مهج الدعوات و منهج العبادات

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] سید علی بن طاووس حسینی حلی، متوفی 664 هجری.
این کتاب، از آخرین تألیفات سید است که در سال 662 هجری، یعنی دو سال قبل از وفات تألیف کرده است. ابن طاووس کتاب مهج الدعوات را فصل بندی نکرده است.
فرهنگ دعا در دین مقدس اسلام جایگاه ویژه ای دارد. این مطلب با سیری در موضوع کتب تألیف شده در تاریخ اسلام و نسبت تعداد کتاب های ادعیه به بقیه موضوعات کاملا مشهود است.
به لحاظ اهمیت فراوانی که ائمه اطهار علیهم السلام برای دعا و نقش آن در زندگی انسان قائل بوده اند، علمای بزرگوار علاوه بر توجه خاص به این موضوع، برای گسترش این فرهنگ پربار تلاش فراوانی کرده اند. عالمانی مانند رضی الدین سید ابن طاووس که از وجیه ترین علمای تشیع هستند اکثر تألیفات خود را به ادعیه اختصاص داده اند. سید، خود نقل می کند که در کتابخانه شخصی اش بیش از هفتاد جلد کتاب دعا از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و ائمه علیهم السلام وجود دارد و کتاب هایی مانند مهج الدعوات را از آنها تهیه کرده است.
ابن طاووس در این کتاب، تنها ادعیه مطلقه را نقل کرده که اختصاص به زمانی خاص یا مکانی خاص ندارند. برخلاف کتبی مانند جمال الأسبوع و الاقبال که نظر به زمان و مکان های خاص داشتند.
سید در هر موضوع از پیامبر صلی اللّه علیه و آله شروع کرده و به امام زمان عجل الله تعالی فرجه ختم نموده و پس از آن از غیر ائمه علیهم السلام هم مواردی نقل می کند.
ابتدای کتاب، احراز وارده از معصومین علیهم السلام است و بعد از آن ادعیه و احراز هر یک از ائمه به صورت مفصل ذکر شده است. سپس ادعیه پیامبران گذشته به ترتیب آمده است.
سید در جای جای این کتاب شریف ادعیه و احرازی از خود با عنوان «دعاء ورد علی خاطری» نقل نموده است. همچنین دعاهایی به عنوان ادعیه متفرقه از کتب مختلف آورده است.

[ویکی نور] «مهج الدعوات و منهج العبادات»، به زبان عربی، تألیف سید علی بن طاووس حسینی حلی، متوفای 664ق، در موضوع ادعیه و احراز است.
این کتاب، از آخرین تألیفات سید است که آن را در سال 662ق؛ یعنی دو سال قبل از وفات تألیف کرده است.
کتاب، فاقد فصل بندی و باب بندی است.
سید رضی الدین بن طاووس، که قصدش تنها تهیه کتابی در ادعیه بوده، تمام سندهای ادعیه و روایات را حذف کرده و تنها به ذکر نام راوی از امام(ع) اکتفا نموده است، البته در بسیاری از موارد نام مأخذ دعا را هم آورده است.
ابن طاووس، در این کتاب، تنها ادعیه مطلقه را نقل کرده که اختصاص به زمانی خاص یا مکانی خاص ندارند؛ بر خلاف کتبی مانند«جمال الأسبوع» و«الإقبال» که نظر به زمان ها و مکان های خاص دارند.

