ م َ ج ِ س ُ ل َ / ل ِ ] ( اِخ ) شهر مسجدسلیمان در 145هزارگزی شمال شرقی اهواز در طول 39 درجه و 17 دقیقه و 30 ثانیه و عرض 31 درجه و 59 دقیقه قرار دارد. هوای شهر گرمسیر و بادهای گرمی که در تابستان از کوههای آن بر می خیزد بسیار سوزان است. آب مشروبی شهر از 16هزارگزی در محلی به نام گدارلندر بوسیله لوله از رودخانه کارون گرفته شده و پس از تصفیه به مصرف میرسد. از آثار قدیم خرابه های متعددی در اطراف شهر دیده می شود. بواسطه وجود ارتفاعات و تپه ها خیابانهای منظم ومستقیمی ندارد بلکه در پای هر تپه ناحیه ای از شهر واقع شده است و محله های آن عبارت است از: بی بی یان ، گلسه ، تمبی ، سرآباد، برمسجد، چشمه علی ، میدان تفتون ، نفتک و غیره. اهمیت این شهر از لحاظ وجود چاههای نفت می باشد و در سال 1290 هَ. ش. نفت خام بوسیله لوله از این محل به آبادان برده شده است. سکنه شهر در حدود 30هزار تن است که اغلب کارمندان و کارگران شرکت نفت هستند. ادارات دولتی بخش ، در مسجدسلیمان قرار دارد، و به اهواز، شوشتر، لالی ، نفت سفید و هفتگل راه شوسه اسفالته دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

فرهنگ فارسی

۱ - یکی از بخش های شهرستان اهواز استان ششم از شمال محدود است به بخش قلعه زراس و رودخانه کارون از جنوب به بخش هفت گل از باختر به شهرستان شوشتر از خاور به بخشهای ایزه و قلعه زراس . منطقه بخش کوهستانی و هوای آن گرمسیر است و تابستانهای بسیار گرم و طاقت فرسا دارد . رودخانه کارون از این بخش میگذرد .این بخش از نظر وجود معادن نفت اهمیت بسیار دارد و تا کنون بیش از ۲۵٠ چاه در آن حفر شده است . مرکز بخش شهر مسجد سلیمان است این بخش از شش دهستان که ۹۷ آبادی دارد تشکیل شده است که ۱۷۹٠۷۳ تن جمعیت دارد . ۲ - شهر مسجد سلیمان در ۱۴۵ کیلومتری شمال خاوری اهواز واقع است . طول آن ۳۹ درجه و ۱۷ دقیقه عرض آن ۳۱ درجه و ۵۹ دقیقه است . هوای این شهر مانند نقاط دیگر خوزستان گرمسیر است . در تابستان بادهای گرم سوزان میوزد . آب مشروبی با لوله از رود کارون پس از تصفیه بمصرف میرسد. از آثار قدیم خرابه های متعددی در اطراف آن دیده میشود. اهمیت این شهر از لحاظ وجود چاههای نفت میباشد. نفت خام بوسیله لوله از این محل به آبادان میرود . جمعیت شهر در حدود ۷۷٠۹۸ تن میباشد که اغلب کارگر و کارمند شرکت نفت میباشند .

دانشنامه عمومی

مَسجِدسُلِیمان شهری در استان خوزستان و مرکز شهرستان مسجدسلیمان است. پس از اکتشاف میدان نفتی مسجدسلیمان و آغاز عملیات استخراج نفت که در سال ۱۹۰۸ با حفر چاه شماره یک انجام شد، این شهر به تدریج در اطراف این میدان نفتی شکل گرفت. [ ۵] اغلب مردم این شهر از ایل بختیاری می باشند. [ ۶]
از دیدنی های این شهر می توان به اولین چاه نفتی در خاورمیانه، دامنه کوه آسماری، تفرجگاه تمبی، آتشکده سرمسجد و پرستشگاه برد نشانده که بزرگ ترین معبد روباز هخامنشی در ایران و جهان است، اشاره کرد.
شهرستان مسجدسلیمان از دید جغرافیایی در درازای جغرافیایی ۴۸ درجه و ۲۴ دقیقه خاوری و پهنای جغرافیایی ۳۱٫۹۳ درجه و ۴۹٫۳۰ دقیقه شمالی گسترده شده است و بلندای آن از روی دریا ۳۷۲ متر می باشد.
شهرستان مسجدسلیمان مانند بیشتر شهرهای خوزستان دارای آب و هوای گرم و نسبتاً خشک می باشد و تابستانی گرم و زمستانی مدیترانه ای دارد. میانگین بارش سالانه باران بالای ۴۰۰ میلی متر و بازه دما از ۴ - درجه سانتی گراد در زمستان تا بیش از ۵۰ درجه سانتی گراد در تابستان متغیر می باشد.
مهمترین رودخانه مسجدسلیمان، رود کارون می باشد که از کوه های زاگرس سرچشمه می گیرد و پس از عبور از سد شهید عباسپور و سد مسجدسلیمان ( گدار لندر ) از نزدیکی شهر می گذرد. هم چنین رودخانه تمبی در جنوب شهر وجود دارد که در ساحل رودخانه پارک ها و تفریحگاه هایی ساخته شده که از جاذبه های گردشگری شهر به شمار می روند.
بلندترین ارتفاعات استان خوزستان در شهرستان مسجدسلیمان قرار دارد. این ارتفاعات در مناطق شمال و شمال شرقی شهرستان و در منطقه توریستی اندیکا واقع شده اند. مرتفع ترین قله در محدوده شهرستان مسجدسلیمان، کوه کینو با ارتفاع ۳۷۱۰ متر است. [ نیازمند منبع] دیگر کوه های بلند مسجدسلیمان عبارتند از لیله، تاراز، منار، دلا، آلا، ادیو، شوه، لندر، دلی و آسماری.
اقلیم گیاهی
مسجدسلیمان را می توان از نظر نواحی رویشی ایران در منطقه گذر نامید.
به خاطر اینکه هم گونه های رویشی کردستان - زاگرسی و صحرا – سندی در آن یافت می شود.
گونه های خاص رویش کردستان - زاگرسی در کلخنگ یا خنجک، بنه ( بن ) و بادام کوهی.
گونهٔ خاص صحرا سندی در کنار، رملیک، نخل
پیشینه مسجدسلیمان را باید از دو منظر دید، یکی پیشینه تاریخی منطقه مسجدسلیمان و دیگری تاریخچه شهر مسجدسلیمان.
عکس مسجدسلیمانعکس مسجدسلیمانعکس مسجدسلیمانعکس مسجدسلیمانعکس مسجدسلیمانعکس مسجدسلیمان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

