موزه تاریخ طبیعی دانشگاه شیراز

پیشنهاد کاربران

موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز.
به منظور بالا بردن سطح دانش عمومی درباره جهان آفرینش و شناخت ارزش وجودی جانوران، گیاهان، کانیها و فسیلها در زندگی انسان و محیط زیست او و پی بردن به قدرت پروردگار و کمک به آموزش بهتر علوم جانورشناسی، گیاه شناسی، زمین شناسی و نیز جبران کمبود آزمایشگاههای مجهز مربوط به علوم فوق و انجام قسمتی از رسالتی که یک دانشگاه پیشرفته از نظر آموزش و پژوهش بعهده دارد موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز در سال 1353 برپایه موازین علمی و فنی تأسیس شد. موزه تاریخ طبیعی دانشگاه شیراز در برگیرنده نمونه های انواع جانواران گیاهان، کانیها، سنگها و فسیلها بعنوان یک مرکز علمی در درجه اول در خدمت آموزش و پژوهش کشور قرار گرفت و در ثانی بعنوان مرجعی برای مراجعه و مطالعه علاقمندان به علوم طبیعی و دانشمندان و دانش پژوهان داخلی و خارجی مورد استفاده واقع شد.
...
[مشاهده متن کامل]

موزه در ابتدا با انتقال مجموعه شخصی آقای دکتر صدرالدین شریفی در سال 1353 در خیابان پوستچی افتتاح و در سال 1359 به محل فعلی ( واقع در بلوار مدرس خیابان کوی آزادگان ) منتقل گردید. این بنا در اراضی ده هکتاری موقوفه صاحبدیوانی معروف به شاهیجان واقع در بلوار مدرس خیابان کوی آزادگان بنا شده است.
با توجه به این که در ابتدا هدف ایجاد مجتمع ده گانه موزه های دانشگاه شیراز بوده است، در سال 1366 موزه تکنولوژی و در سال 1377 موزه آناتومی افتتاح گردید.
در سال 1378 به همت معاون پژوهشی دانشگاه این دو موزه ( تکنولوژی و آناتومی ) بنحو جالبی تکمیل و در سال 1380 موزههای تمبر، سکه، اسکناس و اسباب بازیهای فکری و سرگرم کننده کودکان و نوجوانان نیز به آن افزوده گشت و با حضور هیئت رئیسه دانشگاه و توسط استاندار فارس افتتاح گردید. در حال حاضر امکانات موجود شامل مجموعه هایی از جانوران، گیاهان و سنگها و فسیلهایی است که در ساختمان فعلی موزه نگهداری میشود.

موزه تاریخ طبیعی
این موزه شامل بخشهای جانوران، علوم گیاهی ( هرباریوم ) ، زیستگاهها ( اکولوژی ) ، سنگها و کانیها است که همگی با دیدگاه علمی در این قسمت به نمایش گذاشته شده است.
موزه آناتومی
موزه آناتومی با دیدی تخصصی و برداشتن گامهای موثر در جهت غنی تر کردن جنبه آموزشی و پژوهشی اهداف خود مجموعهای از نمونههای اسکلتی و آناتومیک را جمعآوری کرده که از جمله نمونههای ارزنده این مجموعه اسکلت بازسازی شده نهنگ گوژپشت و نمونههای جنینی رنگ آمیزی شده با تکنیک آلیزارین میباشد. در این موزه اسکلت های مختلف مهره دارانی از قبیل ماهیها، دوزیستان ( قورباغه ) ، خزندگان ( مار، لاکپشت، آفتاب پرست ) ، پرندگان ( عقاب و لاشخور ) و پستانداران از جمله اسکلت های شیر، خرس، میمون، گوساله، شتر، گوزن، اسب و انسان را میتوان ملاحظه کرد که در خدمت آموزش بهینه دانشجویان علوم طبیعی و مخصوصا دانشجویان رشته پزشکی و دامپزشکی خواهد بود. از ویژگیهای ارزشمند این موزه توانمندی آن در اجرای طرحهایی برای آموزش پیشرفته علم تشریح و آناتومی و ارائه راهکار و تولید نمونههای با ارزش در این راستا میباشد. به منظور پربارتر کردن جنبههای آموزشی این موزه، مولاژهای متنوعی که اعضای مختلف بدن انسان و حواس پنجگانه آن را نشان میدهد تهیه شده است و اساتید و دبیران میتوانندبراحتی قسمتهای مختلف بدن را بطور جداگانه برای دانشجویان و دانش آموزان توضیح دهد. مجموعه مولاژهای مراحل رشد جنین انسان از یک ماهگی تا نه ماهگی و جنینهای دوقلو و نیز نحوه ارتباط جنین با جفت و بدن مادر از قسمتهای آموزنده و بسیار جالب این موزه میباشد.
از نمونه های کم نظیر، جذاب و دیدنی، عجیب الخلقه هایی از قبیل جنین دوقلوی پسر از سینه به هم چسبیده، بزغاله دو سر، مرغ چهار پا، گوساله دو سر، بره هشت پا و قوش چهار شاخ را میتوان نام برد. از نمونه های بسیار کم نظیر و جالب نقش برجسته سیاه خان لپویی – مردی با قد 256 سانتی متر - میباشد که نمودی از بیماری غول آسایی یا ژیگانتیسم انسان را نشان میدهد.

موزه تکنولوژی یا فناوری
این موزه در یکی از سالنهای موزه تاریخ طبیعی در 1364 تاسیس شد اما گسترش چندانی نیافت تا اینکه در سال تحصیلی 1378 - 1379 با توجه خاص معاونت محترم پژوهشی انشگاه تعداد زیادی ویترین مناسب و زیبا برای آن ساخته شد و اختراعات و مصنوعات بشری به تناسب موضوع و همگن بودن نمونهها شامل وسایل، ابزار، دستگاههای از رده خارج ولی سالم از واحدهای مختلف دانشگاه، ادارات فنی و کارخانجات، منازل و انبارها جمعآوری و در ویترینهای مختلف قرار داده شده است و هم اینک برای بازدید علاقمندان آماده است تا با برقراری یک رابطه منطقی بین وسائل و ابزار آلات مربوط به علوم مختلف بخصوص فیزیک، شیمی، برق و الکترونیک و… دانش آموزان و دانشجویان و دیگر علاقهمندان را به سیر تکاملی فنآوری و موضوعات مختلف علوم آشنا و آنان را نسبت به اختراع، نوآوری، ابتکار و پژوهش علاقهمند و آماده سازد. این موزه در حال حاضر وسایل مربوط به اندازه گیری زمان، حرارت، رطوبت، فاصله و انواع چراغها، ساعتها، اتوهای قدیمی، دوربینها، وسایل حسابداری، دستگاههای صوتی و تصویری، ماشینهای تحریر، چرخهای خیاطی و دستگاههای فیزیکی مربوط به عدسیها، وسایل طبی و شیمیایی ابزار الکترونیکی و بسیاری دستگاههای دیگر را جمعآوری کرده و میتواند در ایجاد توسعه فکری و خط دادن به صنعتگران، مبتکرین و مخترعین جوان کمک موثری بنماید. طبق اظهار دکتر مصطفی معین وزیر محترم علوم، تحقیقات و فنآوری این موزه اولین موزه تکنولوژی و فنآوری در ایران میباشد.
موزه هرباریوم یا گیاهشناسی
گیاهان نیز سرمایههای ملی کشور محسوب میشوند و چه بسا نمونههای نادر، کمیاب و با اهمیت نابود شدهاند بنابراین بخش هرباریوم موزه سعی در جمعآوری کلیه نمونههای مختلف گیاهی ایران را داشته است که پس از جمعآوری و شناسایی طبقهبندی گردیدهاند. علاوه بر این جهت معرفی هر چه بیشتر تنوع گیاهی، تابلوهای آموز . . .

بپرس