منار الهدی فی بیان الوقف و الابتدا و معه المقصد لتلخیص ما فی المرشد

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] منار الهدی فی بیان الوقف و الابتداء نوشته احمد بن محمد بن عبدالکریم الأشمونی الشافعی از علمای قرن یازدهم هجری و به زبان عربی است.
موضوع این اثر یکی از علوم قرائت یعنی همان علم وقف و ابتداء است. نویسنده ابتدا به معرفی پیشوایان معروف این علم پرداخته و پس از آن به تعریف واژگان وقف و ابتداء و نیز بیان انواع و اقسام پنج گانه وقف یعنی وقف تام،قبیح، کافی، حسن و متردّد بین این اقسام، بیان مراتب تام و اتم، کافی و أکفی، حسن و أحسن،صالح و أصلح و قبیح و اقبح در وقف، بیان برخی تنبیهات دربارۀ لزوم پیروی از رسم الخط مصحف عثمانی، کراهت کسب درآمد توسط قرائت قرآن، توقیفی بودن ترتیب سور و آیات و نیز نامگذاری سور و عدد آنها،ثواب قاری قرآن،چگونگی قرائت پیامبر اکرم صلی اللّه علیه و آله و سلم، بیان اختلاف دیدگاهها در جزء سوره بودن «بسمله» و در پایان به بیان موارد وقف و ابتداء در تک تک سور قرآنی می پردازد.
در ذیل این اثر، خلاصه ای از کتاب «المرشد فی الوقف و الابتداء» نوشته علامه ابومحمد الحسن بن علی بن سعید العمانی، که توسط شیخ الاسلام زکریا بن محمد الانصاری متوفای 926 هجری قمری تهیه و به «المقصد لتلخیص ما فی المرشد» نامگذاری شده است، آمده است.
تعلیقات شریف ابوالعلاء العدوی بر کتاب «منار الهدی» نیز در پاورقی کتاب آمده است.
کتاب دارای یک مقدمه از محقق کتاب آقای شریف ابوالعلاء العدوی، معرفی اجمالی نویسندۀ اثر، خطبۀ کتاب،چند فائده،چند تنبیه و بیان موارد وقف و ابتداء در سوره های قرآن کریم از «فاتحة الکتاب» تا سورۀ «الناس» می باشد.

پیشنهاد کاربران

بپرس