نبولایزر

دانشنامه عمومی

نبولایزر یا ریزپاش وسیله ای برای رساندن دارو به قسمت های مختلف دستگاه تنفس از طریق استنشاق می باشند، این درمان بخصوص در وضعیت هایی مانند برونشیت و آسم شدید بسیار مؤثر هستند و به دلیل سریع بودن تأثیر دارو و جلوگیری از تأثیر دارو بر بافتهای دیگر بدن بسیار مورد توجه می باشد و با توجه به نوع داروی مصرفی باعث بهبود تهویه، افزایش عملکرد ماهیچه های تنفسی، بهبود استقامت فعالیت های عمومی، جلوگیری از تجمع ترشحات ریوی، بهبود سرفه، پیشگیری از آتلکتازی، کاهش چسبندگی، کمک به بازگشت خون، کاهش درد و کاهش اسپاسم می شود. روش های دیگر استفاده از دارو مانند خوراکی و تزریقی برای مشکلات دستگاه تنفس کمتر مؤثر و مورد استفاده می باشند.
ریه ها مهمترین قسمت دستگاه تنفسی هستند که در عمل تبادل گازهای تنفسی جهت تأمین اکسیژن بافت های مختلف بدن و دفع دی اکسید کربن نقش دارند. برونش ها - برونشیول ها و آلوئول ها از اجزای مهم هر کدام از ریه ها محسوب می شوند که در یک بیماری تنفسی ممکن است درگیر شوند. گاهی ضایعه در بافت ریه یا عروق خونی آن ایجاد می گردد. بیماری های ریوی در هر سال بسیاری از افراد جامعه را مبتلا می کنند که باعث کاهش سطح عملکرد فرد در فعالیت های روزمره می گردند میزان اختلال در عملکرد تنفس در یک بیماری ریوی به نوع بیماری و وسعت آسیب وارده بستگی دارد. حدود ۱۰۰ میلیون نفر از مردم جهان از آسم، بیماری مزمن دستگاه تنفس رنج می برند. آسم سبب سرفه یا تنگی مجرای تنفسی می شود.
نبولایزرها به دو گروه کلی مکانیکال ( Homemade ، Soft mist inhaler و Human powered nebulizer ) و الکتریکال ( Vibrating mesh technology و اولتراسونیک ) تقسیم بندی می شوند.
• پنوماتیک ( فعال شده توسط هوای فشرده ) : جهت رساندن ذرات نبولایز شده دارو به برونش ها، باید این اجزاء به اندازه های حداقل ۵ تا ۱۰میکرون تبدیل شوند.
• تکنولوژی مش کپ ( Vibrating mesh technology ) : برای تأثیر بر برونشیول ها به اندازه ۲ تا ۶ میکرون کوچک شوند.
• اولتراسونیک ( Ultrasonic wave nebulizer ) : درصورتی که این دارو به ذرات حدود نیم تا ۲ میکرون تبدیل شوند بر آلوئولها اثر خواهند گذاشت. کوچک شدن اندازه ذرات دارو بستگی به نوع دارو و جایگاه اثر آن ها خواهد داشت، بنابراین از تکنولوژی های مختلف برای نبولایز استفاده می شود.
پنوماتیک نبولایزر آب را به ذرات ریز تقسیم می کند. این کار توسط اکسیژن فشرده یا هوای فشرده که توسط یک سیلندر یا پمپ هوا برای کمپرس کردن هوا در داخل دستگاه تعبیه شده تأمین می شود، صورت می گیرد. گاز از طریق یک روزنه خارج شده، که از بالای یک لوله مویین حاوی محلول دارو عبور می کند. بعلت فشار منفی ایجاد شده از حرکت هوای فشرده شده، دارو از دیواره مویین محفظه به بالا کشیده شده و از قسمت انتهایی نبولایز می شود. این قسمت را شیر ورچوال می نامند. این ذرات پس از عبور از یک قسمت که برای جداسازی هوای دم و بازدم است به بیمار داده می شود. نگهداشت نبولایزرهای کمپرسری: باید محفظه دارو برای هر بیمار اختصاصی باشد و بعد از هربار مصرف دارو این محفظه شسته شود. برای ورود هوا به دستگاه فیلتری تعبیه شده تا از ورود ذرات معلق و حشرات جلوگیری شود که باید از تمیز بودن ان مطمئن شد. همچنین پمپ هوا که معولا از برق شهری استفاده می کند معمولاً در سال نیاز به کنترل دارد.
عکس نبولایزرعکس نبولایزر
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

Drug delivery device
In medicine, a nebulizer ( American English ) or nebuliser ( British English ) is a drug delivery device used to administer medication in the form of a mist inhaled into the lungs. Nebulizers are commonly used for the treatment of asthma, cystic fibrosis, COPD and other respiratory diseases or disorders. They use oxygen, compressed air or ultrasonic power to break up solutions and suspensions into small aerosol droplets that are inhaled from the mouthpiece of the device. An aerosol is a mixture of gas and solid or liquid particles.
...
[مشاهده متن کامل]

بپرس