مهایات

لغت نامه دهخدا

مهایات. [ م ُ ] ( ع اِمص ) مهایاة. کاری که بر آن آمادگی و موافقت و سازواری کنند. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). || ( اصطلاح فقه ) تقسیم منافع مال مشترک است طبق اجزاء آن یا برحسب زمان. با تقاضای مهایاة از طرف یک یا چند نفر از شرکاء، دیگران را به قبول آن ملزم قرار نمی دهند و فقط با تراضی تمام شرکاء ممکن است آن را صورت خارجی بخشید. ( از یادداشت های لغت نامه ). تقسیم منافع متعاقباً و متناوباً. ( از تعریفات جرجانی ).

مهایاة. [ م ُ ] ( ع مص ) مهایات. مهایاءة. رجوع به مهایاءة شود.

فرهنگ فارسی

مهایاه ٠ کاری که بر آن آمادگی و موافقت و سازواری کنند ٠

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قسمت منافع مال مشترک به حسب اجزاء را مهایات گویند.
مهایات یا مهایأة با همزه و بدون آن در لغت به معنی توافق و موافقت است، چنان که گفته می شود: «تهایؤوا علی کذا» یعنی توافق و اجتماع کردند.
«والمهایأة الامر المتهایؤ علیه» یعنی کاری که بر آن موافقت و سازش و آمادگی نمایند.
معنای اصطلاحی مهایات
و در اصطلاح غرض قسمت منافع مال مشترک است به حسب اجزاء؛ مانند تقسیم منافع یک خانه دو طبقه ای که مشترک بین دو نفر باشد بدین ترتیب که یکی از دو شریک از طبقه بالا و دیگری از طبقه پایین استفاده نماید.
یا به حسب زمان. مثل این که توافق کنند که منافع خانه مشترک یک سال متعلق به یک شریک و یک سال از آن دیگری باشد.

پیشنهاد کاربران

دوستان توضیح دادند و از ذکر مکررات خودداری می شود تقسیم منافع مال مشترک. بنده چند نکته مهمی را در باره مهایات عرض می کنم. نکته اول اینکه؛ در کشورهای اروپایی نهادی وجود دارد به نام تایم شیرینگ به نظر حقیر نهاد مهایات را می توان شبیه تایم شیرینگ دانست. برخی از کشورها گویا ترکیه و بسیاری از کشورهای اروپایی از نهاد تایم شیرینگ استفاده های زیادی می کنند آنها، تعداد زیادی در هتل ها و بناهای تفریحی شریک می شوند، بناهای مذکور را برمبنای زمان تقسیم می کنند مثلاً سالی سهم یک سهامدار ممکن است سالی دو هفته باشد. آیا اینکه می توان این نهاد را در ایران نیز اعمال نمود جای تامل است.
...
[مشاهده متن کامل]

نکته دیگری که در این باره وجود دارد این است که تقسیم به زمان در نظام حقوقی ما الزام آور نیست بنا به نظر اکثر فقها. شاید این بزرگترین مانع استفاده از نهاد مهایات باشد. البته شاید بتوان مهایات را با وجه ملزمی، الزام آور نمود.

مُهایات
تقسیم منافع مشترک مال مشاع را گویند که بر دو قسم است،
۱_تقسیم به زمان انتفاع مانند اینکه مدتی ملک در اختیار شریک اول و مدتی دیگر در اختیار شریک دوم باشد.
۲_تقسیم به اجزاء مانند اینکه طبقه اول را یک شریک و طبقه دوم را شریک دیگر استفاده کند.
...
[مشاهده متن کامل]

مهایات تنها در اموالی ممکن است که با انتفاع از بین نمی روند.

تقسیم منافع بین شرکای عین
تقسیم منافع مال مشاع که بر دو قسم است: تقسیم به زمان انتفاع، تقسیم به اجزاء
تقسیم منافع مال مشترک به حسب اجزاء
تقسیم حق استفاده

بپرس