مکتب فیثاغوری

دانشنامه عمومی

مکتب فیثاغوری یا پیتاگوری گرایی یا فرقه فیثاغورث ( به انگلیسی: Pythagoreanism ) یکی از مکاتب فلسفی پیشاسقراطی بود که توسط فیثاغورس بنیان نهاده شد.
فیثاغورس از شاگردانش انجمنی در شهر کُرُتُن در جنوب ایتالیا تشکیل داد. او در آنجا نه تنها به آموزش ریاضیات می پرداخت؛ بلکه از ریاضیات نتایج فلسفی و عرفانی می گرفت. [ ۱]
باید دانست که پیروان فیثاغورس، تمام نظریاتشان را به «استاد» نسبت می دادند؛ بنابراین، مشخص نیست که چه اندازه از آیین فیثاغوری از خود فیثاغورس، و چه اندازهٔ آن از شاگردانش است. [ ۱]
فیثاغورس عموماً به عنوان کاشف قضیه فیثاغورس شناخته می شود، اما نقش او در ریاضیات بسی ژرف تر و برجسته تر است.
البته ریاضیات بسیار پیش تر از فیثاغورس نیز وجود داشته و زمان واحدی را نمی توان به عنوان آغاز ریاضی ذکر کرد؛ و نقش فیثاغورس تبیین اصول ریاضیات بود.
امروزه حتی تصور این موضوع که ریاضیات بدون استدلال چه وضع و حالی داشته است، دشوار است؛ اما باید دانست که قبل از فیثاغورس هیچ کس نظر روشنی دربارهٔ این موضوع نداشت که استدلال باید مبنی بر مفروضات باشد. به عبارتی استدلال، مسئلهٔ تعریف شده ای نبود.
در واقع می توان گفت بنا به قول مشهور، فیثاغورس نخستین کسی بود که روی این نکته اصرار ورزید که در هندسه باید ابتدا مفروضات را تعیین کرد و سپس از آن ها نتیجه گرفت.
مفروضات نیز عبارت بودند:
• «اصول موضوع»: حقایق بدیهی، خودبه خود لازم و بدون تعریف؛
• «اصول متعارفی»: حقایق تعریفی و قراردادی، حقایقی که با استفاده از اصول موضوع تعریف می شوند؛
• «قضایای از پیش اثبات شده»: هر قضیه ای که با استفاده از اصول موضوع و اصول متعارفی اثبات شود، خودش می تواند به عنوان یکی از مفروضات در استدلال های دیگر استفاده بشود.
اینکه فیثاغورس استدلال را وارد ریاضیات کرد، از مهم ترین حوادث علمی است و از این رو فیثاغورس را ابداعگر ریاضیات خوانده اند. [ ۱]
قبل از فیثاغورس، هندسه عبارت بود از مجموعهٔ قواعدی که ماحصل تجارب و ادراکات متفرق بوده اند؛ تجارب و قواعدی که هیچگونه ارتباطی با هم نداشتند؛ اما فیثاغورس از یک پایه جلو رفت و همچون یک زنجیره، قضایا را یکی پس از دیگری با استفاده از قضایای قبلی اثبات کرد؛ بنابراین مجموعهٔ قواعد متفرقه ریاضی را از تعداد بسیار کمی اصول نتیجه گرفت.
عکس مکتب فیثاغوریعکس مکتب فیثاغوریعکس مکتب فیثاغوریعکس مکتب فیثاغوریعکس مکتب فیثاغوریعکس مکتب فیثاغوری
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس