مصباح یزدی محمدتقی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] محمد تقی مصباح یزدی مجتهد و استاد فلسفه اسلامی در سال 1313 هجری شمسی در شهر یزد دیده به جهان گشود. وی تحصیلات مقدماتی حوزوی را در یزد به پایان رساند و برای تحصیلات تکمیلی علوم اسلامی عازم نجف شد ولی به علت مشکلات فراوان مالی، بعد از یک سال برای ادامه ی تحصیل به قم هجرت کرد.
از سال 1331 تا سال 1339 هجری شمسی در دروس امام خمینی «قدس سره» شرکت نموده و در همین زمان، در درس تفسیر قرآن، شفای ابن سینا و اسفار ملاصدرا از وجود علامه طباطبایی «رحمه الله» کسب فیض کرد. وی حدود پانزده سال در درس فقه آیت الله بهجت «مدظله العالی» شرکت داشت. بعد از آن که دوره ی درسی ایشان با حضرت امام (به علت تبعید امام خمینی) قطع شد، به تحقیق در مباحث اجتماعی اسلام از جمله بحث جهاد، قضا و حکومت اسلامی پرداخت. وی در مقابله با رژیم سفاک پهلوی نیز حضوری فعال داشت که از آن جمله، همکاری با شهید دکتر بهشتی، شهید باهنر و آیت الله رفسنجانی است و در این بین، در انتشار دو نشریه با نام های «بعثت» و «انتقام» نقش داشت که تمام امور انتشاراتی اثر دوم نیز بر عهده ی ایشان بود. سپس در اداره ی مدرسه ی حقانی به همراه آیت الله جنتی، شهید بهشتی و شهید قدوسی فعالیت داشت و حدود ده سال در آن مکان به تدریس فلسفه و علوم قرآنی پرداخت. از آن پس، قبل و بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی با حمایت و ترغیب امام خمینی «قدس سره» چندین دانشگاه، مدرسه و مؤسسه را راه اندازی کرد که از مهم ترین آنها می توان بخش آموزش مؤسسه ی در راه حق، دفتر همکاری حوزه و دانشگاه و بنیاد فرهنگی باقرالعلوم را نام برد.
آیت الله مصباح هم اکنون ریاست مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی «رضوان الله علیه» را از جانب مقام معظم رهبری بر عهده دارد. معظم له در سال 1369 از استان خوزستان و اخیرا نیز از استان تهران به نمایندگی مجلس خبرگان برگزیده شده است. ایشان دارای تألیفات و آثار متعددی در زمینه های فلسفه ی اسلامی، الهیات، اخلاق و عقاید می باشد.
پندهای امام صادق(ع) به ره جویان صادق
دومین یادنامه علامه طباطبائی
بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار (علیهم السلام)

دانشنامه آزاد فارسی

مِصباح یزدی، محمدتقی (یزد ۱۳۱۳ش)
مِصباح یزدی، محمدتقی
استاد فلسفه و کلام و روحانی ایرانی، عضو مجلس خبرگان رهبری. تحصیلات مقدماتی را در یزد به پایان برد و برای تحصیلات تکمیلی علوم اسلامی عازم حوزۀ علمیۀ نجف شد ولی به علت مشکلات مالی بعد از یک سال به قم بازگشت. از ۱۳۳۱ تا ۱۳۳۹ش در دروس امام خمینی (ره) و علامه طباطبایی شرکت کرد و به فلسفۀ اسلامی علاقمند و مسلط شد. ۱۵ سال نیز در درس فقه آیت الله بهجت حضور یافت. وی در مدرسۀ علمیه حقانی به همراه آیت الله قدوسی و آیت الله دکتر بهشتی همکاری و تدریس داشت و برخی کارهای فرهنگی را نیز عهده دار بود. وی که از چهره های سرشناس حوزۀ علمیۀ قم محسوب می شود، نمایندگی سه دوره مجلس خبرگان رهبری را برعهده داشته و رئیس و مؤسس مرکزی به نام مؤسسۀ آموزشی و پژوهشی امام خمینی است که تربیت طلاب دینی را برعهده دارد. وی با تفاسیر و اظهار نظر در مسائل سیاسی ایران پس از انقلاب اسلامی، در جریان تحولات آن تأثیرگذار بوده است. مصباح یزدی صاحب تألیفات متعددی در عرصۀ اخلاق و فلسفۀ اسلامی، کلام و مسائل معاصر دینی است. از آثارش: مجموعۀ معارف قرآن؛ تعلیقه به زبان عربی بر نهایة الحکمة، اثر علامه طباطبایی؛ آموزش فلسفه (۲ جلد)؛ دروس فلسفه اخلاق؛ اخلاق در قرآن (۲ جلد)؛ ترجمۀ بخش هایی از تفسیر المیزان؛ آموزش عقاید (۳ جلد)؛ حکومت اسلامی و ولایت فقیه؛ خودشناسی برای خودسازی؛ خداشناسی؛ راهنماشناسی؛ جامعه و تاریخ از دیدگاه قرآن؛ نقدی فشرده بر اصول مارکسیسم؛ شرح بر شفای ابن سینا؛ و معارف قرآن.

پیشنهاد کاربران

بپرس