منوچهر اقبال

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] «منوچهر اقبال» فرزند «میرزا ابوتراب» ملقب به «مقبل السلطنه» از رجال و ملاکین خراسان بود، که از رجال سیاسی نامدار در عصر پهلوی گشت. او در یک دوره از مجلس وکالت کاشمر را به عهده گرفت، سپس عهده دار پست های وزارت بهداری، وزارت فرهنگ، وزارت کشور و وزارت دربار گشت. و پس از این مقام ها به نخست وزیری رسید اما پس از سه سال و نیم دولت وی سقوط کرد و سرانجام در چهارم آذر ماه ۱۳۵۶ش. در سن ۶۸ سالگی درگذشت.
منوچهر اقبال در ۲۴ مهر ۱۲۸۸ش. در «مشهد» به دنیا آمد. او تحصیلات ابتدایی اش را در همان جا به پایان برد. پدرش که عضو مجلس مؤسسان اول بود، او را به تهران آورد. وی در مدرسه «ثروت» و «دارالفنون» موفق به اخذ دیپلم شد و در سال ۱۳۰۵ش. برای تکمیل تحصیلات خود در «مونپلیه فرانسه» مشغول تحصیل شد و سپس به پاریس رفت و در دانشکده پزشکی با درجه ممتاز تحصیلات خود را به پایان برد. در سال ۱۳۱۲ش. پس از ازدواج با یک زن فرانسوی به ایران بازگشت. در ایران نشان درجه ۲ علمی را از وزارت فرهنگ دریافت کرد. او در همان سال وارد خدمت وظیفه شد و در بیمارستان لشگر مسؤول بخش امراض داخلی شد. در همین زمان اولین برخورد شاه با او اتفاق افتاد. شاه که دچار زنبور گزیدگی شده بود، توسط دکتر اقبال معالجه شد و دکتر اقبال را مورد لطف شاهانه خود قرار داد و دستور داد که شغل آبرومندی به او بدهند. او بعد از اتمام خدمت به عنوان رئیس بهداری مشهد مشغول به کار شد.
مسیر پیشرفت
دکتر اقبال خیلی زود و زیرکانه راه ترقی را طی کرد. «احمد قوام» در مرحله اول حرکت سریع او، نقش مهمی داشت. قوام در هنگام استانداریش در مشهد اقبال را جزء نزدیکان خود قرار داد. همزمان نیز به پاس نزدیکی روز افزون به خواهر شاه به معاونت وزارت فرهنگ رسید.
← وزارت بهداری
دکتر اقبال برنامه کابینه خود را در ۲۵ فروردین ۱۳۳۶ش. در مجلس شورای ملی اینگونه اعلام کرد: ۱. ادامه سیاست خارجی کابینه علا؛ ۲. تحکیم پیمان بغداد؛ ۳. ادامه مبارزه با کشت خشخاش؛ ۴. تقسیم املاک سلطنتی. کابینه اقبال طولانی ترین دولت بعد از شهریور ۱۳۲۰ش. بود و طی سه سال و نیم متمایل به سیاست انگلیسی ها پیش رفت. او حکومت نظامی را لغو کرد؛ اما به جای آن «سازمان پلیس سیاسی» را تشکیل داد. او تشکیل این سازمان را از افتخارات خود دانست و در مورد آن گفت: امنیت چنان برقرار است که نیازی به حکومت نظامی نیست. اقدام دیگر او انعقاد قراردادی با شرکت نفت ایتالیایی به نسبت ۲۵ به ۷۵ به سود ایران بود که تبلیغات زیادی را برای رژیم فراهم آورد.
سازمان اطلاعات و امنیت کشور
...

پیشنهاد کاربران

بپرس