مصباح الزائر

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] کتاب مصباح الزائر یکی از تألیف سید بن طاووس با موضوع ادعیه و زیارات است. این کتاب از اولین تصانیف سید می باشد که در 20 فصل آن رانوشته است که در آن درباره مقدمات سفر و آداب آن و زیارت اولاد ائمه اطهار و مومنین اشاره کرده است.
بسیاری از آن روایات و زیارات این کتاب، در کتاب های بزرگانی؛ مانند شیخ صدوق، شیخ مفید، شیخ طوسی، ابن قولویه و دیگران آمده است.

[ویکی نور] مصباح الزائر، اثر سید علی بن موسی بن طاووس و از اولین تصانیف ایشان می‎باشد که در آن، درباره مقدمات سفر و آداب آن و زیارت ائمه اطهار(ع)، اولاد ایشان و همچنین درباره زیارت قبور بعضی از بزرگان دین و مؤمنین و برخی از امکنه مقدسه، توضیح داده است.
کتاب به زبان عربی و از آثار مربوط به قرن هفتم هجری است که تحقیق آن، توسط مؤسسه آل‎البیت(ع) صورت گرفته است.
هدف نویسنده در اثر حاضر، نگارش کتابی کوچک بوده که قابلیت حمل در سفر را داشته و زائر را از مثل کتاب «مصباح المتهجد» شیخ طوسی بی‎نیاز سازد.
نویسنده در اجازات خود تصریح نموده است که کتاب حاضر را در اوایل تکلیفش نوشته است.
محدث نوری اثر حاضر را کتابی معتبر معرفی کرده است.
کتاب با دو مقدمه از محقق و نویسنده آغاز و مطالب در بیست فصل، به آداب سفر، مستحبات و مسائل مربوط به سفر می‎پردازد و آنگاه با نگاهی به فضایل زیارت و بار یافتن به مزار امامان معصوم(ع)، متن زیارات آن بزرگواران را عرضه می‎کند.

[ویکی شیعه] مصباح الزائر (کتاب). مِصْباحُ الزّائر کتابی به زبان عربی نوشته عالم شیعه سید بن طاووس (متوفای ۶۶۴ق) است. این کتاب به بیان آداب سفر و همچنین زیارت معصومان، فرزندان آنها و دیگر بزرگان دینی می پردازد. وی به سند و منبع زیارتنامه ها اشاره نکرده اما مدعی است که آنها را از روایات گرفته است.
آقابزرگ تهرانی نام کتاب را «مصباح الزائر و جناح المسافر» یاد می کند و در شرح حال سید بن طاووس نیز این نام ذکر شده؛ اما در نسخه های چاپی، فقط عنوان «مصباح الزائر» بر روی جلد ثبت شده است. برخی نام «منهاج الزائر» را نیز برای کتاب، احتمال داده اند و گفته اند منهاج و مصباح، دو عنوان برای یک تألیف است.
مؤلف در مصباح الزائر به بیان مقدمات سفر و آداب آن و زیارت ائمه اطهار(ع) و اولاد ایشان و مؤمنین می پردازد. سید بن طاووس در این کتاب هر فصلی را با ذکر احادیث آغاز کرده و سپس به بیان چگونگی زیارت و اعمال پرداخته است. وی اسناد احادیث را نمی آورد، چرا که به گفته او بنا بر اختصار بوده است.

پیشنهاد کاربران

از کتابهای سید بن طاووس، این شخصیت برجسته می توان کتب زیر را برشمرد:
- - مصباح الزائر ( مِصْباحُ الزّائر، که به معنای چراغ زائر کتابیست که به زبان عربی و در بیان آداب سفر و همچنین زیارت معصومان، فرزندان آنها و دیگر بزرگان دینی نوشته شده است. )
...
[مشاهده متن کامل]

جمال الاسبوع ( جَمالُ الأُسْبوع بِکَمالِ العَمَلِ الْمَْشروع، که به معنای زیبایی هفته با کامل کردن� و انجام دادن اعمال مشروع محقق می شود، کتابیست که به زبان عربی در موضوع ادعیه و اعمال هر هفته نوشته شده است )
اقبال الاعمال ( الإقبالُ بالأعمالِ الحَسَنَةِ فیما یعمَلُ مَرَّةً فی السَّنَةِ، که به معنای روی آوردن به اعمال نیک درباره اعمالی که در سال، یک بار انجام می شوند، کتابیست که به زبان عربی در موضوع ادعیه و اعمال سال ( قمری ) نگاشته شده است در ضمن این کتاب، معروف به اقبال الاعمال است )
لغات:
مصباح:چراغ
الزائر:زیارت کننده
جمال: زیبایی
الأُسْبوع: هفته
نکته: برای یادسپاری آسانتر این کتاب های سید بن طاووس می توان با کلمات بازی کرد و داستان ساخت مثلاً داشتن طاووس نشانه اقبال دنیا به انسان است که قادر به تهیه آن شده است البته این اقبالی سال یکبار به سراغ انسان می آید طاووس جمال دارد و جمال به زندگی خریداران آن می دهد و حداقل هر هفته انسان طالب زیبایی است. طاووس مثل چراغ که خانه را روشن می کند می تواند نوربخش خانه دل زیارت کنندگان آن باشد.

بپرس