معماری بافت قدیم بوشهر

دانشنامه عمومی

بافت قدیم بوشهر، از دید مکانی و جغرافیایی در نوک شمالی شبه جزیره بوشهر تولد، رشد و گسترش یافته است.
بافت قدیم بوشهر، از دید مکانی و جغرافیایی در نوک شمالی شبه جزیره بوشهر تولد، رشد و گسترش یافته است؛ و از سه جهت شمال، شرق و غرب همسایه دریا و از جنوب به بافت جدید ( یا اختلاطی از بافت قدیم و جدید ) محدود می گردد. چهار محله پیکره و هویت بافت را شکل داده اند: محله بهبهانی، شنبدی، دهدشتی و محله کوتی که در این نوع محله بندی عامل "قومیت " نقش اصلی را ایفاء نموده است. بجز بافت مسکونی، در گذشته بافت تجاری آن نیز حائز اهمیت ویژه بوده که هم اکنون بخش عمده آن فاقد وجود عینی کالبدی و فعالیت و به صورت متروکه در لابه لای بافت یافت می شود.
به طور کلی تا حدود سال ۱۳۳۵، بندر بوشهر منحصر به محدوده بافت قدیم و مهم ترین و بیشترین کارکردهای شهری در جهت تضمین حیات ساکنین، در آنجا متمرکز بوده، ولی در پی تقلید، تغییر و تحولات شهرسازی، بافت ارگانیک شهر دچار ضربه های شدید کالبدی، اقتصادی و عملکردی گردید که برجسته ترین شهود آن کشیدن خیابان انقلاب ( ششم بهمن سابق ) از وسط بافت و تقسیم آن به دو تکه شرقی و غربی می باشد. بافت قدیم بوشهر، با توجه به نحوه استقرار و عناصر خاص خود، با بافت دیگر بنادر ساحلی متفاوت بوده دارای بافتی متراکم است که ویژگی های منحصربفردی دارد.
مهمترین عوامل مؤثر درشکل گیری بافت قدیم را می توان:
«اقلیم»، «شکل زمین» و «وضعیت امنیتی» نام برد.
بوشهر در بیشتر ایام سال آب و هوای گرم و مرطوب دارد و رطوبت بیش از حد و گرمای طاقت فرسایش باعث شده تا بافت قدیم در جدال با این ویژگی و برای کاهش اثرات آن ساخته شود. به همین دلیل کوچه های بافت قدیم بسیار باریک و ساختمان های دو طرف کوچه ها بسیار بلند است. این بلندی باعث شده که کوچه ها همواره سایه داشته باشند و نور خورشید مستقیماً به آن ها نتابد. از سوی دیگر باریک بودن کوچه ها باعث می شود که هوا در آن ها جریان پیدا کند و رطوبت به حداقل برسد.
بستری که بافت قدیم بوشهر بر آن سربرآورد به لحاظ پستی و بلندی یکسان نیست. قسمت شرقی این بندر از قسمت غربی بلندتر است. در ساخت خانه ها به این نکته توجه وافرشده چراکه علی رغم این پستی و بلندی، پشت بامها عموماً در یک سطح قرار دارند. این اتفاق باعث شده که ساختمان ها به شکل پلکانی و براساس شکل واقعی زمین ساخته نشود و اهمیت این موضوع در آن است که اگر این اتفاق رخ می داد گرمای زیادی جذب بافت می شد و سایه اندازی روی ساختمان ها کمتر رخ می داد.
عکس معماری بافت قدیم بوشهر
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس