مولد الکتریکی

دانشنامه عمومی

در تولید انرژی الکتریکی، مولد الکتریکی یا ژنراتور برق ( به انگلیسی: Electric Generator ) به ماشینی گفته می شود که از طریق القای الکترومغناطیسی انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. تأمین کنندهٔ انرژی مکانیکی ممکن است توربین گاز، توربین بخار، توربین آبی، توربین بادی یا یک موتور درون سوز باشد.
تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی به وسیله موتور الکتریکی صورت می گیرد. موتورها و مولدهای الکتریکی از جهات مختلفی دارای شباهت های زیادی با یکدیگر هستند.
قبل از اینکه رابطه بین الکتریسیته و مغناطیس کشف شود مولدهای الکترواستاتیکی کشف شدند که از اصول الکترواستاتیک برای تأمین انرژی الکتریکی استفاده می کردند. این مولدها توان را در ولتاژ بسیار بالا و جریان الکتریکی اندک تولید می کردند. این ماشین ها از یکی از این دو مکانیسم برای تأمین انرژی الکتریکی استفاده می کردند:
• القای الکترواستاتیک
• تولید برق بر اثر اصطکاک ( تریبوالکتریسیته ) به دلیل بهره وری پایین این مولدها و نیاز آن ها برای استفاده از عایق کاری پر هزینه به علت ولتاژ بالا این مولدها هرگز در کاربردهای عملی و برای تولید میزان قابل توجهی از انرژی الکتریکی مورد استفاده قرار نگرفتند. ماشین ویمس هورست ( Wimshurst ) و مولدهای وان دی گراف ( Van de Graaff ) مثال هایی از این مولدها هستند که هنوز مورد استفاده قرار می گیرند.
در سال های ۱۸۳۱–۱۸۳۲ مایکل فارادی اصول عملکرد مولدهای الکترومغناطیسی را کشف کرد. این اصل بعدها قانون فارادی نام گرفت که بر این نکته دلالت می کند که در دو سر هادی که به طور عمودی نسبت به یک میدان مغناطیسی حرکت کند پتانسیل الکتریکی ایجاد می شود. او همچنین اولین مولد الکترومغناطیسی را نیز ساخت که به آن صفحه فارادی گفته شد. این مولد یک مولد هم قطب بود که از یک صفحه مسی که بین دو آهن ربای نعل اسبی می چرخید تشکیل شده بود. این مولد قادر به ساخت میزان اندکی ولتاژ جریان مستقیم با یک جریان بالا بود.
البته این طراحی از جهات مختلفی کم بازده بود چرا که ولتاژ تنها در قسمت هایی از صفحه به وجود می آمد که زیر قطب ها قرار داشتند و جریان تولیدی به سرعت در دیگر قسمت های صفحه پخش می شد و این جریان جاری شده در صفحه موجب هدر رفتن انرژی به صورت گرما می شد. مولدهای هم قطب بعدی این مشکل را با استفاده از آهن رباهایی که تمام محیط صفحه را پوشش می دادند حل کردند به طوری که میدان در طول تمام صفحه به طور یک نواخت وجود داشته باشد.
عکس مولد الکتریکیعکس مولد الکتریکیعکس مولد الکتریکیعکس مولد الکتریکی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

مولد برق ≠ محرک برق ( موتور برق یا موتور برقی )
مولد برق یا در کلام عامه ژنراتور برق و موتور برق در واقع نیروی محرک را به نیروی برق تبدیل میکند.
موتور برق یا موتور برقی برعکس مولد برق عمل کرده و نیروی برق را به نیروی محرک تبدیل میکند. مثل موتور کولر
مولد الکتریکی
ژنراتور، دینام

بپرس