[ویکی فقه] مهج الدعوات و منهج العبادات (کتاب). «مهج الدعوات و منهج العبادات » تالیف سید علی بن طاوس حسینی حلی ، متوفای ۶۶۴ هجری است.
ادعیه و احرا این کتاب، از آخرین تالیفات سید است که در سال ۶۶۲ هجری، یعنی دو سال قبل از وفات تالیف کرده است. ابن طاوس کتاب مهج الدعوات را فصل بندی نکرده است.
انگیزه تالیف
فرهنگ دعا در دین مقدس اسلام جایگاه ویژه ای دارد. این مطلب با سیری در موضوع کتب تالیف شده در تاریخ اسلام و نسبت تعداد کتاب های ادعیه به بقیه موضوعات کاملا مشهود است.به لحاظ اهمیت فراوانی که ائمه علیهم السّلام برای دعا و نقش آن در زندگی انسان قائل بوده اند، علمای بزرگوار علاوه بر توجه خاص به این موضوع، برای گسترش این فرهنگ پر بار تلاش فراوانی کرده اند. عالمانی مانند رضی الدین سید بن طاوس که از وجیه ترین علمای تشیع هستند اکثر تالیفات خود را به ادعیه اختصاص داده اند.سید، خود نقل می کند که در کتابخانه شخصی اش بیش از هفتاد جلد کتاب دعا از پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم و ائمه علیهم السّلام وجود دارد و کتاب هایی مانند مهج الدعوات را از آنها تهیه کرده است.ابن طاوس در این کتاب، تنها ادعیه مطلقه را نقل کرده که اختصاص به زمانی خاص یا مکانی خاص ندارند. بر خلاف کتبی مانند جمال الاسبوع و الاقبال که نظر به زمان و مکان های خاص داشتند.
ترتیب مطالب
سید در هر موضوع، از پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم شروع کرده و به امام زمان عجل الله تعالی فرجه ختم نموده و پس از آن از غیر ائمه علیهم السّلام هم مواردی نقل می کند.ابتدای کتاب، احراز وارده از معصومین علیهم السّلام است و بعد از آن، ادعیه و احراز هر یک از ائمه به صورت مفصل ذکر شده است. سپس ادعیه پیامبران گذشته به ترتیب آمده است. سید در جای جای این کتاب شریف ادعیه و احرازی از خود با عنوان «دعاء ورد علی خاطری» نقل نموده است. همچنین دعاهایی به عنوان ادعیه متفرقه از کتب مختلف آورده است.در پایان کتاب نیز، چند فصل پیرامون اوقات استجابت دعا و صفات داعی و... حسن ختام کتاب گشته. سید رضی الدین بن طاوس، که قصدش تنها تهیه کتابی در ادعیه بوده، تمام سندهای ادعیه و روایات را حذف کرده و تنها به ذکر نام راوی از امام علیه السّلام اکتفا نموده است. البته در بسیاری موارد نام ماخذ دعا را هم آورده.
ترجمه
...

[ویکی شیعه] مهج الدعوات و منهج العبادات (کتاب). مُهَجُ الدّعَوات وَ مَنهَجُ العِبادات‏ کتابی در دعا و حرز، تألیف سید بن طاووس (متوفای ۶۶۴ ق) . او در این کتاب، نقل ادعیه و حرزها را از پیامبر اکرم(ص) شروع کرده و به امام زمان (عج) ختم نموده و پس از آن، از غیر ائمه(ع) هم مواردی را نقل کرده است. مهج الدعوات همواره مورد اعتنا و اعتماد علمای شیعه بوده است.
سید رضی الدین، علی بن موسی بن جعفر بن طاووس، از نوادگان امام حسن مجتبی(ع) و امام سجاد(ع) از عالمان شیعه و نویسنده کتاب هایی چون المهمات و التتمات، کشف المحجة لثمرة المهجة، مصباح الزائر و جناح المسافر، اللهوف علی قتلی الطفوف. وی استاد علامه حلی و پدر او (شیخ یوسف سدیدالدین) و دیگران است.
از تألیفات مهم سید ابن طاووس ، کتاب «مهج الدعوات و منهج العبادات‏» است. این کتاب مشتمل بر موضوعاتی همچون دعاها، حرزها، قنوت ها و تعقیبات نماز است.

پیشنهاد کاربران

معانی کلمات کتاب سید بن طاووس به نام، مُهَجَ الدَّعوات و مَنهَجُ العبادات:
مهج جمع مَهجَه، مهجه:روح، خون دل.
دعوات جمع دعا.
منهج:نهج، راه، راه راست.
عبادات جمع عبادت
لذا معنی تحت لفظی کتاب می شود: روح دعاها و راه عبادت ها.
مُهَجَ الدَّعوات و مَنهَجُ العبادات، کتابی در زمینه ادعیه نوشته سید بن طاووس است. سید درباره این کتاب می گوید:من در اوقاتی که به مداومت و مواظبت دعاها، انواع ریاضات بر خود قرار داده بودم از جمله حرزها،
...
[مشاهده متن کامل]
قنوت ها، حجاب ها و دعاهای دیگر که از حضرت پیامبر و ائمه اثناعشر به سندهای معتبر روایت شده بود و همچنین از جمله مناجات ها و دعاهای متفرّقه در کتاب ها قدری را که نخبه و خلاصه آنها بود و کمال اعتماد بر آن داشتم، نقل نمودم و چون این قدر منتخب، همگی در رساله ها و کاغذهای متعدد نقل شده بود و پراکنده بودند و کسانی که جویای آنها هستند را چندان سود و بهره ای به آسانی حاصل و میسّر نمی شود، به خواست و یاری خدای تعالی همه آنها را در رساله ای جمع نمایم ؛ زیرا هرگاه همگی در کتابی مجتمع و محفوظ باشند، از برای راغبانش سودمند و بهتر خواهد بود و دسترسی به آن آسان تر و نیکوتر. و چون دعاهای انتخاب شده و جمع شده در این رساله به منزله حیات و روح نسبت به سایر دعاها و به منزله راه راست برای جویندگان دعا است، این رساله را به �مهج الدّعوات و منهج العبادات� نامیدم.

بپرس