تاریخچه ای عجیب از شهر مسجد سلیمان
ندای اصفهان - سیّد مرتضی میرسراجی ( پژوهشگر تاریخ علم )
mirseradji@gmail. com
از روزگاران کهن یکی از تلاش ها و آرزوهای بشر تسخیر طبیعت و کنترل انرژی های موجود در آن بوده است. در این میان یکی از معجزات منحصر به فرد پیامبر بزرگ الهی، حضرت سلیمان ( ع ) تسخیر و کنترل انرژی باد بوده است با این تفاوت که این امر از طریق خارق عادت و حالتی متفاوت با روش های علمی گذشته و حال صورت می پذیرفت.
...
[مشاهده متن کامل]

از سوی دیگر مسعودی دانشمند و تاریخ نگار شهیر متوفّای 346 ق. مسلمان در بیش از هزار سال پیش، در سفری که به شهر استخر ( مسجد سلیمان ) در ایران داشته، در کتاب خود از موضعی که به تعبیر مردم زندانِ باد است، چنین یاد نموده است:
مردم ایران در شهر استخر آتشکده ای دارند که مجوس آن را تعظیم و تکریم می کنند. این آتشکده از قدیم الایّام بوده است و هما دختر بهمن پسر اسفندیار آن را خانه آتش قرار داده بود. آنگاه آتشِ آن را انتقال دادند و خانه ویران شد. اکنون ( یعنی زمان مسعودی قرن چهارم هجری ) ، مردم می گویند: این مسجد حضرت سلیمان بن داوود ( ع ) است و به نام وی شناخته می شود.
من ( مسعودی ) به آنجا رفته ام. تا شهر استخر یک فرسخ فاصله دارد و بنایی عجیب و شگفت انگیز است. ستون های شگفت انگیزی دارد. سرستون ها مجسمه های سنگی زیبا از اسب و حیوانات دیگر است. محوطه ای وسیع با یک باروی بلند سنگی اطراف آن وجود دارد و تصویر اشخاص را با نهایت دقّت تراشیده اند. تصوّر کسانی که مجاور آنجا هستند این است که این اشخاص پیامبران هستند.
این خانه ( آتشکده یا مسجد سلیمان ) در دامنه کوهی است که نه شب و نه روز، باد از آن قطع نمی شود و گرد و غبار برمی خیزد. مسلمانان آنجا می گویند: سلیمان بن داوود ( ع ) ، باد را در اینجا به زندان کرده است. 1
به راستی چرا هیچ گاه باد از این خانه قطع نمی شده و گویی باد در این مکان به زندان افتاده است؟!
منابع 1 - المسعودی، علی ( م . 346 ق. ) ، مروج الذهب، ج 2، ص 245.

شهری عزیز و زادگاه نفت خاورمیانه، پارسوماش باستانی، یکی از شهرهای صنعتی ایران و یکی از مراکز گرمسیری قوم شهیدپرور و وطن دوست بختیاری،
یکی از قمرهای من
یکی از قلمرو های من
در زمان عیلامی ها نام شهر مسجدسلیمان
آساک نام داشت
در زمان ایلخانی جهانگیر خان بختیاروند بر
ایلات لر بزرگ
نام شهر مسجدسلیمان ،
جهانگیری نام گرفت

اسامی قدیم مسجدسلیمان
انشان سوسنکا
پارسوماش ( پارس وماد )
استخر
آتشکده هخامنشی
معبد سلیمان
جهانگیری
تیس
بردنشانده
نفتون
نمره یک
مسجدسلیمان
. . . . .
...
[مشاهده متن کامل]

کوروش هخامنشی در شهر انشان سوسنکا
به دنیا آمد
او بعد از متحد کردن پارس و ماد
نام شهر را پارسوماش گذاشت
کوروش پادشاه پارسوماش

بپرس